Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Η Ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου


san_valentin_historia
Πολλοί πιστεύουν ότι η ημέρα αυτή γιορτάζεται για καθαρά επικερδείς λόγους και πως δεν έχει καμία ιστορική βάση. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την ιστορία γύρω από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι επικρατέστερες χρονολογούνται από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μία εξ αυτών αναφέρει πως ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν ένας Ρωμαίος πολίτης με αυτό το όνομα, (ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές όνομα αφού σήμαινε ανδρεία και θάρρος) ο οποίος βοηθούσε διάφορους Χριστιανούς να ξεφύγουν από τους ρωμαϊκές φυλακές και μαρτύρησε επειδή αρνήθηκε να αποκηρύξει τη χριστιανική του πίστη στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ.
Ο δεύτερος πιο διαδεδομένος θρύλος μας αφηγείται πως ο Άγιος Βαλεντίνος υπηρέτησε ως ιερέας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Κλαύδιου III, όταν αυτός διέταξε να απαγορευθούν οι γάμοι ώστε όλοι οι νεαροί άνδρες να γίνονται στρατιώτες χωρίς τον περισπασμό της οικογένειας. Ο ιερέας τότε θεώρησε το διάταγμα άδικο και έκανε μυστικά γάμους σε παράνομα ζευγάρια. Σύντομα έγινε δημοφιλείς και γνωστός ως προστάτης των ερωτευμένων. Κάποια στιγμή ο αυτοκράτορας έμαθε για την δράση του και τον φυλάκισε για περιφρόνηση προς τις διαταγές του. Λίγο καιρό αργότερα αποφάσισε να του δώσει χάρη αλλά ο Άγιος Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού. Ωστόσο επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 269 μ.Χ.

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην κεντρική Ιταλία και βρισκόταν σε κατ” οίκον περιορισμό, όταν ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την Χριστιανική θρησκεία, του ανέθεσε μια δοκιμασία. Ζήτησε να θεραπεύσει την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν τα καταφέρει θα έχει ότι ζητήσει. Πράγματι ο Άγιος Βαλεντίνος θεράπευσε την κόρη του δικαστή και τότε ο Άγιος Βαλεντίνος του ζήτησε να καταστρέψει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και έπειτα να βαπτιστεί χριστιανός. Ο δικαστής το έκανε και έπειτα βάπτισε και όλη του την οικογένεια. Αυτό όμως δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο και η συνέχεια του θρύλου είναι όμοια με την παραπάνω ιστορία. Μετά τον θάνατό του η κόρη του δικαστή, ευγνώμων προς τον Άγιο, φύτεψε ένα δέντρο αμυγδαλιάς με ροζ λουλούδια στον τάφο του. Ως εκ τούτου, το άνθος της αμυγδαλιάς είναι ένα σύμβολο της διαρκούς αγάπης και της φιλίας.
Στις 14 Φεβρουαρίου του 496 μ.Χ. αποφάσισε ο Πάπας Gelasius να τιμάται ο Άγιος Βαλεντίνος. Το λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου διατηρείται στην εκκλησία που φέρει το όνομα του και βρίσκεται στην ιταλική πόλη Terni στην Ιταλία. Κάθε 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε αυτό το ναό, μια υπόσχεσή δέσμευσης από διάφορα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν το επόμενο έτος.
Το έθιμο της ανταλλαγής δώρων και επιστολών αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου, γεννήθηκε στη Βρετανία και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Οι Αμερικανοί υιοθέτησαν το έθιμο στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα. Η πρόοδος στην εκτύπωση και η πτώση των τιμών ενθάρρυνε την ταχυδρομική υπηρεσία της Αμερικής να τυπώνει και να πωλεί μαζικά καρτ-ποστάλ για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Έτσι στις μέρες μας έφτασε να είναι μια καθαρά εμπορική γιορτή.
Η αγάπη και ο έρωτας γιορτάζουν κάθε μέρα μέσα από βλέμματα, αγγίγματα, χαμόγελα, μουσικές, λέξεις, ανάσες. Γιορτάζουν κάθε μέρα μέσα από την ζωή που δημιουργούν… Για μένα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια ακόμη ευκαιρία για να γίνει αυτή η γιορτή ακόμη μεγαλύτερη. Είναι μια γιορτή που δεν θέλει ακριβά δώρα αλλά αληθινά συναισθήματα.
Αγάπη παντού… Τι πιο όμορφο;
Πηγή για ιστορικά στοιχεία: Wikipedia

 Το Κλειδί της Σκέψης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα