Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Κάθε πότε πρέπει να να καθαρίζεις το ψυγείο;

Το ψυγείο είναι ευάλωτο σε βακτήρια και μύκητες, αφού καθημερινά έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα. Άρα είναι απαραίτητος ο τακτικός καθαρισμός του – είναι θέμα υγείας – και μάλιστα με καθαριστικά προϊόντα φιλικά προς το… στομάχι μας.
Πόσο συχνός ο καθαρισμός;
Είναι πρακτικό να το καθαρίζεις κάθε φορά που κοντεύει να αδειάσει, πριν από την ημέρα του ανεφοδιασμού. Αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά το γεμίζεις. Μπορεί να είναι μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά στις 15 μέρες.
Βήμα-βήμα

Βάζεις τον θερμοστάτη στο μηδέν, βγάζεις το ψυγείο από την πρίζα και αδειάζεις το περιεχόμενό του.
Αφαιρείς τις διαχωριστικές σχάρες και τα συρτάρια και τα πλένεις με άφθονη σαπουνάδα (με πράσινο σαπούνι) ή νερό με μαγειρική σόδα. Τα ξεπλένεις και τα σκουπίζεις με μια καθαρή πετσέτα.
Τα συνηθισμένα οικιακά καθαριστικά, καθώς και η χλωρίνη, είναι ακατάλληλα για το εσωτερικό του ψυγείου. Είναι τοξικά και η ισχυρή μυρωδιά τους μπορεί να περάσει στα τρόφιμα. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις μείγμα ζεστού (όχι καυτού) νερού με λευκό ξίδι ή πράσινο σαπούνι σε αναλογία 50-50. Άλλη λύση είναι το διάλυμα μαγειρικής σόδας σε ζεστό νερό (2 κουταλιές σούπας σε μια μικρή λεκάνη με νερό). Παίρνεις ένα καθαρό, αμεταχείριστο σφουγγάρι, το βουτάς στο καθαριστικό και τρίβεις καλά όλες τις επιφάνειες. Ξεβγάζεις με νερό (εκτός αν καθαρίσεις με ξίδι, οπότε δε χρειάζεται ξέβγαλμα). Αν επιμένουν κάποιες δυσάρεστες οσμές, περνάς τις επιφάνειες με διάλυμα χυμού λεμονιού σε νερό. Τέλος σκουπίζεις με μια καθαρή, στεγνή πετσέτα.
Τα λάστιχα της πόρτας καθαρίζονται μόνο με χλιαρό νερό και σόδα με τη βοήθεια μιας παλιάς οδοντόβουρτσας, που μπορεί να εισχωρήσει στις δύσκολες γωνίες.
Αφήνεις για λίγο τις πόρτες ανοιχτές, για να στεγνώσει το ψυγείο τελείως.
Τοποθετείς όλα τα πράγματα στις σωστές θέσεις, βάζεις τη συσκευή στην πρίζα και ρυθμίζεις την ψύξη στο 2 ή 3 (η θερμοκρασία δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους 6-8 βαθμούς Κελσίου).
Πώς θα το καθαρίσεις εξωτερικά
Δεν φτάνει μόνο να φροντίσεις την εσωτερική υγιεινή του ψυγείου. Θα πρέπει να λάμψει και εξωτερικά:
Κάθε υλικό της εξωτερικής επιφάνειας (ανοξείδωτο, πλαστικό κλπ.) καθαρίζεται με ζεστή σαπουνάδα (με υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα ή πράσινο σαπούνι). Ξεπλένεις καλά και σκουπίζεις με ένα μαλακό πανί.
Βγάζεις τη συσκευή από το ρεύμα και κάνεις ένα γρήγορο σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Η σκόνη έχει την τάση να συσσωρεύεται σε αυτό το σημείο αυξάνοντας τη θερμοκρασία και την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής.
Φρόντισε επίσης το ψυγείο να βρίσκεται σε απόσταση από τον τοίχο, ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα στην πίσω πλευρά του.
Να θυμάσαι να καθαρίζεις τακτικά και το πάτωμα κάτω από το ψυγείο, καθώς και τον τοίχο πίσω του.
Για να παραμείνει καθαρό
  • Αφαιρείς τις συσκευασίες των τροφίμων πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο, γιατί περιέχουν άφθονα βακτήρια. Καλύτερα να βάζεις τα τρόφιμα σε δικά σου δοχεία.
  • Μην περιμένεις να σαπίσουν οι τροφές για να αναλάβεις δράση, γιατί τα επικίνδυνα βακτήρια (σαλμονέλα και λιστέρια) πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα. Το λεμόνι και το ξίδι αποτρέπουν την εξάπλωσή τους.
  • Ποτέ μην αφήνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα έναν λεκέ από τρόφιμο που έσταξε ή χύθηκε μέσα στο ψυγείο χωρίς να τον καθαρίσεις.
  • Αν μυρίζει όλο το ψυγείο από κάποιο τρόφιμο, τοποθέτησε στο κέντρο ένα μπολ γεμάτο ζεστό γάλα ή νερό με μαγειρική σόδα και άφησέ το εκεί όλη τη νύχτα.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα