Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Πως καταρρίπτουμε τα επιχειρήματα των Vegans!


Δε πήγα ποτέ πάνω από το πιάτο κανενός για να του υποδείξω τι θα τρώει. Απαιτώ τον ίδιο σεβασμό και από τους άλλους.
Βαρέθηκα να χαρακτηρίζομαι με επίθετα όπως ανήθικος, κανίβαλος, στυγνός δολοφόνος, ανάλγητος βασανιστής, καταστροφέας του περιβάλλοντος, σαδιστής και γενοκτόνος και τα υπόλοιπα συναφή από όλους αυτούς που προσπαθούν, στο όνομα του σεβασμού για το περιβάλλον, να μου δημιουργήσουν τύψεις για τις διατροφικές μου επιλογές.



Η vegan νοοτροπία μου θυμίζει τη τελευταία μόδα που όταν κάποιος αναρτά την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του ή οπουδήποτε αλλού, γίνεται αυτομάτως φασίστας ή και ψηφοφόρος συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος. Αν δεν είσαι vegan, είσαι "ούτε για φτύσιμο" υπάνθρωπος. Tragic.

Mini ιστορική αναδρομή: Ο Mohandas Gandhi αποκήρυξε τη vegan φιλοσοφία, που ακολουθούσε για πολλά χρόνια, και παραδέχτηκε την ανάγκη του ανθρώπου για τροφές ζωικής προέλευσης.

"We Indians are a weak people because we do not eat meat. The English are able to rule over us, because they are meat-eaters. You know how hardy I am, and how great a runner too. It is because I am a meat-eater. Meat-eaters do not have boils or tumours, and even if they sometimes happen to have any, these heal quickly. Our teachers and other distinguished people who eat meat are no fools. They know its virtues. You should do likewise. There is nothing like trying. Try, and see what strength it gives."

Mohandas K. Gandhi, Autobiography, Trans. Mahadev Desai, (New York, Dover Publications, Inc., 1983) page 17


Ζητώ συγνώμη από τους vegan αναγνώστες για την αναστάτωση, αλλά αν αναζητάτε χορτοφαγικό blog με συναφείς ιδέες και πεποιθήσεις, μάλλον είστε σε λάθος σημείο του διαδικτύου.Καταδικάζω και αναθεματίζω με κάθε τρόπο τη βάναυση μεταχείριση των ζώων στις "φάρμες του θανάτου" που προμηθεύουν τη βιομηχανία του κρέατος. Δε καταδικάζω όμως σε καμία περίπτωση αυτούς που επιλέγουν να συμπεριλαμβάνουν το κρέας στη διατροφή τους, ούτε ασχολούμαι ή χαρακτηρίζω με οποιοδήποτε αρνητικής σημασίας επίθετο όποιον επιλέγει να μη τρώει κρέας. Καλό θα ήταν να μάθουν και οι vegans να κάνουν το ίδιο. Λέγεται σεβασμός.

22 σοβαροί λόγοι για να ΜΗ γίνετε χορτοφάγοι
Το παρακάτω άρθρο δημιουργήθηκε προς απάντηση σε ένα αντίστοιχο άρθρο, που δημοσιεύθηκε το 1999 σε ένα τεύχος του περιοδικού "Vegetarian Times", το οποίο επικαλούταν 22 λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει κάποιος vegan άμεσα (22 Reasons to Go Vegetarian Right Now - benefits of vegetarian diet, Norine Dworkin). 
Ας δούμε τι ισχυρίζεται η vegan φιλοσοφία και τι πραγματικά συμβαίνει. Ας καταδικάσουμε τη προπαγάνδα και ας καταρρίψουμε τους μύθους.

1. Θα ζήσετε περισσότερα χρόνια
"Οι χορτοφάγοι ζουν περίπου 7 χρόνια περισσότερο, ενώ οι vegans (αυτοί που δε τρώνε κανένα είδος ζωικής τροφής) ζούνε περίπου 15 χρόνια περισσότερο από τους κρεατοφάγους (έρευνα από το πανεπιστήμιο της Loma Linda). Οι vegans έχουν μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων ή άλλων χρόνιων παθήσεων."
Για την ακρίβεια δεν υπάρχει τέτοια έρευνα με τα παραπάνω αποτελέσματα, όσο και αν ψάξετε στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων (Document Not Found).
O Dr. Russell Smith, ιατρός που ασχολήθηκε με τη βιοστατιστική, το 1991 μελέτησε με πιο κριτική ματιά τις έρευνες που ισχυρίζονταν πως οι χορτοφάγοι (vegans) ζουν περισσότερα χρόνια από αυτούς που τρώνε κρέας και ζωικά προϊόντα.
Μελέτησε 3.000 άρθρα στην επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε μόνο 2 που έκαναν συγκριτική μελέτη του ποσοστού θνησιμότητας για χορτοφάγους και μη. Η μία ήταν έρευνα του 1978 της εκκλησίας των Αντβεντιστών της 7ης ημέρας. Αν και η ανάλυση της μελέτης που δημοσιεύτηκε έδειχνε πως οι χορτοφάγοι όντως ζούσαν περισσότερο, ο Dr. Smith ανέλυσε τα ποσοστά θνησιμότητας σε συνάρτηση με τη συχνότητα κατανάλωσης ζωικών τροφίμων. Το αποτέλεσμα της μελέτης έδειξε πως το ποσοστό θνησιμότητας έπεφτε, όσο αυξανόταν η συχνότητα κατανάλωσης κρέατος και ζωικών παραγώγων (αυγά, γάλα, 
βούτυρο).


Η δεύτερη έρευνα δημοσιεύτηκε το 1982 από τους Burr και Sweetnam. Και πάλι, παρόλο που οι μελετητές ισχυρίζονταν πως οι χορτοφάγοι ζούσαν περισσότερο, ο Smith βρήκε, μετά από πιο ενδελεχή ανάλυση των δεδομένων, ακριβώς το αντίθετο. Για να είμαι πιο ακριβής, ανακάλυψε πως τα ποσοστά θνησιμότητας των χορτοφάγων ανδρών ήταν ελαφρώς αυξημένα, ενώ οι γυναίκες που ακολουθούσαν τη χορτοφαγία είχαν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε φυσιολογική ή παθολογική αιτία.Και από τις δύο παραπάνω έρευνες δεν εξήχθη κανένα επίσημο συμπέρασμα πως οι vegans ζούνε παραπάνω από τους υπόλοιπους ή ότι έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις διάφορες ασθένειες.

Bonus info: Οι φανατικοί χορτοφάγοι ποτέ δεν αναφέρονται στην έρευνα του Dr. Emmanuel Cheraskin, ο οποίος μελέτησε 1040 οδοντιάτρους και τις συζύγους τους. Αυτοί που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη με τη διατροφή τους είχαν και τα λιγότερα προβλήματα υγείας. Διαβάστεεδώ.

Τέλος, είναι κλασικό ένα άρθρο του Dr. Douglas Brodie που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 13 του περιοδικού "Alternative Medicine Digest". Ο διδάκτωρ και ομοιπαθητικός αυτός συνιστά ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή με ωμά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και αποφυγή ζάχαρης, κόκκινου κρέατος, καφεΐνης και τρόφιμα με συντηρητικά. Μέχρι εδώ καλά.
Αυτό που σας διαφεύγει μέχρι στιγμής είναι πως ο διδάκτωρ μαζί με αυτά που προτείνει για ισορροπημένη διατροφή, προτείνει επίσης απαραίτητα τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη Α και Β6, ψευδάργυρο, κυστεΐνη, εκχύλισμα από το θύμο αδένα των βοοειδών (thymus extract) και συμπλήρωμα μυελού των οστών από βοοειδή. Δηλαδή συμπληρώματα διατροφής από όλες τις ουσίες που λείπουν από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και υπάρχουν στο κόκκινο κρέας. Με λίγα λόγια κόβουμε το κρέας και παίρνουμε συμπληρώματα διατροφής για να υποκαταστήσουμε τα θρεπτικά του στοιχεία... Ευφυέστατο!
Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

2. Θα διαφυλάξετε την υγεία της καρδιάς σας
"Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Η διατροφή των Αμερικανών, που περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και διαιτητικής χοληστερόλης, ευθύνεται σε μεγάλο μέρος για αυτή τη κατάσταση. Οι φυτικές τροφές δε περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη και οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν κατά 14% λιγότερη χοληστερίνη από τους υπόλοιπους."
Τόνοι επιστημονικών δεδομένων συνηγορούν στην απόδειξη του αντίθετου. Η κατανάλωση διαιτητική χοληστερόλης και κορεσμένων λιπαρών δεν έχουν καμία σχέση με τις καρδιολογικές παθήσεις. Είναι όμως αρκετά "βολική" θεωρία, ώστε να προωθείται η κατανάλωση φυτικών λιπαρών αντί για ζωικά. 
Διαβάστε αν έχετε όρεξη για κατάρριψη μύθων: Χοληστερίνη, Καλή Υγεία και Πρόληψη.

Χοληστερίνη: Μια σύγχρονη Επιστημονική Απάτη;


Το ίδρυμα "International Atherosclerosis Project" ανακάλυψε πως οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν τα ίδια ποσοστά αθηροσκλήρυνσης με τους κρεατοφάγους. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, που είναι ένα τοξικό μόριο για τις αρτηρίες, της οποίας τα υψηλά επίπεδα στον ορό του αίματος αποτελούν ένα σημαντικό ανεξάρτητο παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως και η υπέρταση.

Η διατροφή των Αμερικανών δυστυχώς δεν είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, αλλά σε trans-λιπαρά, υδρογονωμένα λίπη και ζάχαρη, που προκαλούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

3. Θα κάνετε μεγαλύτερη οικονομία στο πορτοφόλι σας αν τρώτε λιγότερο κρέας
"Η αντικατάσταση κρέατος, κοτόπουλου και ψαριού με λαχανικά και φρούτα θα μειώσει το budget του supermarket."
Η σωστή vegan διατροφή περιλαμβάνει ξηρούς καρπούς και διάφορους τύπους δημητριακών, που αναλογικά είναι πολύ πιο ακριβά από τα ζωικά προϊόντα. Αν θέλουμε να το τραβήξουμε το θέμα, στα έξοδα διατροφής θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις αυξημένες επισκέψεις στο γιατρό και τον οδοντίατρο και τις χαμένες ημέρες εργασίας λόγω μειωμένης ενεργητικότητας από την έλλειψη βιταμίνης Β12...

4. Θα μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου
"Έρευνες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών κατά του Καρκίνου στη πόλη της Χαϊδελβέργης (Heidelberg) σημειώνουν πως το ανοσοποιητικό σύστημα των φυτοφάγων είναι πιο ενισχυμένο και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα καλύτερα από τους κρεατοφάγους. Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες προστατεύει κατά του καρκίνου του εντέρου, του προστάτη και του δέρματος."
Ο ισχυρισμός ότι οι φυτοφάγοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από τους μη φυτοφάγους αντικρούστηκε από μια έρευνα του 1994, όπου συμμετείχαν εθελοντές vegans και κρεατοφάγοι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 9% στους vegans, αλλά σε διάφορους άλλους τύπους καρκίνου οι πιθανότητες ήταν πολύ αυξημένες και ιδίως στον καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε χορτοφάγους και μη. Και οι δύο ομάδες παρουσιάζουν τις ίδιες πιθανότητες εκδήλωσης νεοπλασματικής νόσου.

5. Θα προσθέσετε χρώμα στο πιάτο σας


"Τα φυτοχημικά που περιέχονται στις φυτικές τροφές καταπολεμούν τις ασθένειες και χρωματίζουν το πιάτο μας, σε αντίθεση με το βαρετό κρέας. Αν μαγειρεύετε με βάση το χρώμα θα έχετε καλύψει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από τις ασθένειες."
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στους κρεατοφάγους σχετικά με το τι θα χρησιμοποιήσουν για να "χρωματίσουν" το πιάτο τους, σε αντίθεση με τους vegans που εξ'ορισμού αποκλείουν τη ζωική τροφή. Τα θρεπτικά στοιχεία των λαχανικών θα απορροφηθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα αν τα σερβίρετε με μια μερίδα ζωικής πρωτεΐνης στο πλάι. Τέλος το κρέας και τα ζωικά τρόφιμα προσφέρουν εξίσου πληθώρα θρεπτικών ουσιών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προλαμβάνουν ασθένειες.

6. Θα χάσετε βάρος
"Κατά μέσο όρο οι χορτοφάγοι είναι πιο αδύνατοι από τους κρεατοφάγους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη, έχουν παράλληλα μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες. Επίσης οι χορτοφάγοι έχουν μικρότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ασθενειών που συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος, όπως διαβήτη και καρδιοπάθεια."
Το πρώτο σκέλος της παραπάνω πρότασης είναι όντως γεγονός. Αυτό που δεν είναι γεγονός είναι η προστασία που παρέχει η χορτοφαγία έναντι των παραπάνω παθήσεων. Τέλος υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν επιπλέον κιλά όταν ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και άνθρωποι που παραείναι αδύνατοι, εκτός δηλαδή των φυσιολογικών πλαισίων.

7. Θα αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας
"Η απομάκρυνση από το κρέας θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας από τις τοξίνες (εντομοκτόνα, περιβαλλοντική μόλυνση και συντηρητικά) που συσσωρεύονται στον οργανισμό και προκαλούν ασθένειες. Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης αντικαθιστούμε το κρέας και τα γαλακτοκομικά με λαχανικά και χυμούς φρούτων."
Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά αποτοξινώνει τον οργανισμό. Η επιλογή των λέξεων της παραπάνω πρότασης υπονοεί πως η χορτοφαγία θα μετατρέψει το σώμα μας από αμαρτωλό σε αγνό και καθάριο.


Τα περισσότερα λαχανικά και φρούτα στην εποχή μας είναι παραφορτωμένα με εντομοκτόνα καιφυτοφάρμακα, όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί. Ο σίδηρος στο κρέας, η βιταμίνη Αστο συκώτι και το κορεσμένο λίπος στο βούτυρο είναι μερικές από τις ουσίες ζωικής προέλευσης που ενισχύουν τον αποτοξινωτικό μηχανισμό του σώματος. Είναι όμως αδιαμφισβήτητο γεγονός πως πλέον οι τοξίνες βρίσκονται παντού, τόσο στα ζωικά όσο και στα φυτικά τρόφιμα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε βιολογικά τρόφιμα, είτε αυτά λέγονται κρέας ή λαχανικά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες πρόσληψης τοξινών.

Μια έρευνα που διεξήχθη στο ίδρυμα "Honolulu Heart Study" έδειξε πως οι άνδρες που κατανάλωναν μία ή περισσότερες μερίδες φρούτα ή χυμούς φρούτων ημερησίως, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο του Parkinson, από αυτούς που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα. Οι ερευνητές συνέδεσαν το αποτέλεσμα 1. με τα υψηλά επίπεδα εντομοκτόνων στα φρούτα, 2. τη παρουσία της νευροτοξίνης ισοκινολίνης στα φρούτα και 3. με τη παρουσία σαλικυλικών. Βλέπουμε λοιπόν πως ακόμα και η κατανάλωση "υγιεινών" φρούτων δεν είναι και τόσο ασφαλής τελικά.

8. Θα κάνετε μια ισχυρή "πολιτική" δήλωση
"Είναι υπέροχο συναίσθημα να τελειώνεις το γεύμα σου και να γνωρίζεις πως κανένα αθώο ζωντανό πλάσμα δεν υπέφερε κατά τη παρασκευή του."
Καμία μπουκιά που φτάνει στο στόμα μας δεν παράχθηκε χωρίς την εξόντωση κάποιου είδους ζωικού οργανισμού. Για την εξασφάλιση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τη παραγωγή των "αθώων" κατά τα άλλα φυτικών τροφών έχουν εξοντωθεί πουλιά, τρωκτικά όπως ποντίκια, αρουραίοι και τυφλοπόντικές και αμέτρητα έντομα. Ο αριθμός στατιστικά ανέρχεται στα 300 ζώα (αφήνω εκτός τα έντομα) ανά εκτάριο καλλιεργούμενου εδάφους.
Τα ζώα σφάζονται όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για χρησιμοποιηθούν τα μέρη τους στη βιομηχανία καλλυντικών, φαρμάκων, πλαστικών, κεριών, σαπουνιών και καθαριστικών και σε πληθώρα άλλες εφαρμογές, όπως στα υδραυλικά συστήματα των φρένων των αεροπλάνων και στα δομικά υλικά των σύγχρονων κτιρίων. Η μεμβράνη που πάλλεται μέσα στο ακουστικό του τηλεφώνου σας παράγεται από ζελατινώδη ιστό βοοειδών.
Δύο είναι τα τινά: Ή θα σταματήσει επιτέλους η υποκρισία και η απόπειρα πρόκλησης τύψεων από μεριάς των χορτοφάγων για τους κρεατοφάγους ή ας σταματήσουν οι vegans να χρησιμοποιούν πλαστικά υλικά, φάρμακα και καλλυντικά, να μιλάνε στο τηλέφωνο, να πετούν με αεροπλάνα, να ζουν και να εργάζονται σε σύγχρονα κτίρια και να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους κηρομπογιές. Δείτε τη παρακάτω φωτογραφία και θα καταλάβετε γιατί μιλάω.



Οι πρόγονοι των σύγχρονων φανατικών χορτοφάγων δε θα είχαν επιβιώσει αν δε χρησιμοποιούσαν τμήματα των ζώων που σκότωναν, όπως τη γούνα για ένδυση, το δέρμα για υπόδηση και ιμάντες και τα κόκκαλα τους για εργαλεία. Η όλη δομή του πλανήτη μας βασίζεται στη θυσία ενός οργανισμού για τη διατροφή ενός άλλου. Είναι τόσο μεγάλη και βαθιά η σχέση εξάρτησης που κανένας vegan δε μπορεί να ξεφύγει από τη χρήση ζωικών προϊόντων, όσο και να το προσπαθήσει.

Είναι εύλογο και επιβεβλημένο να παλέψουμε όλοι να εξαλειφθούν οι άθλιες κτηνοτροφικές πρακτικές, οι τρισάθλιες συνθήκες διαβίωσης και σφαγής, η λαθροθηρία, η υπεραλιεία, η εκμετάλλευση των γουνοφόρων ζώων και των εξωτικών ζώων για τη παραγωγή θεάματος.9. Τα γεύματα σας θα είναι πεντανόστιμα
"Τα λαχανικά είναι πολύ ενδιαφέρον υλικό στη μαγειρική και προσφέρουν μεγάλη ικανοποίηση κατά τη κατανάλωση."
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν ενισχυτικά γεύσης και ιδίως το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG), με κωδικό Ε621, που οξύνει τις ήδη υπάρχουσες ασθενείς γεύσεις των τροφίμων χωρίς να προσθέτει τη δική του. Συγκεκριμένα το MSG, εκτός του ότι ενισχύει τη γεύση των λαχανικών, υποστηρίζεται ότι ελαττώνει και τις δυσάρεστες γεύσεις όπως το κάψιμο από τα κρεμμύδια, τη "χωματίλα" της πατάτας, τη στυφή γεύση των κονσερβών κτλ. Είναι γνωστό στην αγορά με το όνομα "γευστικό".
Εάν μαγειρεύετε θα διαπιστώσετε πως είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα νόστιμο πιάτο ή να ικανοποιήσετε όλους τους γευστικούς κάλυκες μόνο με λαχανικά. Η πέμπτη βασική γεύση μετά το ξινό, το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό λέγεται umami, ορίζει τη γευστική πληρότητα και ικανοποιείται σχεδόν αποκλειστικά με τη κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Κάπως έτσι εξηγείται η δυσκολία των ανθρώπων να παραμείνουν πιστοί στη vegan φιλοσοφία. Επιπλέον αν γίνετε vegans μάλλον θα στραφείτε προς τις μαργαρίνες στην αναζήτηση γεύσης, οπότε πάλι χαμένοι θα είστε.
Δείτε: Μαργαρίνη, μια πλαστική ουσία

10. Θα συμβάλλετε στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και στο περιορισμό των σκουπιδιών
"Τα ζώα κτηνοτροφίας παράγουν τόνους αποβλήτων που μολύνουν το περιβάλλον που ζούμε. Επιπλέον παράγουν μεθάνιο που ενισχύει το 'φαινόμενο του θερμοκηπίου'. Η αμμωνία από τα ούρα, η κοπριά, τα τοξικά χημικά από τα εντομοκτόνα και τέλος τα καυσαέρια από τα μηχανήματα που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι έχουν φέρει τη κατάσταση στο απροχώρητο."
Στα παλαιότερα χρόνια η κοπριά των οικόσιτων ζώων ήταν το μοναδικό λίπασμα που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στις καλλιέργειες τους. Σίγουρα δε τη θεωρούσαν "μόλυνση". Όσο για το θέμα με το μεθάνιο, η όλη θεωρία απλά προσβάλλει τη νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου και αποτελεί πλήγμα στη κοινή λογική. Η απάντηση στους vegans που μιλούν για μόλυνση του πλανήτη από τα καυσαέρια των κτηνοτροφικών μηχανημάτων είναι η εξής: Ας πετάξουμε τα γεωργικά μηχανήματα και ας βάλουμε μουλάρια να οργώνουν το έδαφος (...).
Το πρόβλημα δεν είναι τα ζώα, τα οποία υπήρχαν εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο και "μόλυναν" εξίσου το περιβάλλον με τα περιττώματα τους, αλλά το στοίβαγμα τους στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Και αυτό το πρόβλημα δε θα έχει εύκολη λύση, δυστυχώς.


11. Τα οστά σας θα παραμείνουν για περισσότερο καιρό υγιή
"Η μέση απώλεια οστικής μάζας για μια χορτοφάγο γυναίκα στην ηλικία των 65 είναι 18%. Για μια μη-χορτοφάγο γυναίκα είναι η διπλάσια. Οι ερευνητές αποδίδουν το φαινόμενο στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης, που παρεμβαίνει στην απορρόφηση και διατήρηση του ασβεστίου στα οστά και τελικά τα κάνει αδύνατα, εύθρυπτα και επιρρεπή σε κατάγματα (οστεοπόρωση). Η ζωική πρωτεΐνη του γάλακτος κάνει όξινο το αίμα και για να εξισορροπήσει το σώμα αυτή τη κατάσταση "τραβάει" ασβέστιο από τα οστά. Αντί να βασίζονται στο γάλα οι vegans τρώνε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μπρόκολο, που είναι πολύ πλούσιες πηγές ασβεστίου."

Πάλι δεν έχουμε πηγές για τη παραπάνω θεωρία.
Η θεωρία πως η περίσσεια πρωτεΐνης προκαλεί απώλεια αστικής μάζας διατυπώθηκε το 1968 και ακολουθήθηκε από μια νέα το 1972. Και στις δύο έρευνες έγινε συγκριτική μελέτη της οστικής πυκνότητας χορτοφάγων και μη. Το ένα group περιλάμβανε χορτοφάγους, που έτρωγαν γάλα και αυγά, και το άλλο παμφάγους εθελοντές. Η οστική πυκνότητα μετρήθηκε με της σύγκριση των ακτινογραφιών του 3ου μετακάρπιου οστού στους εθελοντές.Το group των χορτοφάγων είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αλλά ας μη ξεχνάμε πως
κατανάλωναν αυγά και γάλα, οπότε η πρόσληψη ασβεστίου ήταν σχετικά ικανοποιητική.


Η γιατρός Herta Spencer, του νοσοκομείου στο Hines του Illinois, εξήγησε πως οι έρευνες που προσπάθησαν να συσχετίσουν την απώλεια ασβεστίου σε υψηλά πρωτεϊνικές δίαιτες, χρησιμοποιούσαν απομονωμένα αμινοξέα από το γάλα και τα αυγά. Οι έρευνα της έδειξε πως όταν η πρωτεΐνη χορηγείται μέσω του κρέατος, δε παρατηρείται καμία μεταβολή στα επίπεδα του ασβεστίου του ορού, ακόμη και όταν η δίαιτα ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Άλλοι ερευνητές ανακάλυψαν πως η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης ευνοεί την απορρόφηση ασβεστίου, μόνο όμως όταν αυτό λαμβάνεται σε υψηλές ή ικανοποιητικές ποσότητες (όχι λιγότερο από 500 mg την ημέρα).

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως το κρέας από μόνο του δε θα σας βοηθήσει να χτίσετε γερά οστά, αλλά μαζί με γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό. Αντίθετα, η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου αποκλειστικά από πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία ασβεστίου επιτυγχάνεται με τη πρόσληψη 700 Kcal γαλακτοκομικών ενώ, στη περίπτωση των χορτοφάγων, θα πρέπει να καταναλώσουν 1200 Kcal σπανάκι ή 5100 Kcal φακές για να προσλάβουν την ίδια ποσότητα. Ακόμα και οι πιο φανατικοί χορτοφάγοι θα έβρισκαν δύσκολο να φάνε με μιας 13 κούπες σπανάκι ή 32 κούπες φακής... Σημειώστε πως οι ποσότητες διπλασιάζονται αν μαγειρευτούν τα παραπάνω λαχανικά. Τέλος η απορρόφηση ασβεστίου προϋποθέτει την παρουσία των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Κ, οι οποίες βρίσκονται στο ζωικό λίπος.

Συμπέρασμα: Οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γάλα και αυγά μπορούν να αντισταθμίσουν τη μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Οι vegans όχι.
12. Θα συμβάλλετε στη μείωση της παγκόσμιας πείνας
"Χρειάζονται 8 kg σπόρων για να παραχθεί 1 kg κρέατος. Αν δινόταν απευθείας ο σπόρος στους ανθρώπους του τρίτου κόσμου, θα είχαμε εξαλείψει την πείνα από το παγκόσμιο χάρτη. Επιπρόσθετα η μη ορθολογική χρήση της γης, που προορίζεται για βοσκοτόπια και όχι για καλλιέργειες, δεν ευνοεί τη μεγιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων. Ένα εκτάριο γης μπορεί να παραγάγει 25 τόνους ντομάτας, 20 τόνους πατάτας, 15 τόνους καρότα και μόνο 120 κιλά βόειου κρέατος."
Δεν υπάρχει τέτοιο τμήμα γης σε ολόκληρο το πλανήτη που θα μπορεί να παράγει κάθε χρονιά αυτές τις ποσότητες λαχανικών, χωρίς να χρειαστεί να το μπουκώσουμε στα λιπάσματα. Αν γίνεται εναλλάξ σπορά τη μια χρονιά και βοσκότοπος την επόμενη δε θα χρειαστεί ίχνος λιπάσματος, γιατί αυτό θα γίνεται με φυσικό τρόπο. Τα λιπάσματα, πέρα από τη μόλυνση που αφήνουν πίσω τους και την αμφίβολη ποιότητα των παραγόμενων οπωροκηπευτικών, χρειάζονται και μεγάλα ποσά ενέργειας να παραχθούν. Τέλος πολλές περιοχές της γης είναι ορεινές ή ημιορεινές, όπου δε μπορεί να καλλιεργηθεί το έδαφος, ακόμα και με τη χρήση μεγάλων ποσοτήτων λιπασμάτων, και είναι κατάλληλες μόνο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

13. Θα αποφύγετε τα τοξικά χημικά
"Ο Αμερικανικός Οργανισμός για την Προστασία του Περιβάλλοντος (US Environmental Protection Agency) υπολογίζει πως το 95% των τοξικών που υπάρχουν στον οργανισμό μας προέρχεται από το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε. Ειδικότερα το ψάρι περιέχει καρκινογόνες ουσίες (PCB, DDT) και βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, αρσενικό,μόλυβδο και κάδμιο), χημικά τα οποία δε καταστρέφονται με το μαγείρεμα. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν αντιβιοτικά και ορμόνες."
Τα εντομοκτόνα, που ανευρίσκονται στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, υπάρχουν εκεί γιατί με αυτά ραντίζονται οι φυτικές τροφές των ζώων. Τα ζώα βιολογικής κτηνοτροφίας και τα πελαγίσια ψάρια δε κουβαλούν τέτοια χημικά. Τα ζώα συμβατικής κτηνοτροφίας και τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας είναι μολυσμένα με τα παραπάνω χημικά.
Η βιταμίνη Α, που προσλαμβάνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, και η βιταμίνη Β12 αποτελούν όπλα κατά των διοξινών αυτών. Η καλή κατάσταση της εντερικής χλωρίδας του ανθρώπου αποτρέπει την απορρόφηση αυτών των ουσιών. Ένας τρόπος για να το επιτύχετε αυτό είναι να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα.

14. Θα προστατεύσετε τον οργανισμό σας από τροφικές ασθένειες
"Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ερευνών σε θέματα Δημόσιας Υγείας, το 25% των πουλερικών που πωλούνται είναι μολυσμένα με σαλμονέλα, το 5% των βοοειδών έχουν E. coli και το 30% των χοίρων πάσχουν από τοξόπλασμα."
Ο πιο κοινός τρόπος για να πάθετε τροφική δηλητηρίαση είναι να φάτε φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν καθαριστεί επαρκώς. Το πρόβλημα με τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης προέρχεται από τις κακές συνθήκες εκτροφής και υγιεινής στο στάβλο και το σφαγείο. Φταίει δηλαδή ο κτηνοτρόφος και η διαχείριση που κάνει και όχι το κρέας.

15. Θα απαλλαγείτε από τους πόνους της μέσης
"Οι πόνοι στην οσφύ ξεκινούν από τις αρτηρίες και όχι τα οστά και τους συνδέσμους. Η εκφύλιση των δίσκων ξεκινά από τη θρόμβωση των αρτηριών. Όταν ακολουθούμε χορτοφαγική διατροφή κρατάμε καθαρές τις αρτηρίες από χοληστερίνη και τις θρομβώσεις που αυτή προκαλεί."
Ο παραπάνω ισχυρισμός αποτελεί εικασία και μόνο. Μια σχετικά άγνωστη παρενέργεια στη προσπάθεια μείωσης της χοληστερίνης είναι η έντονη οσφυαλγία. Οι μύες που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη χρειάζονται ζωική πρωτεΐνη για να διατηρήσουν την ακεραιότητα τους. Όπως επίσης και τα οστά χρειάζονται ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου, τη σχέση του οποίου με τη χορτοφαγική διατροφή αναλύσαμε στο επιχείρημα με αριθμό 11.

16. Θα ανανεώσετε τη "σχέση" σας με τη τουαλέτα
"Η κατανάλωση φυτικών ινών διευκολύνει την αφόδευση. Το κρέας δε περιέχει ίνες. Έρευνες που έγιναν στο νοσοκομείο "Harvard and Brigham" έδειξαν πως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μειώνει κατά 42% το κίνδυνο εκδήλωσης εκκολπωματίτιδας, αιμορροΐδων, σπαστικής κολίτιδας καιδυσκοιλιότητας."
Ο Konstantin Monastyrsky, συγγραφέας του βιβλίου "Fiber Menace" έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει πως η πρόσληψη φυτικών ινών σε μεγάλες ποσότητες επιβραδύνει τη πέψη, προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα, αίσθημα καύσου (καούρες) και οπισθοστερνικό άλγος, ενώ μπορεί σταδιακά να οδηγήσει στην εκδήλωση παθολογικών καταστάσεων όπως γαστρίτιδα, πεπτικά έλκη, εντερίτιδα, ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Η επιστημονική κοινότητα δεν υποστηρίζει επίσημα πως η λήψη φυτικών ινών αποτρέπει την εμφάνιση εκκολπωματίτιδας και αιμορροΐδων.

17. Θα απαλύνετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
"Οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν φυτοοιστρογόνα που πιστεύεται πως ισορροπούν τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούνται στην κλιμακτήριο. Οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή έχουν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο, παρουσιάζουν μειωμένα περιστατικά εξάψεων, εναλλαγής διάθεσης, κόπωσης, κατάθλιψης, πτώσης libido και προσθήκης βάρους."
Λοιπόν οι ορμόνες στο γάλα είναι κακό πράγμα, αλλά οι ορμόνες στα φυτά είναι καλό πράγμα, σύμφωνα πάντα με τη διαταραγμένη λογική του vegan. Επίσης δεν υπάρχει καμία σχετική έρευνα που να αποδεικνύει τη παραπάνω πρόταση. Απεναντίας οι έρευνες που έγιναν πάνω στα φυτοοιστρογόνα της σόγιας δεν έδειξαν κανένα τέτοιο αποτέλεσμα.
Ο οργανισμός μας χρειάζεται χοληστερίνη, βιταμίνη Α και D, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά για να συνθέσει τις ορμόνες. Μια χορτοφαγική δίαιτα απογυμνωμένη από κάθε τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι η σίγουρη συνταγή για μια "καταστροφική" περίοδο εμμηνόπαυσης.

18. Θα βοηθήσετε στην οικονομική κρίση
"Ξοδεύουμε τεράστια ποσά ετησίως για τη θεραπεία των καρδιολογικών νοσημάτων, του καρκίνου, της παχυσαρκίας και των τροφικών δηλητηριάσεων, που προέρχονται από την υπερκατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης."
Το θέμα εξετάστηκε εκτενώς παραπάνω και όλοι πλέον γνωρίζουμε τη σχέση διατροφικών συνηθειών και νόσου. Αν η χορτοφαγία επίλυε τα παραπάνω προβλήματα θα την είχαν επιβάλει δια νόμου. Trust me.

19. Θα βοηθήσετε στη διατήρηση των πλυθησμών των ψαριών
"Το 39% του συνολικού πληθυσμού των ψαριών έχουν εξαφανιστεί λόγω της υπεραλιείας, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης. Τα ψάρια στους 11 από τους 15 μεγάλους ψαρότοπους της γης έχουν εξαφανιστεί."
Ωραία. Ας θεσπίσουμε νόμους κατά της υπεραλίευσης. Ή ας πείσουμε τους ακτιβιστές κατά της υπεραλιείας να αλλάξουν πεποιθήσεις, λόγω της σημαντικότητας του ψαριού και των θαλασσινών στη διατροφή του ανθρώπου.

20. Θα βοηθήσετε στη διατήρηση των υδάτινων πόρων
"Χρειάζονται 11.250 lt νερού για να παραχθεί ένα κιλό πρόβειου κρέατος και μόλις 112,5 lt για τη παραγωγή ενός κιλού σιτηρών. Είναι μια αδικαιολόγητη σπατάλη που επιπλέον συμβάλλει στη μόλυνση των υδάτων."
Άλλο ένα αυθαίρετο συμπέρασμα χωρίς καμιά βιβλιογραφική παραπομπή. Αν ένα πρόβατο έπινε 1 γαλόνι (4½ lt) νερό την ημέρα, που είναι πραγματικά μεγάλη ποσότητα, θα χρειάζονταν 2.700 lt για να αναπτύξει 40 kg μυικού ιστού. Αυτό σημαίνει λιγότερο από 36 lt νερού ανά κιλό βάρους. Ποσότητα πολύ μικρότερη από αυτή που απαιτείται για τη παραγωγή των σιτηρών.

21. Θα γίνετε πρότυπο για τα παιδιά σας
"Αν δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, οι πιθανότητες λένε πως θα ζήσουν και αυτά μαζί με εσάς μια υγιή και μακροχρόνια ζωή. Επίσης θα δημιουργήσετε αγορά χορτοφαγικών προϊόντων για παιδιά."
Ίσως να μη καταφέρετε να αποκτήσετε παιδιά, αν ακολουθείτε διατροφή σε vegan πρότυπα. Αλλά ακόμα και να το κατορθώσετε, κατά πάσα πιθανότητα θα καταδικάσετε τα παιδιά σας σε μια ζωή με φτωχή υγεία. Ο Ολλανδός ερευνητής στον τομέα της διατροφής P. C. Dagnelie δηλώνει: "Η vegan διατροφή οδηγεί σταδιακά σε αυξημένο κίνδυνο έλλειψης σημαντικών βιταμινών, όπως Β2 και Β12, και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ακόμα και οι χορτοφάγοι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου". Αυτές οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη σωματική και νευρολογική ανάπτυξη. Η vegan διατροφή είναι απλά καταστροφική για τις εγκύους και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα νεογνά. Έχουν σημειωθεί θάνατοι. Διαβάστε εδώ και εδώ.

22. Η χορτοφαγία είναι εύκολη υπόθεση
"Το μαγείρεμα για ένα χορτοφάγο είναι πολύ απλή υπόθεση, όπως επίσης και η μεταστροφή στις νέες διαιτητικές συνήθειες."
Η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Το σώμα μας χρειάζεται τροφή ζωικής προέλευσης και το ζητάει με κάθε τρόπο. Δοκιμάστε να νηστέψετε από κρέας, ψάρι και γαλακτοκομικά για 48 ημέρες και μετά μπορείτε να μου πείτε με βεβαιότητα αν θεωρείτε τη χορτοφαγία τόσο απλή υπόθεση όσο θέλουν κάποιοι να τη παρουσιάσουν. Επίσης το γεγονός ότι θα ρωτάτε το σερβιτόρο 40 ερωτήσεις σχετικά με το πιάτο που σκέφτεστε να παραγγείλετε, το γεγονός οτί θα σας "περιθωριοποιήσουν" οι φίλοι σας γιατί δε θα μπορούν να μοιραστούν μαζί σας μια pizza ή ένα σουβλάκι και άλλα δεκάδες παρόμοια παραδείγματα, ίσως είναι αποτρεπτικοί παράγοντες. Τελειώνοντας, το μεγαλύτερο ποσοστό των ορκισμένων vegans στατιστικά, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει στο κρέας. Τυχαίο;

Σχόλιο "τροφής": το παρόν άρθρο βρίσκεται αρκετό καιρό αποθηκευμένο στην σελίδα και να πω την αλήθεια είχα ενδοιασμούς για το αν θα το κοινοποιήσω ή όχι... Σκεφτόμουν την μόδα των βήγκαν που επικρατεί τελευταία και τις αντιδράσεις τους και έλεγα, δεν βαριέσαι, άστο... Ποιος κάθεται να εξηγεί και τι, σε ανθρώπους αν δεν μπορούν να μιλήσουν με επιχειρήματα, αλλά εξαπολύουν ύβρεις και κατηγορίες, μόνον και μόνον διότι επιλέγω κάτι διαφορετικό από αυτούς, ακολουθώντας, αν μη τι άλλο, πρότυπα διατροφής των ΆΡΙΣΤΩΝ προγόνων μας... 

Η συμπεριφορά τους αυτήν είναι τουλάχιστον δικτατορική του τύπου "εγώ έχω δίκιο" κι άρα εσύ είσαι ανήθικος, κανίβαλος, στυγνός δολοφόνος, ανάλγητος βασανιστής, καταστροφέας του περιβάλλοντος, σαδιστής και γενοκτόνος και τα υπόλοιπα συναφή και δεδομένου κάποιων ελεεινών δημοσιεύσεων "φτιαγμένων και ραμμένων" στα μέτρα τους, που βλέπω τελευταία, αποφάσισα να το γνωστοποιήσω!
Ενημερώνω, πως θα δεχτώ όλα ανεξαιρέτως τα σχόλια, μπορώ να καταλάβω την διαφωνία και να το συζητήσω εφόσον θα συνοδεύονται με επιχειρήματα, αλλά θα διαγράψω πάραυτα οτιδήποτε άλλο, μαζί με αυτόν που το έγραψε!


Πλήρη βιβλιογραφία θα βρείτε στις πηγές.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την άδεια αναδημοσίευσης την πηγή μου: oliviart-gr.blogspot.gr

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα