Αν το σύγκαμα, όπως είναι πιο γνωστό το σύμπτωμα της προστριβής του δέρματος, αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο δέρμα ή να το κάνει πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις.
Η πιο κοινή αιτία που κάποιος άνθρωπος παθαίνει σύγκαμα στην περιοχή των μηρών ή των γλουτών είναι όταν τα ρούχα που φοράει τρίβονται πολύ με το δέρμα της περιοχής. Επίσης, είναι προφανές ότι το υπερβολικό βάρος αυξάνει την περίμετρο των μηρών με αποτέλεσμα αυτοί να ακουμπούν και να τρίβονται μεταξύ τους. Τέλος, όταν ασκείστε, ο ιδρώτας μπορεί να επηρεάσει την περιοχή και να προκαλέσει ερεθισμούς. Το αλάτι από τον ιδρώτα μπορεί να παγιδευτεί σε σημεία προστριβής και ερεθίζει ακόμα περισσότερο το δέρμα.
 Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που συγκαείτε

1. Καθαρίστε την περιοχή που έχει ερεθιστεί
Καθαρίστε απαλά την περιοχή για να αφαιρέσετε βρομιές και ιδρώτα που επιδεινώνουν το πρόβλημα. Μην τρίβετε καθώς καθαρίζετε και μην χρησιμοποιείτε νερό που είναι πάρα πολύ ζεστό, καθώς αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό για το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη. Χρησιμοποιήσετε ένα σαπούνι που είναι ήπιο και κατά προτίμηση άοσμο, ώστε να μην υπάρχουν επιπλέον χημικά συστατικά (πχ αρώματα) που μπορεί να αυξήσουν τον ερεθισμό σας.
2. Λιπάνετε την περιοχή
Αφότου καθαρίσετε καλά την περιοχή, εφαρμόστε ένα λιπαντικό για να μειώσετε τον περαιτέρω ερεθισμό. Βαζελίνη, κρέμα ή λάδι σώματος σώματος (ειδικά αυτό για μασάζ που δεν απορροφάται γρήγορα από το δέρμα) είναι καλές επιλογές. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα λιπαντικό που είναι μακράς διαρκείας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολλές μέρες στη σειρά. Ψάξτε για προϊόντα που δεν έχουν χρωστικές και αρωματικές ουσίες.
3. Αποφύγετε ορισμένα πράγματα
Αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες, μέχρι να επουλωθεί το δέρμα. Θα πρέπει επίσης να φοράτε άνετα ρούχα και να συνεχίσετε να εφαρμόζετε λιπαντικά ενυδατικά.
4. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν μια αντιβιοτική κρέμα θα σας βοηθήσει
Αν το σύγκαμα δεν περνάει εύκολα ή φαίνεται σαν να αναπτύσσεται περαιτέρω ερεθισμός ή μόλυνση, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Μπορεί να είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια αντιβιοτική κρέμα για να σας βοηθήσει.
5. Σωστός ρουχισμός
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα για τις δραστηριότητες που κάνετε. Όταν κάνετε αθλητικές δραστηριότητες, επιλέγετε ρούχα που δεν κολλάνε επάνω σας. Επίσης προτιμήστε υφάσματα που είναι μαλακά, όπως το βαμβάκι για να αποφύγετε τον υπερβολικό ερεθισμό στα σημεία τριβής. Μην αφήνετε επίσης τα ρούχα σας να παραμένουν βρεγμένα ή ιδρωμένα επάνω σας.
6. Παραμένετε ενυδατωμένοι
Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ενός συγκάματος. Όταν είστε αφυδατωμένοι το δέρμα σας είναι πιο ξηρό και πιο ερεθίζεται ευκολότερα. Πίνετε άφθονο νερό και χρησιμοποιήστε μία λιπαντική ή ενυδατική κρέμα στα σημεία που έχετε συγκαεί.
7. Απαλλαγείτε από τον ιδρώτα
Ο ιδρώτας μπορεί να συνεχίσει να ερεθίζει μία ευαίσθητη περιοχή στο δέρμα. Εκείνοι που έχουν την τάση να ιδρώνουν πολύ γύρω από τους μηρούς πρέπει να βάζουν ταλκ στην περιοχή, για να απορροφάται η επιπλέον υγρασία.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ