Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ένα μυθικό λαχανικό με ευεργετικές ιδιότητες


Τις ευεργετικές ιδιότητες του παντζαριού, εκτός από την επιστημονική έρευνα, επιβεβαιώνουν η μυθολογία και η αρχαία ιατρική. 

Ο μύθος λέει ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε ρίζα παντζαριού για να διατηρήσει την ομορφιά της, ενώ ένα παντζάρι προσφέρθηκε στον Απόλλωνα στο ναό των Δελφών και τότε θεωρήθηκε από το μαντείο ότι αξίζει το βάρος του σε ασήμι! 



O Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.), ο «πατέρας της ιατρικής», υιοθέτησε τη χρήση των φύλλων παντζαριού για να επουλώνει τις πληγές.


Στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με έρευνες, ο βολβός του παντζαριού είναι γνωστός για την αντιοξειδωτική, αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση του αλλά και για τη θετική του επίδραση στην ενίσχυση της αντοχής όσων αθλούνται.

Επίσης, οι βιταμίνες και το σίδηρο που περιέχει βοηθούν στην ομαλή παραγωγή του αίματος, ενώ οι άφθονες ίνες του συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Το παντζάρι και τα φύλλα του είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ).

Επίσης, περιέχει φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.


Μειώνει την άνοια: Νέα έρευνα του πανεπιστημίου Wake Forest καταδεικνύει ότι η ημερήσια κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.

Αυξάνει την αντοχή: Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού Πανεπιστημίου «Exeter», ο χυμός των παντζαριών δίνει στους αθλητές περισσότερη δύναμη και αντοχή. Αποτρέπει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου το οποίο με τη σειρά του αξιοποιεί καλύτερα το ασβέστιο στον οργανισμό.

«Ρίχνει» τη χοληστερίνη: Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα έδειξε ότι το φυλλικό οξύ που περιέχει μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

Προστατεύει την όραση: Τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που περιέχονται στα φύλλα του προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και τον καταρράκτη


ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα