Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

σύγκριση μπάσκετ και ποδοσφαίρου: ομοιότητες και διαφορές

Αποτέλεσμα εικόνας για σύγκριση μπάσκετ και ποδοσφαίρου: ομοιότητες και διαφορές
φίλες και φίλοι
Η απειλή ‘θα σας γαμήσουμε απόψε (αύριο)’, η κραυγή ‘έτσι γαμάει ο Πει-ραι-άς’ και η θριαμβολογία ‘σας ξεσκίσαμε’ που ακούγονται μεταξύ οπαδών ομάδων του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου πριν, κατά και μετά τη  λήξη του αγώνα μας επιτρέπει να συσχετίσουμε το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο με το γαμήσι. Εάν το γαμήσι είναι η επιβολή της κυριαρχικής σχέσης από τον άντρα σε γυναίκα ή άντρα κατά τη διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης (και ουχί πράξης) μέσω της επιθετικής διείσδυσης του πέους, τότε, λογικά σκεπτόμενοι, η επιβολή της κυριαρχικής σχέσης θα είναι αυτό που διακυβεύεται κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Ο αγώνας αυτός μοιάζει πολύ με το γαμήσι, αλλά δεν είναι γαμήσι, κυριολεκτικά μιλώντας. Συμβολικά, ναι.
ΑΣ στηρίξουμε τις σκέψεις μας σε βεβαιότητες και να δούμε τις ομοιότητες. Η πρώτη είναι η εξής: η νίκη στο μπάσκετ και το ποδόσφαιρο επιτυγχάνεται με διείσδυση. Το γκολ, έγραψε ο Γκαλεάνο, είναι ο οργασμός του ποδοσφαίρου. Και το καλάθι, συμπληρώνουμε εμείς. Άρα, η μπάλα, και των δύο παιχνιδιών, είναι το πέος. Αυτή είναι η δεύτερη βεβαιότητα. Την ονομάζουμε πεόσφαιρα. Εδώ υπάρχει μια δυσκολία. Ενώ οι παίκτες είναι πολλοί, ενώ οι ομάδες είναι δύο, υπάρχει μόνο ένα πέος. Η διεκδίκηση της μπάλας, άρα, είναι διεκδίκηση του πέους. Όποιος το έχει, είναι άντρας, όποιος δεν το έχει, δεν είναι άντρας. Τι είναι; Ποιος δεν έχει πέος; Η γυναίκα. Άρα; Η ομάδα που δεν έχει πέος, έχει υποβιβαστεί στην κατάσταση της γυναίκας. Η ομάδα που έχει τη μπάλα, το πέος, το έχει συλλογικά. Οπότε οι δύο ομάδες είναι συμβολικά δύο άνδρες, εκ των οποίων ο ένας, όταν δεν το έχει, είναι γυναίκα. Όλα αυτά είναι σαφή όταν παίζει μπάλα ο Ηρακλής με τον Απόλλωνα.
Η τρίτη βεβαιότητα. Αφού υπάρχει πέος και διείσδυση, θα υπάρχει και αιδοίον ή πρωκτός. Ή και στόμα – αφού οι εγγλέζοι το τέρμα το αποκαλούν και goalmouth. Τι από αυτά τα τρία είναι όμως; Αφού είναι άνδρες αυτοί που παίζουν, δεν μπορεί παρά να είναι πρωκτός. Το καλάθι και το τέρμα είναι αναπαράσταση του ανδρικού πρωκτού. Οι αμυντικοί, με προεξάρχοντα τον τερματοφύλακα είναι αυτοί που προσπαθούν να αποτρέψουν την διείσδυση, άρα είναι το σώβρακο. Έτσι, όταν η Εθνική μας κατέχει τη μπάλα, αυτή είναι η εθνική πεόσφαιρα, το τέρμα ή το καλάθι  ο συλλογικός πρωκτός: όταν βάζουμε γκολ ή καλάθι, όλοι οι Έλληνες γαμάνε, όλοι οι Έλληνες θριαμβολογούν – όταν τρώμε γκολ, όλοι οι Έλληνες τον τρώμε, όλοι γαμιόμαστε, όλοι πονάμε, όλοι βογκάμε.

ΕΑΝ ο αγώνας είναι αναπαράσταση του γαμησιού, περί τίνος πρόκειται; Ο ένας άνδρας, η μία ομάδα, προσπαθεί να γαμήσει τον άλλον, την άλλη ομάδα. Είναι βιασμός; Όχι, δεν είναι βιασμός – είναι αλλαξοκωλιά, αν και το γαμήσι έχει πολλά στοιχεία γαμησιού. Και ποιος νικάει; Αυτός που επιτυγχάνει τις πιο πολλές διεισδύσεις. Εδώ υπάρχει άλλη μία δυσκολία, την οποία όμως εύκολα αντιμετωπίζουμε. Οι άνδρες προτιμούν ασφαλώς το 3-0 από το 3-2. Προτιμούν το 6-1 από το 6-5. Όσο πιο μεγάλη διαφορά, τόσο πιο μεγάλη η νίκη: το διακύβευμα είναι να σε γαμήσω περισσότερες φορές εγώ από ό,τι εσύ. Αλλά προτιμούν το 3-2 από το 0-0. Προτιμούν να επιτύχουν  και να υποστούν διεισδύσεις παρά να μην επιτύχουν και να μην υποστούν. Τα θέλει ο κωλαράκος τους; Έτσι φαίνεται. Συμβολική ικανοποίηση της λανθάνουσας ομοφυλοφιλίας; Έτσι φαίνεται.
Αποτέλεσμα εικόνας για σύγκριση μπάσκετ και ποδοσφαίρου: ομοιότητες και διαφορές
ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ τις ομοιότητες μεταξύ του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου, ας δούμε τώρα και τις διαφορές. Η πεόσφαιρα του μπάσκετ σαφώς και υπερέχει: πρώτα απ΄ όλα,  έχει το χρώμα της βαλάνου του πέους, είτε είσαι λευκός είτε είσαι μαύρος – του ποδοσφαίρου είναι άσπρη ή ασπρόμαυρη· και είναι πιο μεγάλη.  Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Το καλάθι, ως πρωκτός, είναι πιο μικρό από το τέρμα του ποδοσφαίρου. Ως οπή δηλαδή είναι πιο στενή. Εάν λάβουμε υπ΄ όψει μας ότι η μπάλα του μπάσκετ είναι πιο μεγάλη και το καλάθι πιο μικρό, ίσα που χωράει, αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ έχουμε μια συμβολική ικανοποίηση της αντρικής φαντασίωσης: μεγάλος πούτσος – στενό μουνί ή στενός κώλος. Το μπάσκετ ως παιχνίδι είναι στενομούνικο, το ποδόσφαιρο είναι φαρδομούνικο ή φαρδοκώλικο. Το μπάσκετ υπερέχει έναντι του ποδοσφαίρου και ως προς τον αριθμό των διεισδύσεων. Ο αγώνας του μπάσκετ δεν μπορεί ποτέ να τελειώσει 0-0! Αυτό δεν γίνεται. Δεκάδες οι διεισδύσεις! Πολλοί και επαναλαμβανόμενοι οι οργασμοί!
ΤΟ μπάσκετ όμως υστερεί έναντι του ποδοσφαίρου σε  τέσσερα σημεία και η υστέρηση αυτή, οι διαφορές αυτές είναι τόσο καθοριστικές που το έχουν καταδικάσει να είναι πάντα λιγότερο δημοφιλές έναντι του ανταγωνιστή του, του ποδοσφαίρου. Οι περισσότεροι άντρες πάντα θα προτιμούν το ποδόσφαιρο. Το αγαπούν και το μπάσκετ αλλά το μπάσκετ είναι μπάσκετ, δεν είναι ποδόσφαιρο.
Η πρώτη υστέρηση είναι η ευκολία επίτευξης της διείσδυσης. Ψιλογίνεται βαρετό. Στο ποδόσφαιρο οι διεισδύσεις επιτυγχάνονται πιο δύσκολα κι ένας αγώνας που λήγει 19-0 δεν θα συγκλόνιζε και πολλοί το ανδρικό φιλοθεάμον κοινό. Μισή ώρα πριν λήξει ο αγώνας, θα έφευγε από το γήπεδο και θα πήγαινε για μπύρες. Πώς εξηγείται αυτή η ευκολία; Η διείσδυση στο μπάσκετ επιτυγχάνεται με τα χέρια. Αυτό είναι πολύ ενοχλητικό γιατί μας θυμίζει τον αυνανισμό, τη μαλακία. Οι πολλές διεισδύσεις με το χέρι, με τα χέρια, περιορίζουν την ταχύτητα, την επιθετικότητα, την βιαιότητα της διείσδυσης στο μπάσκετ. Το κάρφωμα ξεσηκώνει και συγκλονίζει τους θεατές επειδή είναι η πιο βίαιη διείσδυση που μπορεί να επιτευχθεί στο μπάσκετ. Αυτή είναι η τρίτη υστέρηση.  Η τέταρτη και η τελειωτική: στο ποδόσφαιρο η διείσδυση επιτυγχάνεται με το πόδι και γι΄ αυτό ακριβώς είναι πιο ταχεία, πιο δυνατή και πιο βίαιη. Θυμίζει στιβαρό γαμήσι. Ποιο γκολ ενθουσιάζει, τρελαίνει τους θεατές; Η βολίδα, το δυνατό σουτ (shoot, πυροβολισμός), το μακρινό και ευθύβολο, που θυμίζει και τροχιά σφαίρας, αυτό που καρφώνεται στο γάμα του τέρματος, αυτό που τραντάζει τα δίχτυα, που χτυπά τον πάτο της σούφρας του αντιπάλου.Οι διεισδύσεις με καμπύλη τροχιά επικρατούν στο μπάσκετ και αυτό δεν αρέσει – αρέσει το κάρφωμα, ευθύ, ταχύ και βίαιο. Είναι βομβαρδισμοί, ανώδυνοι, δεν είναι πυροβολισμοί, δεν είναι σουτ. Εκτός κι εάν η βολή του κανονιού είναι ευθεία – τότε το γκολ είναι κανονιά. Ένας μπασκετμπολίστας δεν μπορεί να είναι κανονιέρης.
ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ποδόσφαιρο δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει. Θα υπάρξει μόνο όταν η κλειτορίδα γίνει καμιά εικοσαριά πόντους. Το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι παιχνίδια στα οποία η νίκη επιτυγχάνεται με διείσδυση, είναι παιχνίδια και θεάματα διείσδυσης. Εάν δεν μπορείς να την επιβάλεις, εάν δεν έχεις πούτσα, άστο καλύτερα.
ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ δύο μεγάλες περιόδους στην ιστορία του παιχνιδιού εν γένει. Πριν το 1850-1900 και μετά. Μέχρι το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, για 100.000 χρόνια τα παιχνίδια ήταν πολλά και έπαιζαν οι πάντες και οι πάσες. Μετά, το παιχνίδι περιορίστηκε και τώρα τείνει να εκλείψει: βλέπουμε, δεν παίζουμε. Και από τα αναρίθμητα παιχνίδια, τα μόνα που υπάρχουν είναι όλα παιχνίδια διείσδυσης με μπάλα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πόλο, χάντμπολ, βόλεϊ – και άλλα πολλά. Μέχρι και στο μπιλιάρδο έβαλαν τρύπες οι Αμερικάνοι!
ΠΟΙΟΣ είναι υπεύθυνος για αυτές τις συμφορές; Ο καπιταλισμός.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα