Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΟΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΛΟΓΩ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ



 


του Ανειδίκευτου Συνεργάτη

Κασσιανή ή Κασ(σ)ία, ή Εικασία, ή Ικασία Βυζαντινή ηγουμένη. Ποιήτρια συνθέτρια, και υμνογράφος στην οποία και αποδίδεται το ψαλλόμενο την Μεγάλη Τρίτη τροπάριο που αρχίζει με τις λέξεις: "Κύριε η εν πoλλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή.."

Λίγο έλειψε και δεν θα ήταν τίποτε από όλα αυτά. Μία γυναίκα τόσο όμορφη και τόσο έξυπνη όσο η Κασσιανή, είχε κι άλλες επιλογές. Παραήταν, όμως έξυπνη για να γίνει σύζυγος αυτοκράτορα.

Γνωστός είναι ο μύθος για το διάλογο της με τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, που την απέρριψε στην τελετή για την επιλογή νύφης, ακριβώς γιατί ένιωσε ότι πλήγωσε τον εγωισμό του.

Θεόφιλος: Εκ γυναικός τα χείρω.

Κασσιανή: Και εκ γυναικός τα κρείττω.

Η αποτυχία της να γίνει αυτοκράτειρα την οδήγησε στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης, όπου ίδρυσε ένα κοινόβιο, του οποίου έγινε η πρώτη ηγουμένη. Ο έρωτας της, όμως, για το Θεόφιλο δεν έσβησε ποτέ. Αλλά ούτε ο αυτοκράτορας την είχε ξεχάσει.


Σύμφωνα με τη Βικιθήκη και με βάση την παράδοση, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος συνεχίζοντας να είναι ερωτευμένος μαζί της, επιθυμούσε να την δει για μία τελευταία φορά πριν πεθάνει κι έτσι πήγε στο μοναστήρι όπου βρισκόταν. Η Κασσιανή ήταν μόνη στο κελί της γράφοντας το τροπάριο της όταν αντιλήφθηκε την άφιξη της αυτοκρατορικής ακολουθίας.

Τον αγαπούσε ακόμη αλλά πλέον είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό γι αυτό και κρύφτηκε, μη επιθυμώντας να αφήσει το παλιό της πάθος να ξεπεράσει το μοναστικό της ζήλο. Άφησε, όμως το μισοτελειωμένο ύμνο πάνω σε ένα τραπέζι.
Ο Θεόφιλος ανακάλυψε το κελί της και μπήκε σε αυτό ολομόναχος. Την αναζήτησε αλλά μάταια. Εκείνη τον παρακολουθούσε μέσα από μία ντουλάπα στην οποία είχε κρυφτεί.

Ο Θεόφιλος στενοχωρήθηκε, έκλαψε και μετάνιωσε που για μία στιγμή υπερηφάνειας έχασε μία τόσο όμορφη και έξυπνη γυναίκα. Στη συνέχεια, βρήκε τα χειρόγραφα της Κασσιανής επάνω στο τραπέζι και τα διάβασε. Μόλις ολοκλήρωσε την ανάγνωση κάθισε και πρόσθεσε ένα στίχο στον ύμνο.
Σύμφωνα με την παράδοση ο στίχος αυτός ήταν «ὧν ἐν τῷ παραδείσῳ Εὔα τὸ δειλινόν, κρότον τοῖς ὠσὶν ἠχηθεῖσα, τῷ φόβῳ ἐκρύβη».

Φεύγοντας εντόπισε την Κασσιανή που κρυβόταν στην ντουλάπα αλλά δεν της μίλησε, σεβόμενος την επιθυμία της. Η Κασσιανή βγήκε από την κρυψώνα της μετά την αναχώρηση του αυτοκράτορα, διάβασε την προσθήκη του και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον ύμνο. Που βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη ζωή της.

 apodytiriakias

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα