Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

7 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Πριν λίγες μέρες, στη διαδρομή του μετρό για Σύνταγμα, χωρίς να το θέλω άκουγα τις διπλανές μου να συζητάνε για θέματα σχέσεων και γάμου και να καταλήγουν στο πόσο δύσκολο είναι να αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος στη σχέση του ή το γάμο του στην εποχή της οικονομικής κρίσης.  Δε θα υποκριθώ ότι τα λεφτά δεν έχουν σημασία, αλλά για να είμαστε δίκαιοι, τις καλές σχέσεις τις χτίζουμε εμείς οι ίδιοι με τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας,  Να πώς!

- 1.      Κρατηθείτε χέρι-χέρι.
Μεγάλη επιστημονική του πανεπιστημίου της Virginia των ΗΠΑ έδειξε ότι όταν το ζευγάρι κρατιέται χέρι-χέρι μειώνεται το στρες τους και αυξάνεται η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης και τους συναισθηματικού δεσίματος.

2.      Ξαναρχίστε να βγαίνετε ραντεβού. 
Θυμηθείτε το καρδιοχτύπι της αρχής της σχέσης σας! Περιποιηθείτε τον εαυτό σας εξωτερικά και εσωτερικά, με καλή διάθεση και χαμόγελο και βγείτε με τον/τη σύντροφό σας. Πηγαίνετε σε κάποιο μέρος που δεν έχετε ξαναπάει εδώ και καιρό και αρέσει και στους δύο, όπως ένα ωραίο καφέ, εστιατόριο, κλαμπ, μπαρ, στο θέατρο ή σινεμά. Η νύχτα θα πρέπει να είναι αφιερωμένη στο να ανακαλύψετε ξανά τους εαυτούς σας και την ευχάριστη πλευρά του καθενός σας, έτσι αφήσετε πίσω την  αυταρχικότητα, τη ζήλεια και τις κουβέντες για τα χρήματα και τα παιδιά.

3.      Συζητήστε!
Και δεν εννοώ να μιλήσετε μόνο για λεφτά, παιδιά, προγράμματα και δυσκολίες. Εννοώ να συζητήσετε για όλα όσα συζητούσατε όταν πρωτοερωτευτήκατε ο ένας τον άλλον και νιώθατε την ανάγκη να γνωριστείτε καλύτερα και να μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας.  Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ρωτήσετε τοντη σύζυγό σας πώς ήταν η μέρα του/της. Ανακαλύψτε ξανά τα κοινά σας σημεία, αυτά που σας δένουν, αυτά που σας αρέσει να κάνετε.  Η επικοινωνία δημιουργεί εγγύτητα, εμπιστοσύνη, ασφάλεια και θετικό συναισθηματικό κλίμα.

4.      Καλλιεργήστε ευγένεια.
Σχέσεις που κρατάνε χρόνια διδάσκουν ποιες είναι οι συνήθειες του άλλου, τα ελαττώματα, οι επιθυμίες, οι φόβοι του, τα αδύνατα σημεία του, αλλά και τι τον πληγώνει, τι τον κάνει να κλαίει, ή να γελάει. Μερικοί άνθρωποι μέσα σε μια σχέση το εκμεταλλεύονται αυτό και το χρησιμοποιούν ενάντια στον άνθρωπό τους. Θυμηθείτε λοιπόν ότι η ευγένεια δεν εξαντλείτε στα ‘ευχαριστώ’ και τα ‘παρακαλώ’, αλλά πηγαίνει πολύ πιο πέρα: όχι στις προσβολές, στον άσχημο τρόπο, τον εκνευρισμό, τα ξεσπάσματα, τις φωνές και τη γκρίνια. Όταν δεν υπάρχει ευγένεια ψυχής και συμπεριφοράς ξεπηδούν άσχημα συναισθήματα και μετά είναι δύσκολο να αντιστραφούν. Δώστε αγάπη για να πάρετε αγάπη.


5.      Να θυμάστε πάντα τα γενέθλια του/της συντρόφου σας.
Είναι μια ένδειξη αγάπης και νοιαξίματος. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα ακριβό δώρο γενεθλίων, απλά λέγοντας ‘χρόνια πολλά’ και με ένα φιλί δείχνετε έτσι ότι το θυμηθήκατε θα κάνετε τον/τη σύντροφό σας να νιώσει υπέροχα.

6.      Γιορτάστε την επέτειο της σχέσης σας.   
Θυμάστε πότε τα φτιάξατε;  Πότε αρραβωνιαστήκατε;  Πότε παντρευτήκατε;  Ξαναζήστε τη στιγμή της μεγάλης σας αγάπης, όταν οι δύο σας αποφασίσατε να ενώσετε τις ζωές σας.  Ανανεώστε λοιπόν τη σχέση σας, θυμηθείτε τους όρκους αγάπης που δώσατε ενώπιον θεού και ανθρώπων και γιορτάστε την επέτειό σας!  Ακόμα και αν ανοίξετε απλώς ένα κρασί με κοντινούς συγγένεια ή καλούς φίλους, γιορτάστε το!  Σημασία έχει η διάθεση και όχι το ακριβό τραπέζι.  Το πιο σημαντικό κομμάτι αυτή τη φορά είναι να δημιουργήσετε τους δικούς σας όρκους. Καθίστε και σκεφτείτε όλα τα στοιχεία που σας αρέσουν στον σύντροφό σας. Διαβάστε ένα ποίημα και γράψτε ένα απόσπασμα από αυτό που σας εκφράζει. Αυτό θα κάνει και τους δύο να θυμάστε γιατί αγαπάτε ο ένας τον άλλο και τα στοιχεία που αρέσουν στον καθένα από τον άλλον.

7.      Να είστε αυθόρμητοι. 
Η καθημερινότητα, οι δυσκολίες, οι πιέσεις και τα τρεχάματα συνήθως οδηγούν τους ανθρώπους στο να χάσουν τον αυθορμητισμό τους.  Η έλλειψη αυθορμητισμού, όμως, κάνει τα πράγματα να φαίνονται πιο περίπλοκα, πιο δύσκολα, πιο καταναγκαστικά. Βάλτε τέλος σε αυτό το φαύλο κύκλο και επιτρέψτε μια δόση αυθορμητισμού στη ζωή σας: στο σεξ, στη βόλτα, στις αγκαλιές, στην επικοινωνία.

Διαλέξτε Αγάπη, Ηρεμία, Χαρά!

Δρ Λίζα



Ψυχολόγος- Συγγραφέας Παιδικών Βιβλίων

greekpsychologypages

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα