Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Πώς να Πλησιάσετε τον Θεό μέσα σε μια πολυάσχολη ζωή


Αυτή η επιστολή είναι απάντηση  στο ερώτημα: Πώς θα εφαρμόσουμε  την παρουσία του Θεού μέσα στην καθημερινή μας δραστηριότητα;
Αγαπητέ____________
Μεγάλο μέρος της καθημερινής μας ζωής αναλώνεται  στην δουλειά ή σε άλλες εξωτερικές δραστηριότητες. Το μυαλό μας πολύ συχνά ενδέχεται να είναι απορροφημένο σε αυτά που κάνουμε εις βάρος της σκέψης του Θεού.  Πρέπει, με κάποιο τρόπο να  εξασκήσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε τουλάχιστον  να κρατάει το συναίσθημα της παρουσίας Του σε καθετί που κάνουμε.
Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Θεωρώ πως η απλοϊκή απάντηση: “Κάνε το”, δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται ένα είδος εξάσκησης για να μας βοηθήσει να  αποκτήσουμε αυτή την συνήθεια.

Τα πρώτα χρόνια της δουλειάς του, ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα καθοδηγούσε ομάδες πρωινού διαλογισμού στην έδρα του στο Mount Washington. Μετά από κάθε διαλογισμό, όπως θυμάται ένας από τους πρώτους μαθητές του, οδηγούσε τους μαθητές του έξω από την αίθουσα και τους έβαζε να σκουπίζουν τους διαδρόμους . Και τους παρότρυνε, καθώς θα σκούπιζαν, να εξακολουθούν να έχουν την σκέψη τους στον Θεό. Με αυτή την ήπια δραστηριότητα ήταν σχετικά εύκολο γι αυτούς να εξασκούνται στην παρουσία του Θεού. Καθιερώνοντας το συναίσθημα της θεϊκής παρουσίας πέρα από τους διαλογισμούς τους, τους  ήταν πιο εύκολο να κρατούν την συνήθεια αυτή μέσα από πιο επίπονες καθημερινές  εργασίες που θα έκαναν στην συνέχεια.
Νομίζω ότι θα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς την εκπαίδευση που είχε υποδείξει ο Γιογκανάντα στους μαθητές του εκείνα τα πρώτα χρόνια. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την εξάσκηση με την ανταλλαγή κάθε σκέψης, κάθε εργασίας με τον Θεό, με το να  Τον σκεφτόμαστε κατά την διάρκεια απλών δραστηριοτήτων – αυτών που απαιτούν μικρή αυτοσυγκέντρωση ή φυσική προσπάθεια, όπως το σκούπισμα των διαδρόμων, ένας ήσυχος περίπατος, ή το σφουγγάρισμα. Κατά την διάρκεια τέτοιων μη απαιτητικών ασχολιών, θα πρέπει να καταβάλλουμε μέσα από την ψυχή μας κάθε δυνατή προσπάθεια να εντάξουμε τον Κύριο στις κινήσεις μας. Όταν το καταφέρουμε αυτό , θα αναπτύξουμε σταδιακά την συνήθεια να Τον εντάσσουμε σε όλες μας τις δραστηριότητες – ακόμα και σε αυτές που θα απαιτούν μεγάλη σωματική προσπάθεια ή αυτοσυγκέντρωση.
Ας υποθέσουμε πως βγαίνετε για έναν περίπατο. Προσπαθήστε νοητικά να μοιραστείτε κάθε σας κίνηση, κάθε σας συναίσθημα, κάθε σας σκέψη, με την Θεία Μητέρα. Ως συνήθως, μπορεί να θεωρήσουμε τις περισσότερες σκέψεις μας ή τα περισσότερα συναισθήματά μας πολύ ασήμαντα για να τα μοιραστούμε με τον Θεό. Μα με αυτό τον τρόπο αποκόβουμε την ύπαρξή μας από Εκείνον. Πρέπει να Τον αισθανόμαστε σε κάθε σκέψη, σε κάθε συναίσθημα.
Αν συνεπώς, καθώς περπατάτε, ακούσετε το σφύριγμα μιας σειρήνας ενός εργοστασίου στο κέντρο της πόλης, ή ένα πουλί να κελαηδάει δίπλα σας, ή ένα αυτοκίνητο να περνάει από την συνοικία σας, προσπαθήστε να μοιραστείτε αυτή την μικρή εμπειρία με την Θεία Μητέρα. Αν δείτε ένα δέντρο να λικνίζεται με το φύσημα του αγέρα, ή αν προσέξετε την χρυσαφένια αντανάκλαση του ήλιου πάνω σε ένα κλαδί φοίνικα, μοιραστείτε αυτές της οπτικές εμπειρίες με την Θεία Μητέρα. Όπως θα νιώθετε το σώμα σας να βαδίζει, νιώστε την Θεία Μητέρα να βαδίζει μέσα από σας. Και κάθε σκέψη που σας περνάει από το μυαλό, προσπαθήστε να θυμηθείτε να την μοιραστείτε μαζί Της.
Αν μοιραστείτε την δική μου εμπειρία μέσω αυτής της άσκησης, θα αρχίσετε να νιώθετε άμεσα ότι υπάρχει μια τεράστια θάλασσα Ζωής κάτω από το καθετί. Το σφύριγμα της σειρήνας και το κελάηδημα του πουλιού, θα σας κάνουν να νιώθετε ότι μεταφέρουν ένα εξαιρετικό μήνυμα από την Θεία Μητέρα ειδικά για εσάς! Πόσο υπέροχοι θα σας φανούν τότε αυτοί οι ήχοι! Το δέντρο που λικνίζεται, το φως του ήλιου, θα σας φαίνονται σαν τα μέσα που χρησιμοποιεί η Θεία Μητέρα για να σας μεταφέρει κάτι πολύ προσωπικό – σε σας! Πόσο όμορφες  αυτές  οι εικόνες! Το σώμα σας δεν θα το νιώθετε πια σαν σώμα σας. Θα είναι το δικό Της σώμα! Διότι κατά κάποιο τρόπο δεν θα νιώθετε σαν μια ξεχωριστή ύπαρξη πλέον. Θα είστε μια ακόμα νότα από την σειρήνα, ένα κελάηδημα πουλιού, ή μια πρωινή ηλιαχτίδα σε μια απέραντη θάλασσα όπου η Θεία Μητέρα είναι η Μοναδική Πραγματικότητα. Πόσο απερίγραπτα κοντά θα φαίνεται τότε Εκείνη!
Αργότερα, καθώς θα εργάζεστε, μπορεί να ανακαλύψετε πως πέρασε πολύ καιρός μέχρι να υποχωρήσει η αίσθηση της παρουσία Της. Αλίμονο, πιθανόν να υποχωρήσει - τουλάχιστον για τους περισσότερους. Γι αυτό πρέπει να ανανεώνουμε την άσκησή μας καθημερινά. Μα με τον καιρό, όπως μας υποσχέθηκε ο Γιογκανάντα, θα βρίσκουμε τον Θεό μέσα μας πάντα. Μακάρι να έρθει σύντομα αυτή η μέρα!
Με Θεία Φιλία,
Swami Kriyananda
Ποιος είναι ο Swami Kriyananda
Ο Swami Kriyananda (James Donald Walters, 19 Μαΐου 1926 – 21 Απριλίου 2013), ήταν μαθητής του Paramahansa Yogananda και ιδρυτής της Ananda, ενός παγκόσμιου κινήματος κοινοτήτων βασισμένων στο ιδανικό της Παγκόσμιας Αδελφότητας του Yogananada. Ο Yogananda τον έχρισε πρόεδρο της Αδελφότητας της Αυτο-Γνωσίας και του ανέθεσε να διδάξει την Kriya Yoga. Το 2009 ίδρυσε ένα νέο τάγμα μοναχών, το Τάγμα Nayaswami.

Μετάφραση: Πόπη Παγούδη, επιμέλεια κειμένου: Νίκος Πνευματικός, για το www.elenaera.com
Πηγή: www.anandaclaritymagazine.com
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα