Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Σκόρδο: Αποκτήστε μία ανάσα… υγείας

skordo

To σκόρδο (Allium sativum) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται ευρέως ως μυρωδικό στη μαγειρική, ενώ παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο σε ολόκληρη την αρχαία και σύγχρονη ιστορία για την πρόληψη και τη θεραπεία διάφορων ασθενειών. Επιστημονικές μελέτες δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά έρχονται να φωτίσουν τα θεραπευτικά οφέλη του σκόρδου.
Επιστημονικές μελέτες
Καρκίνος του πνεύμονα
Οι άνθρωποι που τρώνε ωμό σκόρδο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα έχουν 44% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στο Jiangsu Provincial στην Κίνα.
Δυνητικά ένα ισχυρό αντιβιοτικό
Το διαλλύλ-σουλφίδιο, μια ένωση του σκόρδου, είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από δύο δημοφιλή αντιβιοτικά για την καταπολέμηση του βακτηρίου campylobacter, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antimicrobial Chemotherapy
Το βακτήριο campylobacter αποτελεί την πιο κοινή αιτία των γαστρεντερικών λοιμώξεων. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Xiaonan Lu, από το Washington State University, δήλωσε: «Το έργο αυτό είναι πολύ συναρπαστικό για μένα, διότι δείχνει ότι η ένωση αυτή μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες στο περιβάλλον και στη λήψη των τροφίμων μας».

Προστασία της καρδιάς
Το τρισουλφιδικό διαλλύλιο, ένα συστατικό του σκόρδου, βοηθά στην προστασία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της καρδιοχειρουργική επέμβασης και μετά από μια καρδιακή προσβολή, διαπίστωσαν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory της Ιατρικής Σχολής.
Σε μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Γεωπονίας και Χημείας Τροφίμων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από τη μυοκαρδιοπάθεια. Η μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια νόσος του μυοκαρδίου, είναι η κύρια αιτία θανάτου των ατόμων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας έθεσαν ως στόχο να προσδιορίσουν τις επιπτώσεις των συμπληρωμάτων από εκχυλίσματα σκόρδου στο λιπαιδιμικό προφίλ των ασθενών με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutritional Biochemistry5.
Στη μελέτη συμμετείχαν 23 εθελοντές, όλοι με υψηλή χοληστερόλη. 13 από αυτούς είχαν επίσης υψηλή πίεση. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:
  • Η ομάδα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη (κανονική πίεση αίματος).
  • Η ομάδα με υπερτασικούς και υψηλή χοληστερόλη (υψηλή αρτηριακή πίεση).
Χορηγήθηκαν συμπληρώματα σκόρδου για τέσσερις μήνες και ελέγχονταν τακτικά για τις παραμέτρους των λιπιδίων του αίματος, καθώς και για τη νεφρική και ηπατική λειτουργία.
Στο τέλος των τεσσάρων μηνών οι ερευνητές έφτασαν στο εξής πόρισμα: «…Τα συμπληρώματα σκόρδου βελτιώνουν το λιπαιδιμικό προφίλ και μειώνουν σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση». Με άλλα λόγια, τα συμπληρώματα σκόρδου μείωσαν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και την πίεση του αίματος σε ασθενείς με υπέρταση. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι η μελέτη τους ήταν μικρή, ενώ τόνισαν την ανάγκη διεξαγωγής μίας μεγαλύτερης.
Ηπατική βλάβη από αλκοόλ
Η ηπατική βλάβη προκαλείται από τη μακροπρόθεσμη υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τοξικολογίας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Shandong στην Κίνα, θέλησαν να καθορίσουν αν το διαλλυλο-δισουλφίδιο (DADS), ελαιοδιαλυτή ένωση οργανοθείου, δρα προστατευτικά στο οξειδωτικό στρες.
Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Biochimica et Biophysica Acta (BBA) 7.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ένωση αυτή μπορεί να βοηθήσει στην προστασία ηπατικής βλάβης από αλκοόλ.
Πρόωρος τοκετός
Μικροβιακές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας για πρόωρο τοκετό, όπως αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει. Επιστήμονες στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας θέλησαν να μάθουν ποια θα ήταν η επίδραση τροφίμων στις αντιμικροβιακές λοιμώξεις και στον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού (PTD).
Η ομάδα εξέτασε την πρόσληψη των αποξηραμένων φρούτων και σκόρδων σε 18.888 γυναίκες εκ των οποίων το 5% (950) υποβλήθηκε σε πρόωρο τοκετό.
Οι μελετητές κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η πρόσληψη τροφής με αντιμικροβιακές και πρεβιοτικές ενώσεις μειώνουν τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού.
Το κοινό κρυολόγημα
H Julia Fashner, o Kevin Ericson, και η Sarah Werner πραγματοποίησαν μια μελέτη στην Ιντιάνα με τίτλο: Η θεραπεία του κοινού κρυολογήματος σε παιδιά και ενήλικες που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Family Physician9.
Ανέφεραν ότι «η προφυλακτική χρήση του σκόρδου μπορεί να μειώσει τη συχνότητα των κρυολογημάτων σε ενήλικες, αλλά δεν έχει καμία επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων.» Ως προφυλακτική χρήση νοείται η χρήση με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών.
Σάννα Νάνου
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα