Χειμώνας. Όμορφη εποχή για πολλούς, άσχημη για μερικούς άλλους.
Κάποιοι χαίρονται τις χειμερινές εξορμήσεις, το χιόνι και το χουχούλιασμα κάτω από τα σκεπάσματα.
Και κάποιοι… κυκλοφορούν τη μισή εποχή άρρωστοι, με βήχα και καταρροή.
Αν ανήκετε και εσείς στη δεύτερη κατηγορία και κάθε χειμώνα πληρώνετε στο φαρμακοποιό το βάρος σας σε χρυσάφι για παστίλιες για το βήχα, είναι καιρός να μάθετε να τις φτιάχνετε στο σπίτι.
Θα χρειαστείτε:
1 κούπα οργανική ζάχαρη
⅓ κούπας οργανικό μέλι
1½ κούπα νερό
Βότανα της επιλογής σας
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Διαδικασία:
1. Φτιάξτε ένα δυνατό αφέψημα από τα βότανα της επιλογής σας σε 1½ κούπα νερό και σουρώστε το.
Καλές επιλογές είναι η μέντα, το ginseng, η πιπερόριζα (ginger), το θυμάρι, ο γλυκάνισος και ο ευκάλυπτος.
2. Αναμίξτε τη ζάχαρη, το μέλι και το αφέψημα που φτιάξατε, σε ένα κατσαρολάκι.
3. Βάλτε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατέψτε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη.
4. Συνεχίστε μόλις λειώσει η ζάχαρη χωρίς να ανακατεύετε πια, μέχρι να αρχίζει το μείγμα να πήζει και να κρυσταλλώνει.
Ουσιαστικά φτιάχνουμε καραμέλα, μόνο που προσθέτουμε και έγχυμα από βότανα.
Μεγάλη προσοχή, να μη σας πιτσιλίσει γιατί καίει πολύ άσχημα.
5. Χαμηλώστε τη φωτιά και απομακρύνετε τους κρυστάλλους που σχηματίζονται στα τοιχώματα της κατσαρόλας, με ένα υγρό πανί.
Αν δεν το κάνετε θα καούν και θα δώσουν άσχημη γεύση στις παστίλιες.
6. Αφαιρέστε το από τη φωτιά, μετά από μερικά λεπτά.
Προσθέστε φυσικό χρώμα ζαχαροπλαστικής αν επιθυμείτε.
Αν δεν θέλετε να βάλετε χρώμα ζαχαροπλαστικής, βάλτε λίγο σαφράν ή σκόνη κακάο.
7. Πάρτε ένα κουτάλι και ρίξτε με την άκρη του μεγάλες σταγόνες πάνω σε μια λαδόκολλα.
Επίσης μπορείτε να ρίξετε όλο το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και όσο θα κρυώνει, αλλά θα είναι ακόμα μαλακό, να το χαράξετε σε μικρά καρέ με τη μύτη ενός μαχαιριού.
Έτσι θα μπορέσετε μετά να το σπάσετε σε κομμάτια.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν καλούπι παγοθήκες από σιλικόνη και αν σας αρέσει, αυτές που έχουν σχέδια.
8. Αφήστε τις παστίλιες να κρυώσουν τελείως και έπειτα με τη βοήθεια λίγης ζάχαρης άχνης, για να μη κολλάνε στα χέρια σας, τυλίξτε τις σε κομματάκια λαδόκολλας ή σε ζελατίνα.
Έτοιμες!
Σημειώσεις
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φτιάχνετε παστίλιες ή καραμέλες ή γλειφιτζούρια για τα παιδιά σας, με ή χωρίς βότανα.
Δεν επικροτούμε φυσικά τη λήψη ζάχαρης σε καμία περίπτωση, αλλά, από τις βιομηχανοποιημένες καραμέλες, προτιμότερες χίλιες φορές αυτές.
Αν δεν νιώθετε έτοιμοι να φτιάξετε καραμέλες με το «μάτι», χρησιμοποιήστε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής.
Αυτό θα σας υποδείξει με βεβαιότητα το πότε θα είναι έτοιμο το μείγμα σας.
Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν φτάσει τους 158-160°C .
Γύρω στους 150-152°C ρίχνουμε μερικές σταγόνες χυμό λεμόνι, το οποίο διασπά τα σάκχαρα και λειτουργεί σαν λιπαντικό, με αποτέλεσμα να κάνει την καραμέλα πιο μαλακή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.