Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

15 Αλήθειες Για Την Ψυχοθεραπεία Που Θα Σε Κάνουν Να Την Δεις Αλλιώς.

Η θεραπεία μπορεί να είναι κάτι το μυστηριώδες και το φοβιστικό, ειδικά αν δεν ξέρετε τι να περιμένετε. Για αυτόν τον λόγο το BuzzFeed Health μίλησε με τρεις ψυχολόγους, που όλοι έχουν μεγάλη εμπειρία με την ψυχοθεραπεία.
Η Stephanie Smith, Ph.D., κλινική ψυχολόγος στο Κολοράντο, ο Ryan Howes, Ph.D., κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Fuller Ψυχολογίας και ο Lynn Bufka, Ph.D., αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Πρακτικής Έρευνας και Πολιτικής του American Psychological Association σας εξηγούν τι θα ήθελαν να γνωρίζουν οι άνθρωποι για την διαδικασία της ψυχοθεραπείας.

1. Η δουλειά του ψυχοθεραπευτή δεν είναι να σου δώσει εκείνος την λύση.

enhanced-3321-1449699276-7
Δεν είναι εδώ για να σου πουν αν θα πρέπει να πάρετε διαζύγιο, ή να παραιτηθείτε από την δουλειά σας. “Η πραγματική δουλειά του θεραπευτή είναι να σας βοηθήσουν να γνωρίσετε τον εαυτό σας καλύτερα και να αλλάξετε το τρόπο που σκέφτεστε, που συμπεριφέρεστε, ή ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον κόσμο.” λέει η Smith.
Σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν λέγοντας σας κάποιες στρατηγικές που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να αντεπεξέλθετε σε μια ψυχική ασθένεια, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, ή διπολική διαταραχή, αλλά όταν πρόκειται για τις προσωπικές αποφάσεις της ζωής σας: «Θέλετε να έρθετε στον θεραπευτή για να σας δώσει την δύναμη κάποιου άλλου ή να σας μάθει να χρησιμοποιείτε την δική σας δύναμη?» λέει ο Howes.

2. Επισκέπτονται και οι ίδιοι έναν θεραπευτή.

anigif_enhanced-11637-1449704353-2
«Ποτέ δεν θα εμπιστευόμουν έναν θεραπευτή που δεν θα έκανε και εκείνος θεραπεία,» λέει ο Howes. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές βλέπουν τους δικούς τους θεραπευτές, ίσως όχι συνέχεια, αλλά τουλάχιστον σε κάποια στιγμή της καριέρας τους. Πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα για ψυχοθεραπευτές απαιτούν να υπάρχει συμμετοχή σε μια ψυχοθεραπεία, λέει η Smith.

3. Οι περισσότεροι ψυχοθεραπευτές δεν γράφουν ιατρικές συνταγές.

enhanced-26884-1449701269-9
Αυτό ουσιαστικά είναι αρμοδιότητα των ψυχιάτρων, και όχι των ψυχοθεραπευτών ή κοινωνικών λειτουργών. Αλλά ο θεραπευτής σας μπορείς να σας βοηθήσει να σταματήσετε ή να ξεκινήσετε μια φαρμακευτική αγωγή, αν κάτι τέτοιο σας ενδιαφέρει.

4. Δεν χρειάζεται να διαγνωσθείτε με κάποια ψυχική ασθένεια για να πάτε στον ψυχοθεραπευτή.

enhanced-1704-1449703399-1
Μία κοινή άποψη που έχουν οι άνθρωποι είναι ότι «πρέπει να είσαι τρελός για να πας σε έναν ψυχοθεραπευτή», λέει ο Howes.»Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι γιατί οι άνθρωποι πάνε σε μια τέτοια συνεδρία και ας μην έχουν κάποια διαταραχή. Και όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν επειδή όντως κάποιο πρόβλημα υπάρχει, δεν χρειάζεται να νιώθουν ντροπή. Το κάνουν γιατί χρειάζονται βοήθεια και χρειάζεται να μιλήσουν με κάποιον ειδικό, όπως ακριβώς θα μιλούσαν για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.»
Είναι συνήθως αυτό που βρίσκεστε σε μία ενδιάμεση κατάσταση, όταν παλεύετε με το αν θα πρέπει ή όχι να πάτε, τότε είναι που πρέπει σίγουρα να πάτε και ας νιώθετε ότι δεν το χρειάζεστε. «Αλλά αν νιώθετε ότι έχετε κολλήσει ή δεν είστε ικανοί να το αντιμετωπίσετε, και αυτό είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον» λέει ο Bufka.

5. O θεραπευτής σας δεν σας κουτσομπολεύει στους φίλους του.

«Ο νούμερο ένα κανόνας είναι η εμπιστοσύνη» λέει ο Howes. «Θα έχανα πολύ γρήγορα το δίπλωμά μου αν μίλαγα για τους ασθενείς μου με τους φίλους μου ή την οικογένειά μου.» Βέβαια μπορεί και να συζητάνε για κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις με έναν μικρότερο κύκλο συναδέλφων. «Έχουμε κάποιες εβδομαδιαίες συναντήσεις ή και μηνιαίες που σε αυτές συζητάμε για κάποιες περιπτώσεις, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ταυτότητα του πελάτη» λέει η Smith.

6. Και βέβαια δεν σας ψάχνουν στο Google.

enhanced-2863-1449703829-1
«Επειδή υπάρχει μια σχέση κατανόησης και εμπιστοσύνης, ποτέ δεν θα ψάχναμε κάτι που να αφορά τους ασθενείς μας μέσω του Google» λέει η Smith.
Και επίσης θα πρέπει μόνοι τους να σου μιλάνε για τα πράγματα που θέλουν και όχι να τους πιέζεις εσύ να σου πουν τι ακριβώς ήταν μια φωτογραφία που μπορεί να έβαλαν στο Facebook. «Δεν ψάχνω στο Google τίποτα για τους πελάτες μου γιατί η φιλοσοφία μου είναι όλα να γίνονται μόνο κατά την διάρκεια της συνεδρίας» λέει ο Howes.

7. O θεραπευτής σας προφανώς και δεν πρόκειται να δείξει ότι σας γνωρίζει δημοσίως, εκτός και αν εσείς το κάνετε πρώτοι.

enhanced-27000-1449701509-8
Μην φοβάστε ότι εκεί που θα είστε σε ένα εστιατόριο και ξαφνικά μπει μέσα ο θεραπευτής σας θα αρχίσει να σας χαιρετάει και να δείχνει στους γύρω σας ότι σας γνωρίζει. Η κοινή αντιμετώπιση λέει ότι ο θεραπευτής σας εκτός του γραφείου δεν θα έχει καμία αντίδραση αν σας πετύχει κάπου εκτός και αν εσείς ο ίδιος του δείξετε ότι θέλετε.
Οπότε έχετε το ελεύθερο εσείς ή να τον χαιρετίσετε και να τον συστήσετε ως έναν γείτονά σας ή ο γυμναστής σας, η ακόμα και ο θεραπευτής σας, αλλά ακόμα και να μην τον δείτε καθόλου.

8. Το να πάτε απλά σε μια συνεδρία δεν θα σας βοηθήσει, πρέπει να συμμετέχετε ουσιαστικά.

enhanced-8740-1449704795-8

9. Η θεραπεία δεν χρειάζεται να είναι μία σχέση μεγάλης διάρκειας.

enhanced-5614-1449705065-15
«Κάποιες φορές οι άνθρωποι φοβούνται να πάνε σε μία συνεδρία με κάποιον θεραπευτή γιατί έχουν την αίσθηση ότι μετά θα πρέπει να μείνουν κολλημένοι εκεί για καμιά 10ετία, τρεις φορές την εβδομάδα, και όλο αυτό τους φαίνεται πολύ μεγάλη δέσμευση» λέει η Smith. Αλλά η διάρκεια και η συχνότητα των συνεδριών είναι πολύ ανεξάρτητο γεγονός για τον καθένα. Μπορεί να συμβεί μόνο μια φορά ή μια φορά την εβδομάδα, γενικά όποτε νιώθει κάποιος ότι το έχει ανάγκη.

10. Το να ταιριάξεις με τον θεραπευτή σου είναι το πιο σημαντικό κριτήριο, στο να βρεις τον κατάλληλο.

enhanced-9085-1449705320-6
«Μπορεί να βλέπεις τον πιο γνωστό και τον πιο καταξιωμένο θεραπευτή στον κόσμο, αλλά αν αυτός δεν σου ταιριάζει, τότε το πρόβλημα δεν λύνεται.» λέει η Smith. «Αυτό που η έρευνα μας λέει είναι ότι για την θεραπεία του καθενός χρειάζονται διαφορετικά πράγματα. Άλλου είδους θεραπεία και κάποιες φορές και άλλου είδους εκπαίδευση.»

11. Και αν σταματήσεις μια θεραπεία δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναπάς.

anigif_optimized-9085-1449705101-1
«Σαν θεραπευτής, αυτό που ελπίζω είναι με το τέλος της θεραπείας οι πελάτες μου να αισθάνονται ότι έχουν βελτιώσει τις σχέσεις τους ή τη δουλειά τους» λέει ο Bufka. «Ότι κατάφεραν να αντεπεξέλθουν σε όλες τις καταστάσεις και δεν είναι πια αγχωμένοι από αυτά τα συμπτώματα που είχαν.»
Βέβαια, κάποιες φορές στη ζωή συμβαίνει να αλλάζουν κάποια πράγματα και επειδή νιώθεις τώρα καλά δεν σημαίνει ότι ίσως στο μέλλον δεν χρειαστείς κάποια βοήθεια ξανά.

12. Αν ανησυχείς ότι κάτι θα μπορούσε να ήταν ανάρμοστο, όπως να τους αγκαλιάσεις ή να τους ρωτήσεις για την προσωπική τους ζωή, απλά συζήτησέ το .

anigif_optimized-12645-1449705452-2
Δεν είναι όλοι οι θεραπευτές σε θέση να ανοιχτούν και να αγκαλιάσουν έναν ασθενή τους, αλλά αν αισθάνεστε εσείς ότι κάτι τέτοιο θα το θέλατε, συζητήστε το. «Οι πελάτες μας πρέπει να αισθάνονται άνετα να συζητήσουν μαζί μας το οτιδήποτε» λέει ο Howes. «Ρωτήστε αυτό που έχετε στο μυαλό σας και αφήστε τον θεραπευτή να αποφασίσει αν θέλει να σας το απαντήσει ή όχι.»

13. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν όλες τις απαντήσεις.

enhanced-25441-1449699465-2
«Κάποιες φορές οι άνθρωποι νομίζουν ότι οι θεραπευτές έχουν μια συγκεκριμένη ικανότητα να βλέπουν μέσα τους, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν γίνεται» λέει ο Bufka. «Έχουμε συγκεκριμένη εκπαίδευση και καταλαβαίνουμε πως είναι οι άνθρωποι, πως συμπεριφέρονται, πως τα συναισθήματα λειτουργούν, και αυτά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να κατανοήσουμε την κατάσταση που βρίσκονται οι άνθρωποι. Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες που να μπορούμε να διαβάσουμε το τι γίνεται μέσα τους.

14. Το να είσαι θεραπευτής είναι πολύ σκληρή δουλειά.

enhanced-27926-1449699637-1
Το να βοηθάς καθημερινά διαφορετικούς πελάτες και να ακούς τις τραυματικές τους εμπειρίες, μπορεί να είναι φοβερά τρομακτικό επάγγελμα. «Προφανώς και είναι πολύ δύσκολο να ακούς όλες αυτές τις δύσκολες καταστάσεις ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα και ακόμα να σου μένει ενέργεια για την δική σου οικογένεια» λέει η Smith. «Αυτό μπορεί να είναι σίγουρα μια πρόκληση αλλά σίγουρα είναι κάτι διαχειρίσιμο».

15. Αλλά οι πιθανότητες είναι να βρουν αυτό που κάνεις καταπληκτικό και να σε ανταμείψουν.

enhanced-21790-1449705625-1
«Όταν η θεραπεία λειτουργεί, και λειτουργεί, θα φύγουμε από εκεί αφού θα έχουμε κατανοήσει νέους τρόπους που μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Το έχετε. Είναι δικό σας. Πηγαίνει μαζί σας για το υπόλοιπο της ζωής σας», λέει ο Bufka.
«Αγαπώ τους ανθρώπους,» λέει η Smith. «Μου αρέσει να γνωρίσω τους ανθρώπους, και είναι πραγματικά τόσο απλό. Βρίσκω τους ανθρώπους ατελείωτα ενδιαφέροντες.»
«Κάθε φορά που είμαι σε θέση να δω την πρόοδο κάποιου, είμαι ευτυχής,» λέει ο Howes. «Και περνάω περισσότερο χρόνο να γελάω από ότι είχα σκεφτεί ποτέ.»


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα