Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ






 O κύκλος  των 5 στοιχείων  σε συνδυασμό με την θεωρία του γιν-γιανγκ χρησιμοποιείται σαν διαγνωστικό και θεραπευτικό μέσο στην κινέζικη ιατρική και στην ενεργειακή χωροθεσία, η οποία μας είναι πιο γνωστή στην κινέζικη εκδοχή της, feng-shui.

.
Στο  σχήμα  βλέπουμε πως το ένα στοιχείο παράγει το άλλο αλλά και πως το αναστέλλει. Ο κύκλος παρουσιάζει την παραγωγική διαδικασία, ενώ το αστέρι στο εσωτερικό του την ανασταλτική. Αναφερόμαστε πάντα στις ενεργειακές/συμβολικές  ποιότητες των στοιχείων αυτών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Το ξύλο θρέφει την φωτιά.
Η φωτιά γεννά τη γη.
Η γη παράγει το μέταλλο.
Το μέταλλο λιώνοντας μετατρέπεται σε νερό.
Το νερό θρέφει το ξύλο.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ

Το ξύλο πληγώνει/τρυπά την γη.
Η φωτιά λιώνει το μέταλλο.
Η γη αναστέλλει το νερό.
Το μέταλλο κόβει το ξύλο.
Το νερό σβήνει την φωτιά

Ποιες όμως είναι οι ποιότητες του κάθε στοιχείου και πως μπορούμε να τις εντάξουμε στην καθημερινότητα  μας; Η παρακάτω λίστα αναφέρει συνοπτικά ποια κατάσταση του ανθρώπου και του περιβάλλοντός  του αντιπροσωπεύει το κάθε στοιχείο αλλά και τα αντικείμενα/χρώματα που το συμβολίζουν.

ΦΩΤΙΑ
Κόκκινο, πορτοκαλί κεριά, τριγωνικά αντικείμενα, δέρμα, κόκκαλο, πυραμίδες,
Καλοκαίρι, μεσημέρι
Δίνει την ώθηση να γίνονται πράγματα.
Απαραίτητο στοιχείο για μαγαζιά και επιχειρήσεις

ΓΗ

Κεραμικά αντικείμενα, κίτρινο, καφέ , μπεζ, τερακότα, πλατιά χαμηλά έπιπλα, τετράγωνα σχήματα
Το στοιχείο που μας δίνει ασφάλεια και σταθερότητα.
Απόγευμα, αρχή / τέλος κάθε εποχής

ΜΕΤΑΛΛΟ 

Λευκό, χρυσαφί ,ασημί, παστέλ αποχρώσεις, γκρι, μεταλλικά αντικείμενα, οβάλ.
Φθινόπωρο, βράδυ
Μας βοηθά να βλέπουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.

ΝΕΡΟ

Μπλε, μαύρο, κοχύλια, ακανόνιστα σχήματα, καθρέφτες, γυάλινα αντικείμενα.
Μετατρέπει την γνώση σε σοφία. Προάγει την επικοινωνία.
Μεσάνυχτα προς ξημέρωμα, χειμώνας.

ΞΥΛΟ

Πράσινο, Φυτά, Ξύλινα αντικείμενα
Προωθεί την ανάπτυξη και την αλλαγή.
Αυγή, άνοιξη.


Καλά όλα αυτά θα σκεφτείτε αλλά τι σχέση έχουν με την καθημερινότητα μου; Κι όμως άμεση, όπως θα μας δείξει η παρακάτω υπόθεση εργασίας:

Φανταστείτε ότι θέλετε να ετοιμάσετε ένα δείπνο για φίλους…στην αρχή σας έρχεται η ιδέα, είστε ενθουσιασμένοι και θέλετε να ξεκινήσετε …σας διακατέχει το στοιχείο της Φωτιάς. Στην συνέχεια σκέπτεστε ποιους θα καλέσετε και ποιες προμήθειες θα χρειαστείτε, καλώς ήρθατε στο οργανωτικό στοιχείο Γη. Περνώντας στο στοιχείο του Μετάλλου, καλείτε τους φίλους σας και βγαίνετε για ψώνια ξέροντας το μενού σας και τον αριθμό των ατόμων. Έχετε την γνώση και ήρθε η ώρα να την εφαρμόσετε….είστε πλέον στην ενεργειακή ποιότητα του νερού. Το γεύμα είναι έτοιμο, οι φίλοι σας ήρθαν κι εσείς απολαμβάνετε το γεύμα και την παρέα τους…η χαρά και την ανάπτυξη του στοιχείου του Ξύλου. Κι αν περάσατε καλά σύντομα θα επιστρέψετε στο στοιχείο της φωτιάς όταν σας έρθει μια νέα ιδέα για την επόμενη συνεύρεση…

Όλα λοιπόν είναι ένας κύκλος. Τα 5  στοιχεία υπάρχουν στην ζωή μας και περνάμε από το ένα στο άλλο. Η υπερβολή και η βιασύνη φέρνουν  δυσαρμονία. Αν στο παραπάνω παράδειγμα μένατε για πολλή ώρα στον ενθουσιασμό που σας προσφέρει μια νέα ιδέα, στο στοιχείο της φωτιάς δηλαδή, δεν θα προλαβαίνατε να υλοποιήσετε το σχέδιό σας, καθώς τα μαγαζιά θα είχαν κλείσει και οι φίλοι σας θα είχαν ήδη κανονίσει. Αν πάλι δεν περνούσατε από το στοιχείο της γης, το πιο πιθανό είναι να είχατε ξεχάσει να ειδοποιήσετε τους μισούς  σας φίλους και να είχατε  αγοράσει ανεπαρκείς προμήθειες.

Αναλογιστείτε για λίγο τις καθημερινές σας συνήθειες, ρίξτε μια ματιά στο σπίτι σας και βρείτε αν όλα τα στοιχεία βρίσκονται σε αρμονία….


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα