Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Το χαμομήλι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς!

Το χαμομήλι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς!

Η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Prolepsis σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών σχετικά με τις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Reuters, κάτοικοι της Αθήνας ρωτήθηκαν, μέσω συνεντεύξεων, σχετικά με το ιατρικό ιστορικό, τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και αφεψημάτων. Παράλληλα, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά καρκίνου και τις διατροφικές συνήθειες 113 ασθενών, εισαχθέντων για καρκίνους του θυρεοειδούς σε δύο νοσοκομεία των Αθηνών από το 1990 έως το 1993. Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με 138 άτομα χωρίς καρκίνο του θυρεοειδούς που είτε ήταν υγιή είτε είχαν άλλες μη σχετικές ασθένειες, καθώς επίσης και με 286 άτομα με καλοήθη νόσο του θυρεοειδούς.

Στη συνέχεια, υπολόγισαν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς ή καλοηθών όγκων βάσει της κατανάλωσης αφεψημάτων, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα της ημερήσιας κατανάλωσης με τα αντίστοιχα της εβδομαδιαίας κατανάλωσης σε φλιτζάνια, ενώ παράλληλα διερεύνησαν εάν η συνήθεια είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εκείνους που το κατανάλωναν για αρκετά χρόνια.
Αφού συνυπολόγισαν την ηλικία, το φύλο και το δείκτη μάζας σώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ανέφεραν ότι πίνουν ρόφημα χαμομηλιού ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν κακοήθεις ή καλοήθεις όγκους του θυρεοειδούς, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν χαμομήλι. Μάλιστα όσο αυξανόταν η κατανάλωση χαμομηλιού, τόσο μειώνονταν οι πιθανότητες ανάπτυξης κάθε είδους κακοήθειας του θυρεοειδούς.
Οι άνθρωποι που έπιναν χαμομήλι δύο έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχές του θυρεοειδούς. Τριάντα χρόνια τακτικής κατανάλωσης μείωσαν τον κίνδυνο κατά περίπου 80%.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ καρκίνου του θυρεοειδούς και της κατανάλωσης δύο άλλων αφεψημάτων που είναι δημοφιλή στην Ελλάδα - το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού - και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή τους μείωνε επίσης την πιθανότητα ανάπτυξης κακοηθειών, παρότι η συσχέτιση δεν ήταν το ίδιο ισχυρή όσο στην περίπτωση κατανάλωσης ροφήματος χαμομηλιού.
Η μελέτη ενισχύει τα διαρκώς αυξανόμενα αποδεικτικά στοιχεία που υποδεικνύουν τα πιθανά οφέλη της μεσογειακής δίαιτας, η οποία περιλαμβάνει -εκτός από το χαμομήλι και άλλα αφεψήματα- πολλά άπαχα ψάρια, φρέσκα λαχανικά και υγιεινά λίπη, δήλωσε στο Reuters, η εκ των συγγραφέων της μελέτης Δρ. Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Ιατρικής, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis στην Ελλάδα.
«Τα ευρήματα δεν με εξέπληξαν, καθώς πολλά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής έχουν αποδειχθεί ότι θωρακίζουν τον οργανισμό ενάντια στον καρκίνο», δήλωσε η κ. Λινού.
Όπως ανέφερε η κ. Λινού κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του θυρεοειδούς περίπου 1,6 ανά 100.000 άτομα. Το ποσοστό αυτό συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα ποσοστά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που κατά μέσο όρο είναι 13,2 και 5,2 ανά 100.000 άτομα, «υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει κάτι στην ελληνική διατροφή - όπως τα αφεψήματα - που δικαιολογεί αυτή τη διαφορά».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα