Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Γιατί πεινάω συνεχώς;

Αν νιώθετε ότι πεινάτε συνεχώς, υπάρχει πρόβλημα με την διατροφή σας ή συμβαίνει κάτι χειρότερο στα… παρασκήνια;


Γιατί πεινάω συνεχώς;

Μερικές φορές, το να έχουμε αυξημένη όρεξη για φαγητό είναι φυσιολογικό. Για παράδειγμα, αν ξεκινήσουμε ένα πιο σκληρό πρόγραμμα γυμναστικής, είναι λογικό να χρειαζόμαστε και τις ανάλογες ποσότητες φαγητού, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν όμως η όρεξή σας για φαγητό έχει ανέβει στα ύψη χωρίς κάποιον προφανή λόγο, τότε ίσως να υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν έχετε ανακαλύψει ακόμα. Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο κοινούς λόγους που μας κάνουν να πεινάμε συνεχώς.

Είστε αφυδατωμένοι

Η ήπια αφυδάτωση μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή πείνας, ενώ ο οργανισμός μας απλά χρειάζεται υγρά. Αυτό το “μπέρδεμα” συμβαίνει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, την περιοχή που ελέγχει την πείνα και τη δίψα. Για να το προλάβετε, φροντίστε να πίνετε καθημερινά τις απαραίτητες ποσότητες νερού.

Δεν κοιμάστε καλά

Ο κακός ύπνος σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη όρεξη. Καθώς το σώμα μας δεν καταφέρνει να ξεκουραστεί καταλλήλως, χρειαζόμαστε ενέργεια από άλλες πηγές—συνήθως τροφές υψηλές σε απλούς υδατάνθρακες και λιπαρά, που προσφέρουν μια εύκολη λύση.

Τρώτε πολλούς απλούς υδατάνθρακες

Ψωμί, μπισκότα, τυρόπιτες—ό,τι και αν επιλέγετε για σνακ, αν περιέχει πολλούς απλούς υδατάνθρακες και σάκχαρα, θα σας προσφέρει ενέργεια για λίγη ώρα και μετά θα σας αφήσει πιο εξαντλημένους από πριν. Και κάπως έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος υπερφαγίας.

Βιώνετε έντονο στρες

Όσο περισσότερο στρες βιώνουμε, τόσο περισσότερη αδρεναλίνη και κορτιζόλη εκκρίνονται στον οργανισμό μας—και αυτές οι δύο ορμόνες μας κάνουν να νιώθουμε σαν να μας επιτίθεται κάτι, με συνέπεια να χρειαζόμαστε ενέργεια για να αντεπιτεθούμε. Επιπλέον, το στρες επηρεάζει πολύ αρνητικά τον ύπνο μας, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Πίνετε πολύ αλκοόλ

Αν πιείτε ένα ποτήρι κρασί πριν το φαγητό, οι πιθανότητες να το παρακάνετε με τη μερίδα σας αυξάνονται κατακόρυφα. Το αλκοόλ μας αφυδατώνει, προκαλώντας πάλι τη λανθασμένη αντίδραση ότι πεινάμε, ενώ χρειαζόμαστε νερό.

Δεν καταναλώνετε αρκετές πρωτεΐνες

Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει αρκετή άλιπη πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, θα νιώθετε πεινασμένοι. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά μας χορταίνουν (και μας κρατούν χορτασμένους για αρκετή ώρα) και μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε την ανάγκη για ένα ανθυγιεινό σνακ στη μέση της ημέρας.

Τρώτε πάρα πολύ γρήγορα

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται τουλάχιστον είκοσι λεπτά για να συνειδητοποιήσει ότι χορτάσαμε. Συνεπώς, αν τρώτε το φαγητό σας πολύ γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε να τρώτε τεράστιες μερίδες και να καταναλώνετε εκατοντάδες περιττές θερμίδες. Προσπαθήστε να απολαμβάνετε το φαγητό σας, ώστε να απολαμβάνετε και φυσιολογικές μερίδες χωρίς να το παρακάνετε.

Φταίει η φαρμακευτική σας αγωγή

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά ή μερικά κορτικοστεροειδή για αλλεργίες, άσθμα ή νόσο του Crohn μπορούν να επηρεάσουν την όρεξή σας. Αν λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα και υποπτεύεστε ότι σας κάνουν να πεινάτε συνεχώς, μιλήστε με τον γιατρό σας για πιθανές εναλλακτικές.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα