Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Ανδρεία! Μια αρετή συνυφασμένη με τη φύση του άνδρα!

Άγγελος Τσιώνας
2013-06-06

Στην πορεία της ζωής μου καθώς μεγάλωνα, ως άνδρας που έψαχνε να βρει την ταυτότητά του, δεν άκουσα ποτέ για αξίες, αρετές και ιδανικά. Ίσως γιατί η εποχή μας δεν ασχολείται, πλέον, με αυτά. Από την άλλη βρήκα αρκετά πρότυπα που έλεγαν πώς πρέπει να είναι ένας άνδρας ανάλογα το ρόλο που καλείται να παίξει: εραστής, σύζυγος, φίλος, επαγγελματίας κλπ. Και φυσικά ποιος είναι ο πετυχημένος άνδρας σύμφωνα με τα ορισμένα πρότυπα.

Καλούπια!... Στα οποία όλοι προσπαθούμε να μπούμε για να ανταποκριθούμε στα πρότυπα ώστε να είμαστε αποδεκτοί, «αναγνωρισμένοι και πετυχημένοι». Ένα μεγάλο χωνευτήρι κάθε μοναδικότητας. Προσπαθώντας να «ταιριάξω» πιέζομαι…… δυσανασχετώ…… δεν μπορώ να εκφραστώ…… Δυσφορία…. Δεν χωράω πουθενά! Κανένα νόημα!
Αναζητώ το νόημα και την έμπνευση σε αξίες και ιδανικά άλλων εποχών. Άλλωστε αυτά όπως και οι αρετές, ως ποιότητες, είναι διαχρονικές! Ο τρόπος που εκδηλώνονται αλλάζει.
Από αρχαιοτάτων χρόνων η ανδρεία ήταν η αρετή που έκανε κάποιον να ξεχωρίζει μεταξύ των ανδρών. Ιδιαίτερες θέσεις μέσα στην κοινωνία αλλά και αξιώματα δίδονταν σε όσους διακρίνονταν για την ανδρεία τους. Σε όσους επεδείκνυαν θάρρος, αποφασιστικότητα, τόλμη, αφοβία  μπροστά στον κίνδυνο και αυτοθυσία, για να υπερασπιστούν την Πόλη τους, τις αξίες και τα ιδανικά που αυτή αντιπροσώπευε. Το Κοινό Καλό!
Και καλά τότε οι πόλεμοι και οι προκλήσεις ήταν συχνές, οπότε πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε άνδρα να αποδείξει την ανδρειοσύνη του. Σήμερα που δεν έχουμε πολέμους – εμφανώς – και μάχες σώμα με σώμα, πώς θα δείξουμε την ανδρεία μας; Τί μπορεί να σημαίνει για έναν άνδρα σήμερα η ανδρεία; 
Ο Ανδρείος Άνδρας ξεχωρίζει. Φαίνεται από την όψη του! Η εικόνα του δεν μιμείται κανέναν, αλλά αποτυπώνει το δικό του στίγμα ως έκφραση της προσωπικότητάς του.
Δεν είναι ά-φοβος. Δεν φοβάται να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τους φόβους του. Ξέρει όμως να τους αποδέχεται και να τους ξεπερνά!
Δεν κοροϊδεύει και δεν ξεγελάει κανένα για να πετύχει αυτό που θέλει. Ξέρει να εμπνέει εκφράζοντας την Αλήθεια του και βρίσκει συμμάχους για να πετύχει τους στόχους του!
Είναι φύλακας αξιών. Δεν κάνει εκπτώσεις στην Ηθική του. Είναι ακέραιος αλλά ξέρει και να ελίσσεται!
Διαρκώς εξελίσσεται! Κοιτάζει μπροστά και δεν μένει ποτέ στάσιμος. Ανοίγει δρόμους και για τους γύρω του.
Έχει ταυτότητα! Ορίζει τη θέση του με την ποιότητα των έργων και των πράξεών του! Ο Λόγος του ταυτίζεται με τις πράξεις του!
Νιώθει!.. Και ξέρει να εκφράζει τα συναισθήματά του! Η ευ-αισθησία δεν είναι αδυναμία αλλά ικανότητα. Η ικανότητα να αισθάνεται το ευ – δηλ. το καλό, το ανώτερο, το ποιοτικό.
Επικοινωνεί την μοναδικότητά του σε ένα πλαίσιο Αγάπης με τους γύρω του και το περιβάλλον εδραιώνοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Ξεχωρίσει για αυτό που είναι και για την προσφορά του στο Γενικό Καλό!
Ανδρεία είναι να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει ότι οφείλει την ανδρεία του στη γυναίκα που στέκεται δίπλα του η οποία δεν τον συμπληρώνει απλά αλλά τον Ολοκληρώνει! Άλλωστε τόσο η Αρετή όσο και η Ανδρεία είναι γένους θηλυκού!
Ανδρεία είναι να μπορεί κάποιος να εκφράσει και να εκδηλώσει την δική του Αλήθεια! Την Μοναδικότητα της φύσης του ως Άνδρας!
Κι αυτό απαιτεί θάρρος, για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς που βρίσκονται πρώτιστα μέσα του σπάζοντας τα καλούπια και τα πρότυπα που κάποιοι άλλοι έφτιαξαν για αυτόν!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα