Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Πανηγυρική αθώωση για το βούτυρο. Δεν κάνει κακό





Η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται πολύ λίγο με την πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με τις καρδιοπάθειες ή τα εγκεφαλικά, ενώ φαίνεται να προστατεύει σε έναν βαθμό από τον διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Το βούτυρο περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία και, γενικά, έχει σχετιστεί στο μυαλό πολλών με κακή διατροφή.
Όμως, όπως συνήθως, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και η νέα μελέτη έδειξε ότι το βούτυρο δεν πρέπει ούτε να δαιμονοποιείται, ούτε να θεωρείται σημαντικό για την καλή υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης. 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "PLoS One", έπειτα από αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) 15 προηγούμενων ερευνών από διάφορες χώρες. Τα στοιχεία συνολικά αφορούσαν σε πάνω από 636.100 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν από 10 έως 23 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν 28.271 θάνατοι και 9.783 διαγνώσθηκαν με καρδιοπάθεια.
Η μέση ημερήσια κατανάλωση βουτύρου ανά άτομο κυμαινόταν από το ένα τρίτο μιας μερίδας έως τις 3,2 μερίδες. Ως μερίδα βουτύρου θεωρήθηκαν τα 14 γραμμάρια την ημέρα ή περίπου ένα κουτάλι της σούπας. Η κατανάλωση μιας μερίδας βουτύρου την ημέρα σχετίζεται με μια οριακή αύξηση κατά 1% του κινδύνου πρόωρου θανάτου, αλλά και με μια μείωση κατά 4% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
«Μολονότι όσοι τρώνε περισσότερο βούτυρο, γενικά κάνουν χειρότερη διατροφή και ακολουθούν πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής, η επίδραση του βουτύρου φαίνεται να είναι λίγο-πολύ ουδέτερη. Αυτό δείχνει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι το βούτυρο είναι μια ενδιάμεση τροφή: πιο υγιεινό από τη ζάχαρη ή το άμυλο, όπως το άσπρο ψωμί ή οι πατάτες, αλλά πιο ανθυγιεινό από πολλές μαργαρίνες και μαγειρικά έλαια που έχουν υγιεινά λίπη, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το σογιέλαιο», δήλωσε ο επικεφαλής καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πρόβλημα, τελικά, δεν είναι τόσο το ίδιο το βούτυρο, όσο το πού το απλώνει κανείς, π.χ. πάνω σε λευκό ψωμί, ή με τι το συνδυάζει, π.χ. με πατάτες.
Η... δαιμονοποίηση του βουτύρου και γενικότερα των κορεσμένων λιπαρών είχε αρχίσει από τη δεκαετία του ΄50, όμως νεότερες έρευνες έρχονται σταδιακά να τα απενοχοποιήσουν, τουλάχιστον σε έναν βαθμό. Οι καρδιολόγοι και άλλοι ειδικοί συνεχίζουν, πάντως, να προειδοποιούν ότι η μεγάλη κατανάλωση βουτύρου μπορεί να βλάψει και σε καμία περίπτωση δεν δίνουν το «πράσινο φως» να τρώει κανείς όσο θέλει.
 
Β.Κ.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα