Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013

Μαγική Σκέψη
"Αυτός που σκέφτεται πραγματικά κριτικά,δέχεται αυτό που λίγοι άνθρωποι δέχονται--ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται συστηματικά τις μνήμες του και αυτά που αντιλαμβάνεται"--James Alcock,"The Belief Engine"

Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο δρ.Φίλιπ Στίβενς Τζ. (Philip Stevens Jr.), η μαγική σκέψη περιέχει διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης και της πίστης στην διασύνδεση όλων των πραγμάτων μέσω δυνάμεων που υπερβαίνουν τόσο τις φυσικές όσο και τις πνευματικές συνδέσεις. Η μαγική σκέψη προσδίδει ειδικές δυνάμεις και ικανότητες σε πολλά πράγματα τα οποία φέρονται ως σύμβολα.

 Σύμφωνα με τον Φίλιπς "Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων του κόσμου...πιστεύουν οτι υπάρχουν πραγματικές συσχετίσεις μεταξύ των συμβόλων και αυτών που συμβολίζουν, και οτι μια υπαρκτή και δυνητικά μετρήσιμη δύναμη ρέει μεταξύ τους". Πιστεύει οτι υπάρχει μια νευροβιολογική βάση γι'αυτό, αν και το συγκεκριμένο περιεχόμενο του κάθε συμβόλου καθορίζεται από τις εκάστοτε κουλτούρες. (Όχι οτι κάποια σύμβολα δεν είναι παγκόσμια,π.χ. το αυγό)


Μια απο τις κινητήριες αρχές της μαγικής σκέψης είναι η ιδέα οτι πράγματα που μοιάζουν μεταξύ τους κατά κάποιο τρόπο, συνδέονται και αιτιωδώς μεταξύ τους κατά ένα τρόπο που δεν μπορεί να βρεθεί επιστημονικά. Μια άλλη κινητήρια αρχή είναι η πίστη του οτι "πράγματα που έχουν είτε έρθει σε επαφή είτε σε κάποια χωρική ή χρονική συσχέτιση, διατηρούν αυτή τη διασύνδεση και αφού απομακρυνθούν μεταξύ τους"(Φίλιπς) .

Σκεφτείτε τους ψυχικούς ντεντέκτιβ που ισχυρίζονται οτι μπορούν να πάρουν πληροφορίες για ενα αγνοούμενο άτομο αγγίζοντας ενα αντικείμενο του ατόμου αυτού. Ή σκεφτείτε τους ψυχικούς κατοικίδιων ζώων, που ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαβάσουν τη σκέψη του σκύλου σας απλά κοιτάζοντας μια φωτογραφία του.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Τζέιμς Άλκοκ(James Alcock), "Η μαγική σκέψη είναι η ερμηνεία δυο γεγονότων που συμβαίνουν πολύ κοντά, σαν το ένα να προκάλεσε το άλλο, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για την πραγματικά αιτιώδη συσχέτιση τους.

 Για παράδειγμα, αν πιστεύετε οτι το να σταυρώνετε τα δάχτυλά σας, σας έφερε καλή τύχη, έχετε συσχετίσει το σταύρωμα των δακτύλων με το ακολουθούμενο ευχάριστο γεγονός και αποδώσατε μια αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ αυτών των δυο". 

Ο Άλκοκ παρατηρεί οτι λόγω του νευροβιολογικού υποβάθρου μας είμαστε επιρρεππείς στη μαγική σκέψη, οπότε και η κριτική σκέψη είναι συχνά μειονέκτημα. 

skepdic

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα