Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η πείνα έρχεται, το καλοκαίρι όχι, αλλά δεν φταίει ο κορωνοϊός


Πιτσιρίκο, στη Νάπολι γίνεται έρανος, με κατοίκους της ιταλικής πόλης να δίνουν τρόφιμα και για όσους δεν έχουν, την ίδια στιγμή που στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Βρετανών, οι οποίοι βιώνουν πείνα, σύμφωνα με τη Le Monde.

Αλλά και στη Γαλλία άστεγοι βρίσκουν καταφύγιο σε ξενοδοχεία ή κέντρα κοινωνικής πρόνοιας, με κάποιους εξ αυτών να ζουν και σε κτίρια που τελούν υπό κατάληψη ή σε παραγκουπόλεις.
Στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί, ένας μετανάστης και πατέρας τεσσάρων παιδιών αυτοκτόνησε, ενώ μία μέρα πριν είχε πουλήσει το κινητό του για να αγοράσει φαγητό για την οικογένειά του.
Σε όλο τον πλανήτη η καραντίνα δισεκατομμυρίων ανθρώπων έχει προκαλέσει ένα γιγάντιο κοινωνικό σοκ, με εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς χρήματα, αλλά και χωρίς προμήθειες και ουρές σχηματίζονται στα συσσίτια και τις τράπεζες τροφίμων.
Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3% το 2020, ενώ η μείωσή του κατά την ύφεση του 2009 ήταν 1,7%.
Η διαφορά σε σχέση με την κρίση της περασμένης δεκαετίας είναι ότι, αν λήξει η πανδημία, υπάρχει η ελπίδα για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.
Στην Ευρώπη όλες οι κυβερνήσεις έχουν εκπονήσει τεράστια σχέδια για να αποφύγουν μία μαζική ανεργία, πληρώνοντας προσωρινά μισθούς, έτσι ώστε οι εταιρίες να μην απολύσουν τους υπαλλήλους τους.
Εκφράζονται, όμως, φόβοι ότι τελικά πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, επηρεάστηκαν από την κρίση 11 εκ. θέσεις εργασίας, δηλαδή, το 40% των συνολικών.
Εξ αυτών, 8 εκ. εργαζόμενοι μπήκαν σε καθεστώς μερικής ανεργίας, αλλά τα υπόλοιπα 3 εκ. μάλλον θα χάσουν για πάντα τις δουλειές τους.
Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ραγδαία αύξηση της ανεργίας από τη δεκαετία του 1980, όταν η Βρετανία είχε βιώσει τότε μία τεράστια κρίση.
Ο ΟΗΕ αναφέρει, εξάλλου, ότι ο κόσμος κινδυνεύει από λιμό “βιβλικών διαστάσεων” -απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού- και οι άνθρωποι που θα πεινάσουν ανέρχονται από 135 ως 250 εκατομμύρια, όπως μεταδίδει το BBC.
Περισσότερο κινδυνεύουν οι κάτοικοι της Υεμένης, του Κονγκό, του Αφγανιστάν, της Βενεζουέλας, της Αιθιοπίας, του Νότιου Σουδάν, του Σουδάν, της Συρίας, της Νιγηρίας και της Αϊτής.
Στο Νότιο Σουδάν το 61% του πληθυσμού υπέφερε και πέρσι από επισιτιστική κρίση.
Άλλωστε, και πριν την πανδημία πολλές χώρες της ανατολικής Αφρικής και της νότιας Ασίας είχαν ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας της ξηρασίας και επιδρομών από ακρίδες.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κόσμος πρέπει να δράσει σοφά και γρήγορα, προκειμένου να αποφευχθούν λιμοί “βιβλικών διαστάσεων” μέσα στους επόμενους μήνες.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος David Beasley, ο οποίος παρεμπιπτόντως, νόσησε πρόσφατα από κορωνοϊό, δήλωσε ότι 30 εκ. άνθρωποι μπορεί να πεθάνουν τους επόμενους μήνες, αν ο ΟΗΕ δεν εξασφαλίσει πόρους και χρήματα.
Ο κορυφαίος οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, Arif Husain, υποστήριξε ότι οι καραντίνες και η παγκόσμια ύφεση θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις για εκατομμύρια ανθρώπους.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα αναγκάστηκε, εξάλλου, να μειώσει στο μισό τη βοήθεια προς την Υεμένη, όπου παρέχει τρόφιμα σε 12 εκ. ανθρώπους, μετά από άρνηση των δωρητών να συνεισφέρουν, επειδή ισχυρίστηκαν ότι τις προμήθειες καρπώνονταν οι αντάρτες Houthis.
Μπορεί την πείνα να φοβόταν, λοιπόν, και ο ΠΟΥ, όταν εξέφρασε την ανησυχία του για την υποσαχάρια Αφρική, παρά το γεγονός ότι ο κορωνοϊός ήταν σαρωτικός σε δυτική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Ο ΠΟΥ μου θυμίζει τον ΟΗΕ, που όλο μιλάει για την ειρήνη, αλλά δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει τους πολέμους.
Και τώρα, για παράδειγμα, βγαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres και λέει ότι ο κορωνοϊός μπορεί να αποτελέσει το πρόσχημα για να πάρουν σκληρά και καταπιεστικά μέτρα ορισμένες χώρες και να εξελιχθεί η επιδημία σε κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Guterres, αφού επισήμανε την αύξηση της ρητορικής του μίσους απέναντι σε ευάλωτες ομάδες και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας που υπονομεύουν την επιστημονική αντιμετώπιση του ιού, ανέφερε και ότι ιδιαίτερα ευάλωτοι είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που γίνονται δεκτοί πλέον μόνο σε 30 χώρες, διότι άλλες 131 έχουν κλείσει τα σύνορά τους.
Πρόσθεσε, δε, ότι τα καταπιεστικά μέτρα δεν έχουν σχέση με την πανδημία και ζήτησε από τις κυβερνήσεις να λειτουργούν με διαφάνεια και να λογοδοτούν, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία που έχει η ελευθερία του τύπου και των πολιτών.
Το συμπέρασμά του ήταν ότι πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα μέτρα που λαμβάνονται, για να αντιμετωπιστεί η απειλή και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Κι αυτό διότι “η απειλή είναι ο ιός και όχι οι άνθρωποι” και “αν δεν μετριαστούν οι επιπτώσεις του, τότε θα προκληθούν κοινωνικές ταραχές και θα ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα ασφαλείας”.
Και τι έγινε που τα είπε όλα αυτά ο Guterres; Μήπως μπορεί να κάνει κάποια ουσιαστική παρέμβαση ο διακοσμητικός ΟΗΕ;
Διακοσμητικός είναι και ο ΠΟΥ, που ανακοινώνει, μάλιστα, καθημερινά μία πλασματικά μεγάλη θνητότητα από τον κορωνοϊό, διαιρώντας τα θύματα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όταν και ο πιο αδαής έχει καταλάβει ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια, ίσως και εκατονταπλάσια, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
Μου θυμίζει ο ΠΟΥ και λίγο τους μετεωρολόγους, που μας έχουν ζαλίσει με τη ζέστη και έχουμε φτάσει τέλη Απρίλη και ο καιρός είναι σαν να έχουμε μέσα Γενάρη.
Πολύ φοβάμαι ότι ούτε το καλοκαίρι -όπως το ξέραμε τουλάχιστον- θα έρθει, αλλά όχι λόγω του κορωνοϊού.
Λόγω του καιρού, που στην Ελλάδα γίνεται όλο και ψυχρότερος και με περισσότερες βροχές και καταιγίδες.
Κάτι που είδαμε και τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, που είχαμε και αρκετούς θανάτους, τόσο από καταιγίδες και πλημμύρες, όσο και από τον ιό του Δυτικού Νείλου (πάνω από 50 θύματα μόνο πρόπερσι), καθώς τα κουνούπια έχουν πολλαπλασιαστεί με αυτές τις συνθήκες.
Φέτος και η άνοιξη ήταν σαν ένας δεύτερος χειμώνας, που αισίως μπαίνει στον έκτο μήνα (από τα μέσα Νοέμβρη), κατά τον οποίο κάθε βδομάδα είχαμε 2-3 μέρες με παγωμένα ξεροβόρια στην Αττική, που προκάλεσαν και αρκετές ζημιές.
Την Πέμπτη ο καιρός ήταν ελαφρώς βελτιωμένος μετά από μία άκρως χειμωνιάτικη Τετάρτη, τέλη Απρίλη.
Την Πέμπτη επίσης βγήκε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison και ζήτησε ουσιαστικά εξηγήσεις από τον ΠΟΥ, απαιτώντας από τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμμετάσχουν σε έρευνα για την προέλευση και την εξάπλωση του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Reuters.
Aφού μίλησε και με άλλους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου και του Trump, ο Morrison υποστήριξε ότι “όταν κάποιος είναι μέλος του ΠΟΥ θα πρέπει να έχει ευθύνες και υποχρεώσεις”, προσθέτοντας ότι “όλα τα κράτη -και η Κίνα φυσικά- θέλουμε έναν κόσμο ασφαλέστερο από τους ιούς” και αδειάζοντας ουσιαστικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Αφού, αν είσαι ανίσχυρος, όπως είναι ο ΠΟΥ, θα πέσουν να σε φάνε.
Θα χρησιμεύσει, λοιπόν, σαν αποδιοπομπαίος τράγος ο ΠΟΥ για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν από το γεγονός ότι τόσα χρόνια ξόδεψαν τρισεκατομμύρια για όπλα και ψίχουλα για την υγεία, την παιδεία και για να μην υπάρχει πείνα.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, μια χαρά θα έρθει το καλοκαίρι και θα είναι το καλύτερο καλοκαίρι της ζωής μας. Και όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη θα έχουν φαγητό, θα είναι ευτυχισμένοι και θα ζουν αγαπημένα και αδελφωμένα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΥΟ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα