Από την Αλεξάνδρα Καππάτου Ψυχολόγο - Παιδοψυχολόγο - Συγγραφέα
Oι έφηβοι μπορεί να μιλούν με τις ώρες μέσω του facebook ή να ανταλλάσσουν μηνύματα στο κινητό. Όλος ο ελεύθερος χρόνος τους, αφιερώνεται στην επικοινωνία με τους φίλους.
Οι γονείς απελπίζονται. Αναρωτιούνται παράλληλα: «Γιατί να χάνει έτσι άσκοπα τις ώρες του;» και «Πότε θα προλάβει να διαβάσει;» ή «Γιατί δεν κάνει κάτι πιο δημιουργικό;».
Oι παντός είδους συνομιλίες βρίσκονται στο επίκεντρο της κοινωνικής ζωής των εφήβων. O έφηβος έχει δρομολογήσει την πορεία «εξόδου» στην κοινωνία του, που την αποτελούν σε αυτό το στάδιο οι συνομήλικοί του, δηλαδή οι συμμαθητές του και η παρέα του. Όταν δεν είναι μαζί τους «έξω», τους αισθάνεται κοντά του μιλώντας στο τηλέφωνο ή στο facebook.
Tο παιδί που μιλάει με τους φίλους του μπορεί όντως να λέει κουβέντες που για τους γονείς ανήκουν στην κατηγορία της «αερολογίας», αλλά για το ίδιο είναι ζωτικής σημασίας: είναι η επικοινωνία «με τους δικούς του» που του είναι απολύτως απαραίτητη.
Tου είναι σαφώς πιο ευχάριστο να μιλά με τους φίλους του παρά να διαβάζει μαθήματα ή να τρώει μαζί σας. Όταν όμως διαπιστώσετε ότι ο έφηβος χρησιμοποιεί με τις ώρες το facebook και το κινητό για να επικοινωνήσει με τους φίλους παραμελώντας τις άλλες του δραστηριότητες, αναλογιστείτε μήπως δεν τους συναντά όσο συχνά χρειάζεται, ενδεχομένως εξαιτίας των απαγορεύσεών σας ή των υποχρεώσεών του, ή υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί ιδιαίτερα το παιδί σας και νιώθει την ανάγκη να το μοιράζεται μαζί τους. Φερθείτε διακριτικά, με στόχο όχι να ελέγξετε το παιδί, αλλά να το στηρίξετε στο πιθανό πρόβλημα που το έχει αποσυντονίσει.
Tι σας προτείνω
• Nα καθορίσετε συγκεκριμένα τις ώρες που θα χρησιμοποιεί το facebook ή το κινητό κατόπιν συμφωνίας μαζί του.
• Δώστε του τη δυνατότητα να επιλέξει το ίδιο πότε θέλει να αφιερώνει χρόνο στην επικοινωνία με τους φίλους του. Για παράδειγμα, αφού ολοκληρώσει τα μαθήματά του μπορεί να χρησιμοποιεί το facebook ή το τηλέφωνο για 30 λεπτά ή παραπάνω ανάλογα με τη συνεννόησή σας.
• Mην λογοκρίνετε το περιεχόμενο των συνομιλιών του παιδιού. Aκόμα κι αν πιστεύετε βαθύτατα ότι συζητιούνται «ανοησίες», δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε στις συνομιλίες του. Με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και ρήγμα στη σχέση σας.
akappatouΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.