Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Στατόν: Η τηλεόραση των Αρχαίων Ελλήνων

Στατόν: Η τηλεόραση των Αρχαίων Ελλήνων

Η τηλεόραση είναι μια σχετικά σύγχρονη εφεύρεση σωστά; Σωστά αλλά εν μέρει. Και αυτό γιατί οι πρόγονοί μας είχαν ασχοληθεί, όσο περίεργο και αν ακούγεται, και με αυτό. Φυσικά δεν είχαν την απαραίτητη τεχνολογία για την αναμετάδοση εικόνας, όμως προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια συσκευή η οποία θα προσομοίαζε με αυτό που λέμε τηλεόραση και μέσω της οποίας θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει μια ιστορία μέσω εναλλαγής εικόνων η οποία γινόταν μηχανικά.
Στατόν: Η τηλεόραση των Αρχαίων Ελλήνων
Το «αυτόματο θέατρο», ήταν ένα τεχνολογικό θαύμα, αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για 2000 χρόνια πριν. Η κατασκευή του πιστώνεται στο μεγάλο Έλληνα Γεωμέτρη και Μηχανικό Ήρωνα των Αλεξανδρινό, ο οποίος έζησε το 2ο αιώνα π.Χ. στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ήταν μια συσκευή η οποία συνδύαζε την τέχνη με την τεχνολογία.

1aheron1

Στο θέατρο του Ήρωνος λοιπόν, παρουσιάζεται ο μύθος του Ναυπλίου, ο οποίος ήθελε να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν το γιό του Παλαμήδη στην Τροία. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, αλλάζουν τα σκηνικά, παράγονται ήχοι, φιγούρες ηρώων κινούνται, ανάβουν φωτιές και όλα αυτά συμβαίνουν αυτόματα με την κίνηση χρονισμένων σχοινιών που έλκονται από ένα μολύβδινο βάρος το οποίο πέφτει σε μια κλεψύδρα με άμμο. Για να ξεκινήσει η παράσταση, αρκούσε το τράβηγμα ενός σχοινιού στη βάση της συσκευής. Το «στατόν» όπως ονομαζόταν, το περιέγραψε ο Ήρων στο έργο του «περί Αυτοματοποιητικής»και ανακατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1997, από τον καθηγητή του ΤΕΙ Πειραιά κο Δημήτριο Καλλιγερόπουλο και σήμερα βρίσκεται στὸ Κέντρο Διάδοσης Επιστημών (πρώην Τεχνικὸ Μουσείο) της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα