Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα βυθίζεται στην φτώχεια την στιγμή που ο ΟΗΕ προσπαθεί διεθνώς να την εξαλείψει

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993. Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του
Στην Ελλάδα καταγράφεται τεράστιο ποσοστό ανεργίας με  1.500.000 επίσημα ανέργους. Παράλληλα με τους άνεργους καταμετρούνται περισσότεροι εργαζόμενοι μερικού χρόνου, κυρίως γυναίκες. Παράλληλα, η παιδική φτώχεια αποτελεί πρόβλημα για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονέων και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας είναι άνω του 25% στην χώρα μας

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που χάνουν τις δουλειές τους, συνεπώς και το εισόδημά τους, με αποτέλεσμα σταδιακά να περιέρχονται σε συνθήκες φτώχειας. Αυτό έχει επιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής και να παράσχουν στις οικογένειές τους όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ανάγκη. 
Τα φαινόμενα της υλικής υστέρησης, η όξυνση των ανισοτήτων, οι άστεγοι και οι «ουρές» των συσσιτίων που γεμίζουν από «νοικοκυραίους του χθες» ξεθωριάζουν την προοπτική της κοινής προκοπής και ευημερίας.

Περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της φτώχειας είναι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πολίτες με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).
Τέλος, όπως αναφέρεται, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες χώρες μέλη της Ε.Ε. όπου ο αριθμός των ανδρών που φοιτούν στην ανώτερη εκπαίδευση είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό των γυναικών.

Δυστυχώς, τα παιδιά είναι αποδέκτες της οξύτατης οικονομικήςκρίσης. Δύο χρόνια πάνε που γράψαμε αναδεικνύοντας το πρόβλημα των λιποθυμιών στα σχολεία. Από τότε έγιναν πολλά βήματα από την πολιτεία αλλά και από την εκπαιδευτική κοινότητα. Όμως το πρόβλημα υπάρχει, την στιγμή που σήμερα καταγράφεται τεράστια μείωση της κίνησης των κυλικείων στα σχολεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μείωση αυτή καταγράφεται γιατί τα παιδιά κουβαλούν κολατσιό από το σπίτι. Έτσι έχουν αυξηθεί τα παιδιά που παίρνουν πλέον κολατσιό από το σπίτι, όμως υπάρχουν και εκείνα τα παιδιά, που δεν έχουν.

Η κακή διατροφή μιας ολόκληρης γενιάς Ελληνοπαίδων σήμερα θα έχει μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα δεκαετίες αργότερα, όταν πια αυτά τα παιδιά γίνουν ενήλικες

Ακόμα οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν στο 3% του ΑΕΠ για το 2013 από το 7,4% το 2009, ενώ για τις νοσοκομειακές υπηρεσίες από το 3,6% σε 2% αντιστοίχως, εκτιμάται ότι είναι δυνατό να επηρεάσουν ιδιαίτερα τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, εφόσον το 20%, για το 2013, δηλώνουν οικονομική αδυναμία για την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων.

To κοινωνικό έργο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), της Αρχιεπισκοπής και άλλων φορέων είναι μεγάλο, αλλά το πρόβλημα γίνεται κάθε μέρα και μεγαλύτερο οπότε η προσφορά δεν επαρκεί.

Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα σταματήσει το συντομότερο, γιατί δουλειά ετών και κατακτήσεις στον χώρο της υγείας εκπληκτικές, που πετύχαμε μέχρι προ κρίσης, αποδομούνται πολύ σύντομα, σήμερα. Για να περάσει η κρίση, απαιτείται να έχουμε την υγειά μας, να μπορούμε να παλέψουμε, να παράγουμε και να περάσουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να "τρώει" τους πολίτες της, γιατί με την επιδείνωση της φτώχειας και της υγείας, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα χρόνια για να επιστρέψουμε στα καλά επίπεδα που είχαμε πετύχει και το κυριότερο η νέα γενιά, τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, θα έχουν πολύ επιβαρυμένη υγεία. 

medlabgr


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα