Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

«Η γλουτένη θωρακίζει την καρδιά» λέει το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ



Ολοένα και περισσότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι παρά μία λάθος μόδα.

Ο αριθμός των υγιών ατόμων που αποφεύγουν τη γλουτένη πιστεύοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων, προβλημάτων στον μεταβολισμό και ψυχιατρικών συμπτωμάτων αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.
Αντιθέτως, μια πρόσφατη μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι η αποφυγή της γλουτένης όχι μόνο δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών αλλά πιθανότατα τον αυξάνει, αφού μια τέτοια δίαιτα οδηγεί στην αποφυγή τροφίμων ολικής άλεσης. Η ερευνητική ομάδα του Χάρβαρντ μελέτησε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους για μια χρονική περίοδο 26 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες χωρίς γλουτένη αφαιρούν από τη διατροφή πολλές θρεπτικές ουσίες που θωρακίζουν την καρδιά.
«Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση των ευεργετικών σιτηρών ολικής άλεσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Δεν θα πρέπει να ενθαρρύνεται η προώθηση της διατροφής χωρίς γλουτένη σε άτομα που δεν υποφέρουν από τη νόσο κοιλιοκάκη» έγραψε η επιστημονική ομάδα που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση «British Medical Journal».
Η έκρηξη των προϊόντων χωρίς γλουτένη και της προώθησης μιας τέτοιας διατροφής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καμπάνια που έκαναν αστέρες όπως η ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, οι τραγουδίστριες Βικτόρια Μπέκαμ και Μάιλι Σάιρους και ο τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς. Και παρότι πλέον είναι βαθιά ριζωμένη στην κοινή γνώμη η άποψη ότι η διατροφή χωρίς γλουτένη σχετίζεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει κάτι τέτοιο.

Πάντως ο ερευνητής της ομάδας, Δρ Αντριου Τσαν, συμβουλεύει τα άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη αλλά έχουν κάποια ευαισθησία στη γλουτένη (πόνους στην κοιλιά και άλλα προβλήματα), να περιορίσουν την κατανάλωσή της αλλά να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή καταναλώνοντας τρόφιμα ολικής άλεσης (χωρίς γλουτένη), αφού αυτά θωρακίζουν σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα.
Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ
Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης προϊόντων χωρίς γλουτένη ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από το βιβλίο συνταγών «Notes from my kitchen table» (2011) της Γκουίνεθ Πάλτροου. Με τη δίαιτά της η Χολιγουντιανή σταρ ισχυρίζεται ότι καταπολέμησε ασθένειες και στρες.
Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΗΣ ΓΚΟΥΙΝΕΘ ΠΑΛΤΡΟΟΥ <br> Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης προϊόντων χωρίς γλουτένη ξεκίνησε σε μεγάλο βαθμό από το βιβλίο συνταγών «Notes from my kitchen table» (2011) της Γκουίνεθ Πάλτροου.
Ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάρτιο, επίσης από επιστήμονες του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι τα άτομα που βρίσκονταν στο υψηλότερο 20% κατανάλωσης γλουτένης είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη σε σύγκριση με όσους βρίσκονταν στο χαμηλότερο 20%. «Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη συνήθως έχουν λιγότερες διαιτητικές ίνες και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά λιγότερο θρεπτικά αλλά και ακριβότερα.
Τα άτομα χωρίς κοιλιοκάκη ίσως θα πρέπει να αποφύγουν τη μείωση της γλουτένης για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, κυρίως του διαβήτη» ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γκενγκ Ζονγκ.
Η κοιλιοκάκη, η δυσανεξία και η ζημιά στο λεπτό έντερο
Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο κληρονομικό νόσημα που αφορά στη δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, στη βρώμη και τη σίκαλη. Στους ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη η γλουτένη προκαλεί μια αντίδραση του οργανισμού τους με τη μορφή φλεγμονής, που καταστρέφει το εσωτερικό τοίχωμα του λεπτού εντέρου.
πηγή: Έθνος
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα