Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Β' Παγκόσμιος: Ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τους "Συμμάχους"

Β' Παγκόσμιος: Ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τους

Την ιστορία λένε πως τη γράφουν οι νικητές. Αυτοί φυσικά, παραλείπουν την καταγραφή όσων εγκλημάτων έχουν διαπράξει. Όταν λοιπόν μιλούμε για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφερόμαστε κυρίως στα όσα φρικτά και αποτρόπαια έκαναν οι Ναζί. Για παράδειγμα, στο σχολείο μαθαίνουμε για το μεγάλο βομβαρδισμό του Πειραιά από τους Γερμανούς το 1941. Ποτέ όμως δε μας είπε κανείς, για το μεγάλο βομβαρδισμό που κατέστρεψε ολοσχερώς όλη την περιοχή το 1944. Ένα βομβαρδισμό που δεν τον έκαναν οι δυνάμεις του άξονα αλλά οι «σύμμαχοι» Αμερικανοί και Άγγλοι.
Β' Παγκόσμιος: Ο βομβαρδισμός του Πειραιά από τους "Συμμάχους"
Στις 11 Ιανουαρίου 1944, το λιμάνι του Πειραιά συνέχιζε να δουλεύει κάτω από την μπότα του κατακτητή. Το μεγάλο λιμάνι είχε γίνει αρκετές φορές στόχος αεροπορικών επιθέσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό που θα γινόταν όμως εκείνη την ημέρα δεν το περίμενε κανείς.

1apireus2
Το πρωϊνό εκείνο, από την αεροπορική βάση της Φότζια της Ιταλίας, απογειώνεται ένα σμήνος αμερικανικών βομβαρδιστικών Β17 με κατεύθυνση την Ελλάδα. Στόχος; Το λιμάνι του Πειραιά και οι εγκαταστάσεις των Γερμανών. Στις 12.35 το μεσημέρι, η αποστολή βρίσκεται πάνω από το στόχο.
1apireus1
Ο βομβαρδισμός κράτησε 1 ώρα και 8 λεπτά. Στις 13.43 τα αμερικανικά αεροσκάφη (όσα είχαν απομείνει) επιστρέφουν στη βάση τους. Το θέμα είναι όμως τι άφησαν πίσω τους. Μια πόλη εντελώς κατεστραμμένη. Οι περισσότερες βόμβες είχαν πέσει στο κέντρο του Πειραιά και σε κατοικημένες περιοχές.
1apireus3 1
Οι απώλειες για την πόλη είναι τεράστιες και πλησιάζουν στα επίπεδα της ολοκληρωτικής καταστροφής. Διαμελισμένα πτώματα κείτονταν στους δρόμους. Σπίτια, κτίρια, μνημεία κατεστραμμένα. Αρχικές πηγές μιλούν για 700 νεκρούς, μετά για 1000, τελικά είναι 5500 Έλληνες που έχασαν τη ζωή τους. Οι απώλειες των Γερμανών; 8 στρατιώτες! Ούτε μια στρατιωτική εγκατάσταση των Ναζί δεν καταστράφηκε.

Οι Αμερικανοί απέδωσαν την αποτυχία της επιχείρησης στη συννεφιά και τον παγετό που προκάλεσε την σύγκρουση στον αέρα 6 αεροπλάνων τους, με αποτέλεσμα να ριχτούν οι βόμβες βιαστικά. Όσο για τους νεκρούς; «παράπλευρες απώλειες στρατιωτικής επιχείρησης».
1apireus4
Η ημέρα όμως δεν είχε τελειώσει ακόμη. Σειρά πήρε η αγγλική αεροπορία αυτή τη φορά. Αεροσκάφη της RAF βομβάρδισαν τον Πειραιά άλλες 2 φορές στις 7 το απόγευμα και στις 10 το βράδυ. Ελάχιστοι γερμανικοί στόχοι επλήγησαν. Ό,τι είχε μείνει όρθιο όμως από την πόλη καταστράφηκε. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως καμία γερμανική πόλη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δε βομβαρδίστηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις τρεις φορές μέσα σε μια ημέρα. Αυτό το θλιβερό προνόμιο το είχε μόνο ο Πειραιάς. Άσχετα εάν η ιστορία "φρόντισε" να το ξεχάσει!
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα