Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η συμπόνια για τον εαυτό μας και γιατί είναι σημαντική



Η συμπόνια για τον εαυτό ή αλλιώς αυτοσυμπόνια είναι η τάση να δείχνουμε κατανόηση και καλοσύνη στον εαυτό μας όταν περνάμε δύσκολα, όταν αποτυγχάνουμε σε κάτι ή όταν δεν μας αρέσει κάτι σε εμάς. Αντί να κριτικάρουμε τον εαυτό μας για τις αποτυχίες, αναγνωρίζουμε τη δυσκολία της κατάστασης και αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας εκείνη τη στιγμή.

Η αυτοσυμπόνια ως πρακτική είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη γιατί ερευνητικά φαίνεται ότι τα άτομα που συμπονούν τον εαυτό τους υποφέρουν λιγότερο και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.  

Τα τρία χαρακτηριστικά της συμπόνιας για τον εαυτό

1. Η προσπάθεια να μην κριτικάρουμε αυστηρά τον εαυτό μας

Αυτοσυμπόνια σημαίνει να αναγνωρίσουμε το ότι η αποτυχία και οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής και να μην κριτικάρουμε συνεχώς τον εαυτό μας που τις βιώνει ή που δεν ανταποκρίνεται σε αυτές όπως ιδεατά θα θέλαμε. Το να κατηγορούμε τον εαυτό μας επειδή υποφέρει συνήθως επιφέρει περισσότερο άγχος και απογοήτευση. Η αυτοσυμπόνια έρχεται σαν μια πρόταση να αποδεχθούμε τις δυσκολίες της ζωής αλλά και το πώς τις χειριζόμαστε.


2. Η αντιμετώπιση των δυσκολιών ως μέρος της συνολικής ανθρώπινης εμπειρίας

Ο εκνευρισμός και η ματαίωση που συχνά νιώθουμε αν τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως πρέπει συχνά συνοδεύεται από μια αίσθηση απομόνωσης. Η αυτοσυμπόνια αντιθέτως εμπεριέχει την αναγνώριση ότι είναι ανθρώπινο να υποφέρει κανείς και την αναγνώριση ότι η αποτυχία είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης μας.


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα