Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η ΚΗΔΕΙΑ 160 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ


Κανείς δεν γνωρίζει την αληθινή αιτία του θανάτου του. Ανήμερα των αμερικάνικων εκλογών τον βρήκαν στα 40 του χρόνια σ' ένα παγκάκι, αναίσθητο, σε κατάσταση παραληρήματος. Τον πήγαν σε νοσοκομείο και μετά από τέσσερις ημέρες πέθανε. Σύφιλη; Επιληψία; Λύσσα; Δηλητήριο; Αλκοολισμός; Δολοφονία; Όλα παίζουν, τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ένα σωρό βιογράφοι του και μελετητές του έργου του ψάχνουν ακόμα. Το πιθανότερο να πήγε από λύσσα. Την άλλη μέρα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί σε κοματώδη κατάσταση, ούρλιαζε κατ’ αγνώστων, μέσα σε σύννεφο παραισθήσεων.
Η κηδεία του έγινε 160 χρόνια μετά το θάνατό του! Με τιμές σ΄ένα ομοίωμα του ποιητή, ο δε τάφος του αποτελεί αξιοθέατο στη Βαλτιμόρη. Εδώ και τρία χρόνια την ημέρα του θανάτου, έχει σταματήσει να αφήνει λίγα κόκκινα τριαντάφυλλα με ένα μπουκάλι κονιάκ ένας άγνωστος στον τάφο του αλκοολικού Έντγκαρ Άλαν Πόε. Πέθανε το 1849 και για 60 χρόνια από το 1949 ο άγνωστος με το δικό του τρόπο θυμόταν τον Αμερικάνο πατέρα των ιστοριών τρόμου.

Στα διηγήματά του οι ειδικοί κάνουν... ψυχογράφημα, όπως δεν έχει σταματήσει η έρευνα για τη ζωή του Αμερικάνου που επηρέασε την παγκόσμια λογοτεχνία. Αυτό που λέγεται αστυνομικό μυθιστόρημα, θρίλερ, μυστήριο, γεννήθηκε με αφορμή όσα έγραψε ο Edgar Allan Poe, ο γοτθικός, ο μελαγχολικός που γεννήθηκε σα σήμερα, 19 Ιανουαρίου, το 1809.
Δυο χρονών έμεινε ορφανός από τους θετούς γονείς του, θεατρίνους σε μπουλούκια, και δόθηκε σε ανάδοχη οικογένεια. Δεν είχε στον ήλιο μοίρα, δεν ξέρει τι να κάνει, δεν αντελήφθη κανείς την αξία του σα γραφιά και για να έχει να φάει κατατάχθηκε στον στρατό. Δεν ήταν γεννημένος καραβανάς, όμως.
Άρχισε να ψιλοδουλεύει σα δημοσιογράφος, παντρεύτηκε μια 13χρονη ξαδέλφη του που όταν αυτή πέθανε έφθασε στο παρά ένα, πριν την εκκλησία, να παντρευτεί μια ποιήτρια. Στο μεταξύ πίνει και χάνει λεφτά στον τζόγο. Ποτέ δεν τα κατάφερε να ελέγξει την ζωή του, την ξόδεψε στις ουσίες και στο ποτό. Είχε ανάγκη να φτιάχνεται, να ξεχνιέται ο συγγραφέας με την αναλυτική φαντασία, τις εσωτερικές αναζητήσεις σε μια ζωή προσωπικής πλήξης.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα