Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Δείτε ποια είναι η σχέση του σωματικού βάρους με το υψηλό σάκχαρο

Το αυξημένο σωματικό βάρος, αφενός αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την αύξηση του σακχάρου μας και την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. 

Παράλληλα, σε άτομα με διαγνωσμένο διαβήτη, η συνύπαρξη υπέρβαρου ή παχυσαρκίας με τη νόσο καθιστά δυσκολότερο το γλυκαιμικό έλεγχο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη. 


Η απώλεια βάρους σε περιπτώσεις υπέρβαρων ή παχύσαρκων διαβητικών ασθενών αποτελεί ένα από τα πρώτα βήματα στη διαχείριση της νόσου.


Πράγματι, έχει βρεθεί ότι η μείωση του βάρους κατά 5-10% μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης, γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, τριγλυκεριδίων και «καλής» χοληστερόλης, καθώς επίσης και την αρτηριακή πίεση σε ασθενείς με διαβήτη και υπερβάλλον σωματικό βάρος. 


Επιπλέον, οι παραπάνω δείκτες μπορεί να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο σε περίπτωση μεγαλύτερης απώλειας βάρους.

Η ρύθμιση του σωματικού βάρους μπορεί επίσης να οδηγήσει και σε μείωση της χορηγούμενης δόσης φαρμάκων για το διαβήτη, λόγω της βελτίωσης που επιφέρει στο γλυκαιμικό έλεγχο. 


Επομένως, η ρύθμιση του σωματικού βάρους κρίνεται όχι μόνο χρήσιμη αλλά και απαραίτητη για την καλύτερη ρύθμιση των δεικτών υγείας σε ασθενείς με διαβήτη.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc
neadiatrofis


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα