Τα προβλήματα του προβλήματα του θυρεοειδούς δεν είναι, δυστυχώς, ένα σπάνιο φαινόμενο. Συχνά,όμως, ακούμε λέξεις όπως ο “υπερθυρεοειδισμός” ή ο “υποθυρεοειδισμός” και δεν ξέρουμε σε τι ακριβώς αναφέρονται. Ποια είναι, λοιπόν, τα προβλήματα του θυρεοειδούς και πού οφείλεται η εμφάνισή τους;
Ποια είναι τα προβλήματα του θυρεοειδούς;

Μέσα από τις ορμόνες που παράγει, ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζει σχεδόν όλες τις μεταβολικές διεργασίες στο σώμα μας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να ποικίλουν: μπορεί να είναι και μία μικρή, ακίνδυνη βρογχοκήλη (διόγκωση του αδένα). Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν μη φυσιολογική παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Οι πάρα πολλές ορμόνες του θυρεοειδή οδηγούν σε μια κατάσταση γνωστή ως υπερθυρεοειδισμός. Η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Τα περισσότερα προβλήματα του θυρεοειδούς μπορούν να διαχειριστούν σωστά αν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν.
Πού οφείλονται η εμφάνιση του υπερθυρεοειδισμού;
Σε ό,τι αφορά στον υπερθυρεοειδισμό, όλα του τα είδη οφείλονται σε υπερπαραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, αλλά η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους:
Νόσος του Graves: Η παραγωγή  υπερβολικής ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών.
Τοξικά αδενώματα: Αναπτύσσονται οζίδια στον θυρεοειδή αδένα και αρχίζουν να εκκρίνουν ορμόνες του θυρεοειδούς, ανατρέποντας χημική ισορροπία του σώματος.
Υποξεία θυρεοειδίτιδα: Φλεγμονή του θυρεοειδούς που προκαλεί την «διαρροή» υπερβολικών ορμονών, με αποτέλεσμα τον προσωρινό υπερθυρεοειδισμό που διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και μήνες. 
Δυσλειτουργίες υπόφυσης του αδένα ή καρκινικές νεοπλασίες του θυρεοειδούς αδένα: Αν και σπάνια, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να αναπτυχθεί και λόγω των αιτιών αυτών.
-Πού οφείλεται η εμφάνιση του υποθυρεοειδισμού;
Ο υποθυρεοειδισμός προέρχεται από την ελλειμματική παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς. Δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας του σώματός μας απαιτεί ορισμένες ποσότητες των ορμονών του θυρεοειδούς, η μείωση της παραγωγής ορμονών οδηγεί σε μείωση των επιπέδων ενέργειας. Στις αιτίες του υποθυρεοειδισμού συγκαταλέγονται:
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Σε αυτή τη αυτοάνοση διαταραχή, ο οργανισμός επιτίθεται στον θυρεοειδικό ιστό. Ο ιστός πεθαίνει τελικά και σταματά να παράγει ορμόνες.
Απομάκρυνση του θυρεοειδούς αδένα: Ο θυρεοειδής μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ή να καταστραφεί χημικά.
Η έκθεση σε υπερβολικές ποσότητες ιωδίου: Ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα ή κάποια άλλα για την καρδιά, καθώς επίσης και ορισμένες βαφές έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση σε μεγάλες ποσότητες ιωδίου. Σε αυτή την περίπτωση. διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού, ειδικά αν είχατε προβλήματα του θυρεοειδούς κατά το παρελθόν.   
Λίθιο: Αυτό το φάρμακο έχει επίσης ενοχοποιηθεί ως αιτία του υποθυρεοειδισμού.
-Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς;
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα είναι αρκετά σπάνιο φαινόμενο και συμβαίνει σε λιγότερο από το 10% των όζων του θυρεοειδούς. Μπορεί να έχετε ένα ή περισσότερα οζίδια του θυρεοειδούς για αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν καρκινικά. Άτομα που έχουν λάβει θεραπεία με ακτινοβολία στο κεφάλι και το λαιμό , πιθανώς ως μια θεραπεία για την ακμή, τείνουν να έχουν υψηλότερο από το φυσιολογικό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του θυρεοειδούς.
Πηγή: Webmd.com
ΠΗΓΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ