Η ΟΣΦΡΗΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ: Υπό την καθοδήγηση της Ψυχής, στον Πρίγκιπα «Αγνή Ευωδιά» αρέσουν οι φυσικές μυρωδιές των λουλουδιών και του καθαρού αέρα, το άρωμα του θυμιάματος που διεγείρει την αφοσίωση, και το άρωμα των υγιεινών, γευστικών φαγητών. Ωστόσο, οι σκέψεις και τα κύτταρα, επηρεασμένες από τις συμβουλές του Πρίγκιπα «Εξευτελισμένη Οσμή», λαχταρούν και ενδίδουν σε βαριά, αισθησιακά αρώματα, και η όρεξή τους διεγείρεται από την οσμή ανθυγιεινών, χαμηλών σε θρεπτική αξία, γεμάτων λιπαρά, ή υπερβολικά πικάντικων φαγητών. Όταν η αίσθηση της όσφρησης υποδουλώνεται, χάνει τη φυσική της προτίμηση για απλά φαγητά που είναι καλά για το σώμα και αναπτύσσει μια ιδιαίτερη προσκόλληση στις μυρωδιές του κρέατος, των πλούσιων σε λιπαρά επιδορπίων, του ανθυγιεινού τρόπου μαγειρέματος – φαγητά που κάνουν κακό στο σώμα.
Ο Πρίγκιπας «Εξευτελισμένη Οσμή» μπορεί επίσης να βρει απολαυστικές τις βλαβερές οσμές των δεινών του αλκοόλ και του τσιγάρου. Όταν οι σκέψεις και τα οσφρητικά κύτταρα εκχυδαΐζονται και απευαισθητοποιούνται από τον Πρίγκιπα «Εξευτελισμένη Οσμή», η μικρή οσφρητική προεξοχή στο κέντρο του προσώπου του ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει το σώμα στη λαιμαργία και την τρυφηλότητα, που καταλήγουν σε κακή υγεία και έλλειψη νοητικής γαλήνης.
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΥΣΗΣ: Υπό τη διακυβέρνηση της Ψυχής, ο Πρίγκιπας «Σωστή Διατροφή» κυβερνά την περιοχή της γεύσης. Καθοδηγούμενος από την έλξη της φύσης, προμηθεύει το σώμα με τα σωστά φαγητά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ιδίως με φρέσκα ωμά φρούτα και λαχανικά με φυσικό άρωμα και μη κατεστραμμένες βιταμίνες. Αυτά τα φυσικά φαγητά θρέφουν τα σωματικά κύτταρα, βοηθώντας τα να γίνουν απρόσβλητα από την ασθένεια και να διατηρήσουν τη νεότητα και τη ζωτικότητά τους.
Υπό το καθεστώς του Εγώ, ο Πρίγκιπας «Λαιμαργία» δημιουργεί μια αφύσικη λαχτάρα για υπερβολικά μαγειρεμένα, βλαβερά φαγητά που έχουν χάσει τη θρεπτική τους αξία. Οι σκέψεις και τα κύτταρα της γεύσης αποδυναμώνονται και ρέπουν προς τη δυσπεψία και την αρρώστια.
Ο Πρίγκιπας «Λαιμαργία» επίσης δελεάζει τον άνθρωπο να τρώει περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι είναι αναγκαίο για την υγεία. Ακόμα και στην παιδική ηλικία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν σε πειρασμό από τα θέλγητρα της γεύσης και αποκλίνουν από το προστατευτικό οχυρό των σωστών διατροφικών συνηθειών. Υποφέρουν από δυσπεψία· αυτές οι «πληγές», αν επαναλαμβάνονται σε χρόνια βάση, συχνά προκαλούν σοβαρές παθήσεις αργότερα. Κάθε κιλό περίσσιας σάρκας προσθέτει επιπλέον φορτίο στην καρδιά, η οποία πρέπει τότε να διοχετεύσει το αίμα της σε περιττή περιοχή. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι δε ζουν πολύ – αυτό είναι ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από ασφαλιστικές εταιρείες.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γενιά χάνουν την καθημερινή τους μάχη με τη λαιμαργία. Περνούν τη ζωή τους αιχμάλωτοι της ασθένειας και πεθαίνουν πρόωρα. Στους συνηθισμένους ανθρώπους, η αίσθηση της γεύσης, με το φαύλο της στρατό των αναμνήσεων του ανεξέλεγκτου φαγητού, της βιαστικής κατάποσης και άλλων κακών συνηθειών, καθημερινά κατανικά τους καλούς εσωτερικούς στρατιώτες, των οποίων η συμβουλή αγνοείται – η συμβουλή της μετριοπάθειας, της ορθής επιλογής των φαγητών για ισορροπημένη διατροφή, της σωστής μάσησης κ.ο.κ.
Ο άνθρωπος που επιτρέπει στα στρατεύματα της λαιμαργίας να προελάσουν λίγο λίγο στο έδαφος των σωστών του διατροφικών συνηθειών, σταδιακά ανακαλύπτει ότι περιβάλλεται από τον εχθρό της αρρώστιας. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ, όταν οι γευστικές λιχουδιές παρουσιάζονται στα μάτια του ανθρώπου, ο Πρίγκιπας «Λαιμαργία» στοχεύει να τον παρασύρει σε προβλήματα, στέλνοντας ψυχολογικούς κατασκόπους που θα παραπλανήσουν τις δυνάμεις του του αυτοελέγχου ψιθυρίζοντας: «Φάε λίγο περισσότερο σήμερα· μη σε νοιάζει τι θα απογίνεις σ’ ένα χρόνο». «Φάε περισσότερο σήμερα· θα σταματήσεις να τρως πολύ από αύριο». «Μη σε ανησυχεί η χθεσινή μικρή προειδοποίηση δυσπεψίας: σκέψου μόνο πόσο γευστικό είναι το σημερινό δείπνο!». «Φάε σήμερα. Μη σε νοιάζει για το αύριο. Ποιος ξέρει κάτι σίγουρο για το αύριο? Γιατί λοιπόν να ανησυχούμε γι’ αυτό?».
Κάθε φορά που ο Πρίγκιπας «Λαιμαργία» νικά έναν άνθρωπο, αφήνει μια αμυδρή βλάβη στο σωματικό βασίλειο, μια βλάβη που σταδιακά γίνεται ανεπανόρθωτη και καταλήγει στον θάνατο.
Κάθε μέρα, πριν από κάθε γεύμα, αυτός που αναζητά τη συνειδητοποίηση του Θεού θα πρέπει να λέει στον εαυτό του: «Ο Πρίγκιπας “Λαιμαργία” και οι γευστικοί του κατάσκοποι μάχονται για πολύ καιρό με τον Πρίγκιπα “Σωστή Διατροφή”. Ποια πλευρά κέρδισε?». Αν ο άνθρωπος ανακαλύψει ότι ο νικητής είναι η Λαιμαργία, θα πρέπει να επιστρατεύσει τα στρατεύματά του του αυτοελέγχου, να τα εκπαιδεύσει στην πνευματική αντίσταση και να τα προστάξει να φανούν άξιοι στρατιώτες μπροστά στον εχθρό, τη Λαιμαργία, που αδυσώπητα προελαύνει με την ελπίδα να καταστρέψει τον άνθρωπο. Αυτός που με ειλικρίνεια αρχίζει την πορεία του στο πνευματικό μονοπάτι, ποτέ δεν τρώει χωρίς πρώτα να σκέφτεται ότι η πράξη του ενισχύει τη δύναμη του ενός ή του άλλου εσωτερικού στρατού. Ο ένας πρέπει να κλάψει καθώς ο άλλος πανηγυρίζει! Ο ένας είναι φίλος του ανθρώπου· ο άλλος είναι εχθρός.
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΗΣ: Υπό το καθεστώς της Ψυχής, στη σωματική αίσθηση της αφής, ως Πρίγκιπα «Γαλήνια Αίσθηση», αρέσει το μέτρο σχετικά με το κλίμα, το φαγητό και τις πραγματικές αναγκαιότητες της ζωής. Του αρέσει η ζεστασιά του ήλιου και η αίσθηση της δροσερής αύρας. Οι υγιεινές σωματικές συνήθειες –η ετοιμότητα, η καθαριότητα, η εγρήγορση και η δραστηριότητα– οδηγούν μαθηματικά στη γαλήνη. Καθώς είναι συνέχεια ατάραχος, ο Πρίγκιπας «Γαλήνια Αίσθηση» δεν επηρεάζεται ούτε ενοχλείται από τις ακραίες καταστάσεις της ζέστης και του κρύου, του σκληρού και του μαλακού, του διεγερτικού και του καταπραϋντικού, του άνετου και του άβολου. Περιβάλλεται διαρκώς από εσωτερική γαλήνη – μια μόνωση από την τριβή στο τραχύ εγκόσμιο πεδίο.
Υπό τον έλεγχο του Εγώ ωστόσο, ο Πρίγκιπας «Φιλήδονη Αφή» κάνει το σώμα να προσκολλάται σε ανέσεις και πολυτέλειες και σε φιλήδονα συναισθήματα που διεγείρουν τη σεξουαλική επιθυμία. Οτιδήποτε δεν είναι καταπραϋντικό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στις σκέψεις και στα κύτταρα και εγείρει το φόβο για τυχόν πληγές και σωματικό κάματο. Το σώμα βρίσκει απόλαυση στην αδράνεια, το λήθαργο, την αποχαύνωση από τον πολύ ύπνο. Ο Πρίγκιπας «Φιλήδονη Αφή» κάνει τις σκέψεις ανήσυχες και τα σωματικά κύτταρα νευρικά, νωθρά, ασθενικά και αδρανή.
– Παραμαχάνσα Γιογκανάντα
(συνεχίζεται)
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.