Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Γιατί πουλά ο σεξισμός, ο ρατσισμός κι ο κυνισμός

 Τα Μέσα και κυρίως η διαφήμιση, έχουν δημιουργήσει μια τερατώδη εικόνα γυναίκας. Είναι ανορεξική, υποτακτική, ηλίθια, πονηρή, έχει μεγάλο νεανικό στήθος, καλογυμνασμένα οπίσθια, έχει βλέμμα που υπόσχεται σεξ με ταπεινώσεις, και το μόνο που την απασχολεί είναι πώς θα ικανοποιήσει τους κυνικούς άντρες.
Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή το μουντιάλ παρακολουθούμε στα media ένα φεστιβάλ έξαρσης σεξιστικών αναπαραστάσεων του φύλου. Καθώς το κοινό που στήνεται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση είναι κυρίως άντρες που βλέπουν ποδόσφαιρο, οι διαφημιστές έχουν βάλει στόχο να τους πουλήσουν ό,τι υπάρχει προς πώληση, με τον προσφιλή τους τρόπο: την υπόσχεση του σεξ, τον κυνισμό, τον χαβαλέ, την αίσθηση της υπεροχής. Σε μια διαφήμιση διαδικτυακού τζόγου, ο ευτραφής άντρας μιλά υποτιμητικά στην ξανθιά φίλη του γιατί δεν του έφτιαξε φαγητό και τη διώχνει. Είναι να απορείς που η καλλονή υπηρετεί αυτό το παχύδερμο, αλλά αν προσέξεις λίγο καλύτερα, συνειδητοποιείς ότι η αυτοεκτίμησή της είναι στο μηδέν.

Σε μια άλλη διαφήμιση, ο ζάμπλουτος επηρμένος πρόεδρος μιας ομάδας φέρεται στον μαύρο υπηρέτη του με τον πλέοναπαξιωτικό, ρατσιστικό κι απάνθρωπο τρόπο. Εδώ, ο ξένος αποκτά την εικόνα του κατώτερου, που τρώει σφαλιάρες κι είναι προορισμένος μόνο να υπηρετεί.
Οι συμπεριφορές αυτές, υποτίθεται ότι καταδεικνύουν πραγματικές καταστάσεις, ότι τις γελοιοποιούν και τις χλευάζουν. Στην πραγματικότητα όμως, χρησιμοποιούν αυτές τις καταστάσεις για να τις αποενοχοποιήσουν και να πετύχουν πωλήσεις. Ο υποψήφιος καταναλωτής παρακολουθεί τις χαμερπείς συμπεριφορές μ’ έναν τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά όχι μόνο του τις κάνει επιτρεπτές αλλά και άξιες. Οι διαφημίσεις αυτές επιβραβεύουν τις εν λόγω υποτιμητικές συμπεριφορές, περιμένοντας απ’ τους καταναλωτές να τους το ξεπληρώσουν αγοράζοντας τα διαφημιζόμενα προϊόντα. Ο σεξισμός, ο κυνισμός κι ο ρατσισμός πουλάνε γιατί αποενοχοποιούν κι επιβραβεύουν προκαταλήψεις, μίση, κόμπλεξ κι ανώριμες συμπεριφορές. Οι καταναλωτές νιώθουν ωραία όταν τους χαϊδεύουν ακόμα και τα πιο χαμερπή τους αισθήματα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα