Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Ποιες τροφές μας προστατεύουν από τις ιώσεις;

                                  alt


Η Ελένη Πεννιά BSc, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, εξηγεί , ποιες τροφές μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας και να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των ιώσεων.
Πράγματι, υπάρχουν κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν στην πρόληψη των ιώσεων, όχι όμως ότι μπορούν να μας προστατεύσουν 100% από τους διάφορους μικροοργανισμούς.
Κάποιες από αυτές είναι οι εξής:

Πράσινο Τσάιalt
















Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στην καθημερινότητα σας και προσθέστε λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού.
Μέλιalt

















Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, καθώς έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κουταλιά της σούπας μέλι την ημέρα.
Γιαούρτιalt

















Το γιαούρτι με προβιοτικά, προστατεύει από τους ιούς και μειώνει χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Επίσης, μειώνει την ένταση του πονοκεφάλων και του βήχα. Γι΄ αυτό καταναλώστε γιαούρτι με προβιοτικά, καθώς έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κοτόσουπαalt

















Γενικά οι σούπες ενισχύουν τους αναπνευστικούς μυς, γιατί συνεργούν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων. Ειδικά η κοτόσουπα περιέχει μια ουσία την κυστεΐνη που βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.
Μανιτάριαalt
















Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες, στις σαλάτες και στα φαγητά σας.
Για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών πρέπει καθημερινά να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, β-καροτένιο, λυκοπένιο και σελήνιο. Τέτοιες τροφές είναι: ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, λαχανικά στις σαλάτες  και στα φαγητά τους (π.χ. ντομάτα, καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, κλπ.), φρούτα και ανάλατοι ξηροί καρποί (π.χ. μήλο, μπανάνα, ακτινίδια, αποξηραμένα δαμάσκηνα/βερίκοκα/σύκα, ανάλατα καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, κλπ.). Προτρέψτε τα παιδιά να καταναλώνουν γιαούρτι και προϊόντα με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτι, ξινόγαλα, κεφίρ).
Σε εβδομαδιαία βάση πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, ειδικά με τη μορφή ψαριών (2 φορές την εβδομάδα), καθώς εκτός από την πρωτεΐνη, παρέχουν επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου και ω3 λιπαρών οξέων που έχει φανεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιήστε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο, κρεμμύδι και προτιμήστε το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε το μέλι αντί για ζάχαρη. Η ζάχαρη μειώνει την άμυνα του οργανισμού και από την άλλη το μέλι έχει αντισηπτικούς και αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Τέλος, φροντίστε τα παιδιά να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα υγρών. Εισάγετε στην διατροφή τους και αφεψήματα από βότανα όπως πράσινο τσάι και φασκόμηλο. Γενικότερα η ισορροπημένη διατροφή θα θωρακίσει τα παιδιά απέναντι στα κρυολογήματα από τη μια, και από την άλλη αν νοσήσουν τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα