Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Το νησί της Κίρκης και οι φάμπρικες των Γότθων


   Τι είναι ο μύθος; Είναι το συνηθισμένο που γίνεται τερατώδες για να χωρέσει όσο πιο πολύ κόσμο γίνεται. Ξέρω είναι λίγο παράξενο αυτό που λέω αλλά ότι καλούμε σαν μύθο είναι μια πραγματικότητα που έχασε τον ρεαλισμό της σαν στοιχείο και μεταλλάχθηκε για να αποκτήσει εύρος σαν νόημα. Έτσι ο Οδυσσέας μπορεί να είναι χιλιάδες άνθρωποι που για να χωρέσουν στην λόγια παράδοση έγιναν ένα όνομα. Το νησί της Κίρκης αντίστοιχα μπορεί να είναι χιλιάδες σημεία στον κόσμο που μπορεί να παγιδευτεί ο καθένας μας και να χάσει την ανθρώπινη του υπόσταση ζώντας σαν γνήσιο γουρούνι...
  Έτσι έχουμε την ιστορία του Θωμά. Ο συγκεκριμένος είναι ο κλασικός ελληνάρας που φυσικά σαν κάτοικος Νεάπολης δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Το μόνο κοινό που είχε με τους αρχαίους ήταν αυτό που χαρακτηρίζει και τις τρεις βασικές φυλές που ορίστηκαν από τους ρομαντικούς Γερμανούς αρχαιολόγους ως Έλληνες όταν τα έβρισκαν σκούρα.  
Την κοπάνησε από την χώρα. Κι επειδή δεν μπορούμε πια να φτιάξουμε αποικίες, πήγε και εγκαταστάθηκε σε μια παροικία. Φυσικά στην αρχή όλα είναι καλά όταν πας συστημένος και επείγον. Και αυτό γιατί καμιά Κίρκη δεν θέλει να νιώσεις ναυαγός αλλά φιλοξενούμενος. 
Έτσι το παλικάρι εξασφάλισε τα αγαθά που μια μάγισσα σου εξασφαλίζει μέχρι να σε μετατρέψει σε χοίρο
Τα σύγχρονα μαγικά ονομάζονται τραπεζικά δάνεια. Σου εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση τις διακοπές και το αμαξάκι που θα έρθετε στην μαμά Ελλάδα για να κάνετε την φιγούρα στους ιθαγενείς που έχουν το ίδιο πνευματικό επίπεδο μ' εσάς, και δεν εξαιρούνται μέχρι και οι καθηγητές πανεπιστημίου μιας και αμόρφωτοι υπάρχουν σε όλες της βαθμίδες της εκπαίδευσης. Φυσικά μόλις το τραπεζικό σας χρέος πάψει να είναι βιώσιμο η Γερμανίδα Κίρκη (μετά το έκανε και στην Ελλάδα) σας αποκτηνώνει σταδιακά πετώντας σας στον λάκκο και ταΐζοντας σας με σκουπίδια.
Θα μου πείτε εδώ ολόκληρη χώρα την πάτησε θα την γλυτώσει ο δύσμοιρος αφελής Έλλην επαρχιώτης; 
Κι εδώ φίλοι μου έρχεται το μεγαλείο του μύθου. 
Ο Οδυσσέας δεν έγινε γουρούνι γιατί η θεά της σοφίας -που τυγχάνει να είναι πάνοπλη ετοιμοπόλεμη και οπαδός των τολμηρών που έχουν την αίσθηση του κινδύνου- του έδωσε το μαγικό ξόρκι για να την γλυτώσει αυτός που ορίζει το μισό της συνείδησης μας.  
Η εξυπνάδα είναι ένα στοιχείο που κάνει παρέα με την λιτότητα και τα σταθερά ιδανικά. Μην το μπερδέψετε με την επιβεβλημένη λιτότητα από την Σημερινή Κίρκηαλλά δείτε το σαν την άριστη διαχείριση των πόρων που πρέπει να αρχίσουμε σαν οντότητες να διεκδικούμε. 
Τα σταθερά ιδανικά εξασφαλίζουν ότι δεν θα παρασυρθείς από κανένα τέρας που θα βρεις μέσα στην οδύσσεια. Άμα το κάνεις αυτό σίγουρα δεν κινδυνεύεις επίσης κι από τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζουν όσοι θέλουν το κακό σου.
Η αρχαιότητα είναι συνδεδεμένη στο παρόν με μια βασική αρχή. 
Το θεϊκό δεν είναι πάντα και υπέρ σου. Τις περισσότερες φορές είναι ότι πάει να σ' εκμεταλλευτεί με διάφορους τρόπους ακριβώς όπως οι κυβερνήσεις της χώρας που σου πουλάνε φούμαρα. Κι αυτό είναι ένα βασικό πλεονέκτημα των ελεύθερων ανθρώπωνγια να αναπτύξουν αυτό που λέγεται ορθολογισμός 
Αν θέσουμε τον Δία (με την γνωστή παρέα του το Κράτος και την Βία) σαν εξουσία τότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επίθεσή που θα μας κάνει ο Ποσειδώνας αν δεν δείξουμε ανοχή στον κάθε Πολύφημο.
Η Κίρκη που θα είναι το πλαστό καταφύγιο που θα μας απομακρύνει από τον στόχο μας (να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ιθάκη) είναι πολύ εύκολο να μας μαγέψει. 
Έχει αμάξια, Ηλεκτρονικά, Μισθό και κοινωνικές παροχές που πηγάζουν από την για χρόνια εκμετάλλευση της εργασίας των μεταναστών. Έχει και το πικρό ψωμί που δεν πηγάζει από τα δώρα αλλά από την παγίδα του να βρεθείς εγκλωβισμένος σ' ένα σύστημα που θα σε υποχρεώνει να ζεις κάτω από το καθεστώς ανάγκης
Το νησί της Κίρκης μπορεί να μην είναι και περιτριγυρισμένο από Θάλασσα. Το παλάτι της μπορεί να είναι οι Φάμπρικες των γότθων (ή οι ευκαιρίες εργασίας στην Ωκεανία). 
Πάντως αν το μυαλό σου έχει εξυπνάδα και ψάχνει την πάνοπλη σοφία τότε είναι δύσκολο να μεταμορφωθεί σε γουρούνι. 
Είσαι σίγουρα ένα από τα παιδιά του Οδυσσέα.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα