Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Αγριόχορτα; Πώς να τα αντιμετωπίσετε χωρίς την χρήση χημικών.

Και όμως, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε τα αγριόχορτα χωρίς την χρήση χημικών. Tα ονομάζουμε «ζιζάνια» και ραντίζουμε με τοξικά για να τα καταστρέψουμε. Πολλά λάθη με μια κίνηση. Πρώτον γιατί τα αγριόχορτα προσφέρουν πολλά τόσο στη Φύση όσο και στην υγεία μας. Δεύτερον, γιατί αν θέλουμε να τα διώξουμε μπορούμε να το κάνουμε με οικολογικό τρόπο, χωρίς να δηλητηριάσουμε τον κήπο και τη ζωή μας.

Τα αγριόχορτα είναι χρήσιμα
Καθώς προετοιμάζεστε να πολεμήσετε τα ζιζάνια, σκεφθείτε τα
εξής:


-Ας τα αποκαλούμε αγριόχορτα, μιας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βιοποικιλότητας του οικοσυστήματός μας.
-Προσφέρουν καταφύγιο και τροφή στην ωφέλιμη πανίδα.
-Προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση που προκαλούν οι ραγδαίες βροχοπτώσεις καθώς και ο ήλιος.
-Εμπλουτίζουν το έδαφος με θρεπτικά συστατικά καθώς οι ρίζες τους εισχωρούν εύκολα και τα απορροφούν από βαθύτερα στρώματα αποδίδοντάς τα στα φυτά που θα καλλιεργηθούν.
-Βελτιώνουν την εδαφική δομή σκάβοντας στην κυριολεξία με τις ισχυρές ρίζες τους ακόμη και τα πιο συνεκτικά εδάφη. Βελτιώνουν επίσης την οξυγόνωση του εδάφους.
-Είναι το φυσικό φαρμακείο μας από αρχής δημιουργίας του κόσμου!
-Ποιο είναι πιο πολύτιμο η υγεία μας ή η εξολόθρευση των αγριόχορτων με χημικά σκευάσματα;

Τι είναι, τελικά, το αγριόχορτο ή ζιζάνιο, όπως επιστημονικά αποκαλείται;

Θα μπορούσε να είναι όποιο φυτό φυτρώνει εκεί όπου δεν επιθυμούμε! Ακόμη και το γκαζόν μπορεί να γίνει ενοχλητικό αγριόχορτο εφόσον εισβάλλει στους διαδρόμους ή περιπλέκεται στα φυτά των παρτεριών. Κάθε φορά που σκαλίζετε το χώμα για να ξεχορταριάσετε θυμηθείτε… δίνετε μια ανοιχτή πρόσκληση για ανάπτυξη των άγριων! Αυτό βασίζεται στο φυσιολογικό φαινόμενο της φυσικής επιλογής. Οι ισχυροί υπερτερούν. Τα αγριόχορτα είναι survivors! Επιβιώνουν όμως και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως στην έλλειψη νερού, φωτός, θρεπτικών γιατί «γνωρίζουν» πώς να επωφεληθούν ακόμη και απ' αυτές. Η αγριάδα ή Cynodon dactylon μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τρεις τρόπους για να σιγουρέψει την διαιώνισή της: με σπόρους, με ριζώματα, με υπέργειους στόλωνες!

Μυστικά που πρέπει να ξέρετε
-Ελέγχοντας τα αγριόχορτα όταν είναι ακόμα μικρά ή αποτρέποντας εξ αρχής τη ριζοβολία τους γίνεται πιο εύκολη η ζωή μας.
-Αναγνωρίζοντας τα είδη των αγριόχορτων έχουμε ήδη κάνει το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Π.χ. η καμπανούλα ή Ipomea spp. είναι ετήσιο φυτό και πολλαπλασιάζεται με σπόρους και ριζώματα. Σκάβοντας, αφαιρούμε τους βλαστούς με όσο περισσότερο ρίζωμα γίνεται. Κόβοντας κάθε 1 - 2 εβδομάδες τα νέα βλαστάρια αποτρέπουμε τη ριζοβολία. Επίσης, μετά την κοπή, σε μεγαλύτερες εκτάσεις, μπορεί να τοποθετηθεί ισχυρή εδαφοκάλυψη όπως το ειδικό πανί. Η ίδια τακτική ακολουθείται και με την αγριάδα, την κολλιτσίδα ή Gallium spp, την τσουκνίδα ή Urtica dioica.
-Τα ετήσια καθώς και τα διετή αγριόχορτα αναπαράγονται φτιάχνοντας μεγάλο αριθμό σπόρων. Το «κλειδί» είναι να αποτρέψουμε την άνθησή τους. Παράδειγμα τα σινάπια, η βρούβα, η αγριοβρώμη, οι μαργαρίτες κ.ά. Επίσης, ρίχνοντας στρωμνή κομπόστ στη βάση των καλλιεργήσιμων φυτών αποτρέπεται η ριζοβολία των σπόρων.
-Τα περισσότερα αγριόχορτα ρίχνουν σπόρους στο έδαφος οι οποίοι επιβιώνουν πολλά χρόνια θαμμένοι. Σκαλίζοντας το έδαφος, ριζοβολούν!
-Στους ανθώνες και στο λαχανόκηπο οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης είναι το τράβηγμα ή τοπικά αναμόχλευση των αγριόχορτων, καθώς επίσης και η εδαφοκάλυψη με οργανικά υλικά, παράδειγμα κομπόστ.
-Προσοχή στα αγριόχορτα που εξαπλώνονται με ριζώματα όπως η αγριάδα. Δεν πρέπει να σκαλίζονται γιατί τα τεμαχισμένα ριζώματα αναβλαστάνουν πολλαπλασιάζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το αγριόχορτο. Εάν πρέπει να καθαρισθεί μια τέτοια περιοχή, τότε γίνονται συχνά επιφανειακά σκαλίσματα κάθε 1 - 2 εβδομάδες μέχρι τα ριζώματα να ατροφήσουν.
-Μην ξεχνάτε, τα αγριόχορτα είναι από τα καλύτερα συστατικά για το κομπόστ σας. Προσέξτε μόνον να μην είναι ανθισμένα στην κοπή γιατί αν απλώσετε αυτό το κομπόστ στο έδαφος θα εξαπλώσετε τα αγριόχορτα!

Οικολογικές ή φιλικές μέθοδοι ελέγχου των αγριόχορτων
-Εάν φυτρώνουν μέσα στο γκαζόν. Αυτό δείχνει ότι το γκαζόν δεν έχει εγκατασταθεί καλά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά σημεία εδάφους. Αφού ξεχορταριάσουμε με εργαλείο χειρός, κάνουμε τοπικά εμπλουτισμό με κομπόστ και αμέσως μετά επισπορά.
-Εάν φυτρώνουν ανάμεσα σε μικρά ανθοφόρα. Φυτέψτε τα ανθοφόρα σας πιο πυκνά ώστε να μη μείνει χώρος για διεκδίκηση. Εάν παρά ταύτα κάτι φυτρώσει… ξέρετε, γαντάκια και ευχάριστη διάθεση.
-Εάν φυτρώνουν ανάμεσα στα λαχανικά. Oταν φυτεύετε τα λαχανικά σας πρέπει να παίζετε! Φυτέψτε ανάμεσά τους πολύχρωμα ετήσια ανθοφόρα εδαφοκάλυψης όπως άλυσσο, μενεξέ, πανσέ ή όρθιας ανάπτυξης όπως σκυλάκια, καλέντουλα κ.λπ. Παίξτε με τους χρωματικούς συνδυασμούς για να «ντύσετε» το χώμα.
-Εάν φυτρώνουν σε παρτέρια με καλλωπιστικά φυτά. Επισκεφθείτε αξιόλογο ή «προβληματισμένο» κέντρο κήπου και ανακαλύψτε δύο υπέροχα προϊόντα, τη διογκωμένη άργιλο και τον τεμαχισμένο φλοιό δένδρων. Είναι φυσικά υλικά σε γήινους τόνους. Τοποθετούνται απλώς στο γυμνό έδαφος ανάμεσα στα φυτά και αποθαρρύνουν το φύτρωμα των σπόρων. Εσείς μην αποθαρρύνεστε!
-Εάν φυτρώνουν σε οπωρώνα ή ακαλλιέργητες εκτάσεις. Ο ένας τρόπος είναι μηχανικός και εφαρμόζεται σε ήδη φυτρωμένα αγριόχορτα. Χρησιμοποιούνται δύο μηχανήματα κοπής, το χορτοκοπτικό μεσινέζας ή η φρέζα με φερόμενο χορτοκοπτικό εξάρτημα. Ο άλλος τρόπος είναι η τοποθέτηση σε γυμνό έδαφος ενός ειδικού πανιού εδαφοκάλυψης. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν φυτρώνουν οι σπόροι, δεν μπορεί όμως να εφαρμοσθεί σε μεγάλες εκτάσεις. Με το πανί εδαφοκάλυψης τους καλοκαιρινούς μήνες μειώνονται τουλάχιστον κατά το ήμισυ τα ποτίσματα λόγω της διατήρησης της εδαφικής υγρασίας. Εάν τοποθετήσετε το πανί εδαφοκάλυψης σε εμφανή σημεία του κήπου, χρησιμοποιήστε τη δημιουργική σας φαντασία και διακοσμήστε το με βότσαλα, χρωματιστή ψηφίδα ή και όστρακα! Εφοδιαστείτε και ξεκινήστε το απίθανο αυτό και απόλυτα φυσικό «εργόχειρο»!
-Kαι δύο προτάσεις
Oταν είναι νεαρά, μπορείτε είτε να τους ρίξετε βραστό νερό και να τα ζεματίσετε ή να τους ρίξετε ξίδι και αλάτι και να κάψετε τις ρίζες τους.
Αυτά μόνον τοπικά ανάμεσα στις πλάκες των διαδρόμων και όχι σε καλλιεργήσιμο έδαφος. Εύκολες λύσεις αλλά με μέτρο.

ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα