Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Γιατί συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες ασθένειες και ιοί στην Κίνα

Όχι, δεν είναι θεωρία συνωμοσίας...!



Της Ευαγγελία Σκλαβούνου M.Sc., Ph.D
Διδάκτορας Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, University of Glasgow, Scotland, UK
Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια (2003-2004) (Postdoctoral Fellowship) στο τμήμα Μοριακής Ιολογίας University of Pennsylvania, USA.

Οι πανδημίες της νόσου της γρίπης που παρατηρήθηκαν στον άνθρωπο τον 20ο αιώνα προήλθαν χωρίς εξαίρεση από διάφορους τύπους της γρίπης των πτηνών και από στελέχη του ιού της γρίπης των χοίρων όπως είναι ο Η1Ν1,ο οποίος ξεκίνησε από χοίρους και το 2009 μεταλλάχθηκε σε πανδημική ανθρωποζωονόσο σκοτώνοντας >570,000 ανθρώπους. Τα τελευταία χρόνια και με την δημιουργία εμβολίου το στέλεχος Η1Ν1 επέστρεψε σε επίπεδα τοπικών επιδημιών και προς το παρόν θεωρείται σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ υπό έλεγχο, με θνησιμότητα (Case Fatality Rate-CFR) <1%.

Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί υψηλά παθογόνα στελέχη στα πτηνά, όπως είναι ο Η5, Η7 και Η9, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια σε αυτά. Ειδικότερα ο Η5Ν1 έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους στα πτηνά (CFR 60%) και αποτελεί παράγοντα κινδύνου και για τον άνθρωπο, αφού ο ανθρώπινος πληθυσμός δε διαθέτει καθόλου αντισώματα ενάντια στον ιό αυτό. 



Η πιθανότητα μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών (Avian Flu H5N1) , μέσω γενομικού ανασυνδυασμού με τον ιό της κοινής γρίπης στον άνθρωπο (Swine Flu H1/N1) και η δημιουργία πανδημίας με θνησιμότητα (CFR) >50%, είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή ανησυχία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τη γενετική εξέλιξη της αντιγονικότητας του στελέχους H1N1 κατόπιν πιθανού ανασυνδυασμού του με άλλα στελέχη άλλων ζωονόσων ως ΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΗ, ενώ ταυτόχρονα άγνωστη είναι και η γενετική εξέλιξη της αντιγονικότητας των στελεχών της γρίπης των πτηνών που προαναφέρθηκαν.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα