Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Είναι η Γη αυτόνομη ζωντανή οντότητα;

Αποτέλεσμα εικόνας για Είναι η Γη αυτόνομη ζωντανή οντότητα;

Η γήινη ατμόσφαιρα είναι κάτι αρκετά κοινό αλλά και ταυτόχρονα κάτι τόσο μυστηριώδες. Τα μεγαλύτερα αινίγματα ούτως ή άλλως δε κρύβονται σε κάποια σκοτεινή γωνία της ιστορίας ή σε κάποιο σκοτεινό εργαστήριο μυστικής υπηρεσίας , προτιμούν να στέκουν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας .

Η ατμόσφαιρα αποτελεί ένα απο αυτά. Είναι μία ανεξάντλητη μπαταρία που διαθέτει άπειρα ενεργειακά αποθέματα αλλά δυστυχώς είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευτούμε. Λίγα λόγια για να καταλάβουμε για τι μεγέθη μιλάμε καθώς παραμένουν όμως ένα από τα πιο βίαια και ισχυρά φυσικά φαινόμενα του πλανήτη .

Η ενέργεια μιας σφοδρής καταιγίδας ισοδυναμεί μ' εκείνη που απελευθερώνεται από την έκρηξη μερικών ατομικών βομβών. Έχει υπολογιστεί ότι καθημερινά εκδηλώνονται στη Γη περίπου 40.000 καταιγίδες οι οποίες προκαλούν περισσότερους από 7.000.000 κεραυνούς.

Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται μέσα στο μονοπάτι του κεραυνού είναι της τάξης των 40.000 βαθμών Κελσίου, πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη στην επιφάνεια του Ήλιου.

Κάθε ηλεκτρική εκκένωση έχει ισχύ περίπου 30.000 Αμπέρ, αριθμός τεράστιος αν σκεφτούμε ότι οι περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται λίγα μόνο Αμπέρ για να λειτουργήσουν. Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας ενός και μόνο κεραυνού εαν κάτι τέτοιο ήταν ποτέ εφικτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη νέα Υόρκη με ηλεκτρικό ρεύμα για ένα χρόνο !



Άλλο στοιχείο που προκαλεί δέος είναι πως χτυπά ακαριαία, απροσδόκητα και στα πιο απίθανα μέρη. Ο πιο απρόσμενος κεραυνός στη σύγχρονη ιστορία τράνταξε το θαλαμίσκο Απόλλων 12 στις 14 Νοεμβρίου του 1969, όταν διερχόταν μέσα από πυκνά σύννεφα κατά τη διάρκεια εκτόξευσής του από το Ακρωτήριο Κένεντι, στις ΗΠΑ. Ευτυχώς, δεν προκάλεσε ζημιές.

Κάθε δευτερόλεπτο 200 αστραπές χτυπάνε την επιφάνεια της γης σε έναν ατέρμονο αγώνα να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των ηλεκτρικών πεδίων γης και ιονόσφαιρας.


Γαία , ο ζωντανός πλανήτης


Για αιώνες ολόκληρους, η επίσημη άποψη της επιστήμης για τον πλανήτη που ζούμε, είναι ότι πρόκειται για ένα βράχο κάπου στο διάστημα, που για κάποιους λόγους εμφάνισε μια ιδιαιτερότητα... Τη ζωή. Η άποψη αυτή εξακολουθεί να είναι σεβαστή και ίσως κυρίαρχη ανάμεσα στους ανθρώπους, ειδικά στο δυτικό κόσμο που έχει κάνει σημαία του την ανθρωποκεντρικότητα.

Στη δεκαετία του εβδομήντα, ένας Βρετανός βιολόγος εμφάνισε μια εναλλακτική θεωρία, η οποία, καθώς περνούσαν τα χρόνια, άρχισε να επιβεβαιώνεται από στοιχεία και ταυτόχρονα να γίνεται συνείδηση ολοένα περισσότερων ανθρώπων. Ο βιολόγος λεγόταν James Lovelock και στη θεωρία του έδωσε το όνομα της Γαίας, της μητέρας θεάς όλων των θεοτήτων της ελληνικής μυθολογίας.

Σε ευθεία αντίθεση με την άποψη ότι η Γη είναι ένας νεκρός βράχος, πάνω στον οποίο ζουν διάφορα πλάσματα, ο Lovelock υποστήριξε ότι η Γη είναι ένας πλανήτης ζωντανός, με τον οποίο συμβιώνουν όλα τα υπόλοιπα είδη. Ακόμα περισσότερο, υποστήριξε ότι το έδαφος, το κλίμα και η ατμόσφαιρα της Γης είναι αυτά που είναι, εξ αιτίας της ύπαρξης της ζωής.

Οι οργανισμοί που ζουν στον πλανήτη, ρυθμίζουν την ατμόσφαιρα και το κλίμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. 

Ο Λαβλοκ παρατηρώντας ότι οι ατμόσφαιρες του Άρη και της Αφροδίτης βρίσκονται σε χημική ισορροπία , ενώ της Γης όχι , πρότεινε πως η ζωή μπορεί να παίξει ένα πολύ μεγαλύτερο ρόλο από αυτόν που φανταζόμαστε.

Σύμφωνα με το Λαβλοκ , η Γαία δεν ελέγχει το περιβάλλον της συνειδητά , περισσότερο απο όσο αποφασίζουμε συνειδητά να αρχίσουμε να τρέμουμε όταν κρυώνουμε.  Οι μηχανισμοί θετικής ανάδρασης που αφορούν τη ζωή διατηρούν αυτόματα συνθήκες που απαιτεί η ζώη .

Η Γη παραμείνει φιλόξενη για τη ζωή πάνω από τρία δισεκατομμύρια χρόνια ενώ πάρα πολλές καταστροφές όπως η μεταβαλλόμενη εκπομπή ενέργειας από τον ήλιο θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλλει τη κατάσταση.

Η αλληλεπίδραση βιόσφαιρας , κλίματος και γεωλογίας του πλανήτη φαίνεται να είναι πολύ ισχυρότερη από ότι η λογική μας έχει αποφασίσει ότι πρέπει να είναι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σεισμικά φώτα,  πριν , κατά τη διάρκεια ή και μετά από μεγάλους σεισμούς εκδηλώνονται κάποια ανεξήγητα φωτεινά φαινόμενα  . Η μορφή τους ποικίλλει : μπορεί να είναι από λάμψεις μέχρι περιπλανώμενες φωτεινές σφαίρες, ακτίνες και φλόγες μέχρι ουράνιες ανταύγειες.

Η ύπαρξη τους έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφίες. Οι περισσότεροι σεισμολόγοι αποδέχονται την ύπαρξη τους.



Ομοιοστατικός μηχανισμός της Γαίας


1. Μία εκπληκτική γαλάζια μπάλα .Τυλιγμένη από ένα μείγμα αερίων 21% οξυγόνο,78% περίπου άζωτο και ελάχιστα άλλα αέρια. Το μείγμα αυτό είναι εκρηκτικό αλλά δεν εκρήγνυται. Και επιπλέον παραμένει σταθερό εδώ και εκατομμύρια χρόνια, αν το οξυγόνο φτάσει το 25% όλα τα δάση θα καίγονταν αμέσως. Αν κατέβει στο 17% καμία φωτιά δεν ανάβει και κανένα όν που αναπνέει δεν θα μπορεί να ζήσει.

2. Το θαλασσινό νερό έχει επίσης μία σταθερή περιεκτικότητα σε άλατα. Σταθερή μέση θερμοκρασία .Σταθερό κλίμα ( οι παγετώνιες εποχές, οι κατακλυσμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις, συγκρούσεις μετεωριτών απλώς είναι οι μικρές ταλαντώσεις ενός εκκρεμούς με μικρό πλάτος, σταθερή περίοδο και όμορφη ακουστική).

3. Αν και η ηλιακή ακτινοβολία μέσα σε 4 δισεκατομμύρια χρόνια -τόσα χρόνια η Γη δημιουργεί ζωή- αυξήθηκε κατά 30%,η Γη από μόνη της διατήρησε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος της και δεν "κάηκε" από τον Ήλιο.

4. Ούτε χάνει θερμοκρασία ούτε οδεύει προς τη αταξία και το χάος όπως θα έπρεπε σύμφωνα με την αρχή της εντροπίας. Αντίθετα παράγει συνεχώς νέα τάξη, πολυπλοκότητα και ταυτόχρονα ενοποιεί και συνθέτει πολυάριθμες χημικές και θερμοδυναμικές ισορροπίες.


Οι παρατηρήσεις αυτές έκαναν τον Λάβλοκ να ασχοληθεί περισσότερο με το τι είναι γενικά η ζωή και λιγότερο με το να βρει βακτηρίδια στον πλανήτη Άρη. Αυτό όμως του κόστισε τη δουλειά του στη ΝΑΣΑ .

Η γη είναι μια ζωντανή οντότητα , το μάγμα και η λάβα είναι το αίμα της , νερό κυλάει στις φλέβες της όπως και στις δικές μας, το νευρικό της δίκτυο είναι τα φυτά , οι κεραυνοί και οι αστραπές , το πλάσμα της ατμόσφαιρας . τεκτονικές πλάκες κινούνται κάθε μέρα αλλάζοντας θέση , στρόβιλοι και δίνες σχηματίζονται , σπήλαια και καταβόθρες ανοίγονται.

Γιατι να βλέπουμε τα πάντα ανθρωποκεντρικά και να μη κατανοούμε πως είμαστε απλώς ένα κύτταρο του υπεροργανισμού που ονομάζεται Γαια/Γη ή όπως αλλιώς θέλετε.


Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα