Η ακμή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για τη γυναίκα μιας και επηρεάζει την εμφάνισή της και κατά συνέπεια και τη διάθεση.  Πολλές γυναίκες όταν έρχονται αντιμέτωπες με την ακμή σπεύδουν να ζητήσουν από τον γιατρό τους φαρμακευτική θεραπευτική αγωγή. Δεν είναι, όμως, όλες οι περιπτώσεις τόσο σοβαρές ώστε να χρειάζεται να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με φάρμακα για να την αντιμετωπίσουμε.
Η κυρία Πηνελόπη Τυμπανίδη, Δερματολόγος, μας εξηγεί πότε και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ενοχλητικά σπυράκια με φυσικό τρόπο.

Γράφει η Πηνελόπη Τυμπανίδη
-Κάθε τύπος ακμής μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς φαρμακευτική αγωγή;
Υπάρχουν τύποι ακμής που μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίσουμε όλους τους τύπους της ακμής με εναλλακτικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα, ο μοναδικός τύπος ακμής που ανταποκρίνεται σε εναλλακτικές θεραπείες είναι μόνο η ήπια (φαγεσορική) ακμή. Όσο για την φλεγμονώδη και την κυστική ακμή, αυτές χρήζουν οπωσδήποτε φαρμακευτική αγωγή προς αποφυγή ουλών. Βέβαια, μη ξεχνάτε. Τη διάγνωση θα την κάνει ο γιατρός σας! 
-Τι είναι η ήπια ακμή;
Η ήπια ακμή οφείλεται σε αυξημένη σμηγματόρροια, και επιβράδυνση της απολέπισης της επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα είναι να φράξουν οι σμηγματογόνοι πόροι από τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα ευνοώντας τη δημιουργία αλλοιώσεων στο δέρμα που φλεγμαίνουν δηλαδή, με πιο απλά λόγια έχουμε σπυράκια.
-Πώς θα αντιμετωπίσω την ήπια ακμή;
Ο σχολαστικός καθαρισμός της επιδερμίδας δυο φορές την ημέρα είναι το πρώτο βήμα. Τα προϊόντα καθαρισμού έχουν δευτερεύοντα ρόλο, άρα ένα απλό σαπούνι και νερό θα μπορούσε να είναι εξίσου αποτελεσματικό. Δεύτερο βήμα στην εναλλακτική αντιμετώπιση της ακμής είναι ηενίσχυση της απολέπισης.
Το κιτρικό οξύ όπως ο φρέσκος χυμός λεμονιού αποτελεί εξαιρετικό αλλά ήπιο απολεπιστικό παράγοντα. Το κιτρικό οξύ επίσης μπορεί να εισχωρήσει στον σμηγματογόνο πόρο, και αλλάζοντας το PH του πόρου να οδηγήσει στην εξαφάνιση των αλλοιώσεων μέσα σε ένα ή δύο 24ωρα!
Επιπλέον, το σαλικυλικό οξύ, δηλαδή η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη, είναι θαυμάσιος απολεπιστικός παράγοντας και μπορούμε να τον εφαρμόζουμε καθημερινά.
-Τι ρόλο παίζει διατροφή στην αντιμετώπιση της ακμής;
Η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας. Σίγουρα είναι μύθος ότι η διατροφή από μονή της μπορεί να προκαλέσει ακμή, αλλά μπορεί να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα ακμή.
-Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθώ για να φύγουν τα σπυράκια;
Η απλή μεσογειακή διατροφή και στην περίπτωση της ακμής είναι η καλύτερη επιλογή. Προσοχή όμως σε τροφές οι οποίες είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν κάθε είδους φλεγμονή: τα εσπεριδοειδή, η ντομάτα, οι φράουλες και τα  ακτινίδια, καθώς και τα φρέσκα γαλακτοκομικά από γάλα αγελάδας θα πρέπει να αποφεύγονται. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν, κατά περίπτωση, συγκεκριμένες τροφές  που αφορούν συγκεκριμένους ασθενείς και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες τους.
 -Ποιες καθημερινές συνήθειες πρέπει να κόψω; 
Η ακμή όπως και η γενική υγεία και εμφάνιση της επιδερμίδας, επηρεάζονται άμεσα από τον τρόπο ζωής μας. Το κάπνισμα  και η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντες επιδείνωσης της ακμής, αφού μειώνουν σημαντικά την ικανότητα του δέρματος να αντιμετωπίσει την φλεγμονώδη κατάσταση της ακμής. Επίσης, με μηχανισμούς που έχουν να κάνουν με την αιμάτωση και αγγείωση του δέρματος, έχουμε επιδείνωση της φλεγμονής και επιβράδυνση της όποιας  προόδου και βελτίωσης, ακόμα και όταν ο ασθενής είναι σε θεραπεία.
-Η γυμναστική παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση της ακμής;
Η σωματική άσκηση βελτιώνει την ακμή! Σε πρόσφατες έρευνες πολλών κέντρων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει διαπιστωθεί ότι η ανταπόκριση των ασθενών που γυμνάζονται συστηματικά, σε θεραπείες κατά της ακμής είναι σαφώς μεγαλύτερη από  εκείνων που δεν γυμνάζονται.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ