Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ναόμι Κλάιν: Εχουμε ξεχάσει πώς να χτίζουμε

Ομιλία της Καναδής ακτιβίστριας στο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ
Ναόμι Κλάιν: Εχουμε ξεχάσει πώς να χτίζουμε

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στην Τουρκία. Κανένας δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα αλλάξει τη ροή του κύματος και θα προκαλέσει τσουνάμι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιματούμε για το επόμενο κύμα και να μην το αφήσουμε να περάσει από πάνω μας» τόνισε με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία η συγγραφέας Ναόμι Κλάιν

Μιλώντας από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, εξήγησε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός μας έμαθε να αγοράζουμε, αλλά ξεχάσαμε να χτίζουμε» και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα εναλλακτικής στο «δόγμα του σοκ» αυτό που συμβαίνει στη ΒΙΟΜΕ.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία της, η Ναόμι Κλάιν σημείωσε: «Μια εβδομάδα πριν, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν στην Τουρκία κι ότι το κύμα της αντίστασης θα εξαπλωνόταν σε όλον τον κόσμο. Φαντάζομαι ότι οι πολιτικοί σας παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα. Κανένας δεν ξέρει τι είναι αυτό που θα αλλάξει τη ροή του κύματος και θα προκαλέσει τσουνάμι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα, να μην το αφήσουμε απλά να περάσει από πάνω μας. 

»Στην Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάτε ως αφορμή για μια πραγματική μεταμόρφωση. 'Οταν έρθει το επόμενο κύμα, τα κινήματα πρέπει να είναι έτοιμα και να το περιμένουν με πραγματικές εναλλακτικές για μια άλλη οικονομία, ένα διαφορετικό είδος εξουσίας».
Μιλώντας σε ακροατήριο εκατοντάδων ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο της θυγατρικής της Φίλκεραμ Τζόνσον για να δηλώσουν τη στήριξή τους στο εγχείρημα των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ, η Ναόμι Κλάιν είπε: «Ο νεοφιλελευθερισμός μας έμαθε πώς να αγοράζουμε και να κάνουμε πολέμους, αλλά όχι πώς να χτίζουμε. Στην πραγματικότητα έχουμε ξεχάσει πώς να χτίζουμε και αυτό πρέπει να κάνουμε τώρα, να μάθουμε ξανά ο ένας στον άλλο πώς να χτίζει».

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία των εργαζομένων στη ΒΙΟΜΕ, επισήμανε ακόμη ότι αυτό έχει γίνει γνωστό στα κινήματα αντίστασης παγκοσμίως. 

Πρόσθεσε ότι στις κρίσεις, «αντί να γινόμαστε φοβισμένα παιδιά και να δίνουμε όλη τη δύναμη στις ελίτ, όπως μας κάνει να πράττουμε το δόγμα του σοκ, μπορούμε να ωριμάσουμε και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμαστε. Πρέπει να διεκδικήσουμε εξουσία για εμάς και τις κοινότητές μας. Αυτή είναι η εναλλακτική στο δόγμα του σοκ και αυτό γίνεται και εδώ στη ΒΙΟΜΕ».

Σύμφωνα με την Ν. Κλάιν, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ κατάλαβαν ότι δεν χρειάζονται αφεντικά για να παράγουν πλούτο και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. «Αυτό το παράδειγμα πρέπει να το βγάλουμε προς τα έξω, γιατί χιλιάδες επιχειρήσεις στην Ελλάδα κλείνουν στην κρίση», πρόσθεσε.

Η ίδια καυτηρίασε τη στάση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, ως προς τον ρόλο που όπως υποστήριξε διαδραμάτισαν στην υπαγωγή της χώρας στο «δόγμα του σοκ». «Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν κάνουν τη δουλειά τους, ώστε ο κόσμος να μάθει ότι υπάρχουν εναλλακτικές, σαν αυτή εδώ στη ΒΙΟΜΕ» ανέφερε.

Σχετικά με το ρόλο της Αριστεράς, η συγγραφέας παρατήρησε: «Η αντίσταση σήμερα δεν είναι απλά να λέμε όχι. Το απλό "όχι" είναι φθηνό. Οι άνθρωποι δεν δέχονται όσα συμβαίνουν επειδή έχουν πειστεί ότι είναι σωστά, αλλά επειδή τρομοκρατούνται απ' τη λογική ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε όχι, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε μια σειρά συγκεκριμένων και πραγματικών εναλλακτικών, στις οποίες οι άνθρωποι θα μπορούν να πουν "ναι", για να σπάσει η ύπνωση. Αυτό δημιουργεί μια καθοριστική ευκαιρία για την Αριστερά στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα