Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Διατροφικές συστάσεις για δυσανεξία στη γλουτένη

Περί γλουτένης ο λόγος…
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Άτομα με αλλεργία στη γλουτένη ή με κοιλιοκάκη (κατάσταση στην οποία η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβη στο έντερο) πρέπει να αποφεύγουν συνεπώς όλα εκείνα τα προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών όλων των τροφίμων, μιας και μπορεί να μην αναγράφονται στη συσκευασία οι λέξεις σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι, αλλά οι λέξεις βύνη (που παράγεται από κριθάρι) και υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη (που περιέχει σιτάρι).
Ο «απαγορευμένος καρπός…»: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποκλείσει από το διαιτολόγιό του ένα άτομο με δυσανεξία στη γλουτένη είναι το ψωμί. Όλοι οι τύποι ψωμιού & μακαρονιού (λευκά, ολικής αλέσεως, κριθαρένια, σικάλεως) έχουν γλουτένη !!! Επίσης, κρουασάν, φραντζόλες, ψωμάκια για μπιφτέκια, παξιμάδια, κουλούρια, τυρόπιτες, γκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια, μπισκότα, κέικ και, γενικά, όλα τα είδη του αρτοποιείου δεν πρέπει να καταναλώνονται αν δεν έχουν την ειδική ένδειξη «ελεύθερα γλουτένης».

Προϊόντα ελεύθερα γλουτένης: Ευτυχώς για τους «ασθενείς» η βιομηχανία έκανε το θαύμα της και πλέον κυκλοφορεί στην αγορά πληθώρα τροφίμων ελεύθερων γλουτένης. Αλεύρι, μακαρόνια, δημητριακά, ψωμί, φραντζολάκια, παξιμάδια, κράκερ, μπισκότα, γκοφρέτες και κέικ, όλα τα παραπάνω παραγόμενα από αλεύρι πατάτας, καλαμποκιού ή ρυζιού είναι ελεύθερα γλουτένης και ασφαλή!!! Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους με δυσανεξία στην γλουτένη να διευρύνουν τις επιλογές τους για την επιλογή τέτοιων ειδικών τροφίμων. Για παράδειγμα γνωστή Ιταλική εταιρία στο χώρο των τροφίμων διαθέτει τους τελευταίους μήνες στην αγορά «ζυμαρικά» χωρίς γλουτένη από λευκό και κίτρινο καλαμπόκι και ρύζι. Κάποια δημητριακά προγεύματος που παράγονται από αλεύρι ρυζιού ή καλαμποκιού, μπορεί να είναι ελεύθερα γλουτένης, αλλά θα πρέπει να το αναγράφουν και στην συσκευασία.
Υγιεινά σνακ ελεύθερα γλουτένης: Ένα «πρόβλημα» των ατόμων με δυσανεξία στη γλουτένη είναι ότι βρίσκουν δυσκολία στην επιλογή σνακ απέξω. Ακόμα και τρόφιμα που θεωρούνται «αθώα», όπως οι σοκολάτες, τα παγωτά, οι καραμέλες, η κέτσαπ, τα συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να εμπεριέχουν ίχνη γλουτένης. Ασφαλή σνακ είναι τα ποπ-κορν, οι γκοφρέτες ρυζιού, τα τσιπς από πατάτα ή ρύζι, τα φρούτα, οι φρέσκοι χυμοί & τα γιαούρτια.
Και με το ποτό… τι μπορώ να πιω? Η μπίρα περιέχει γλουτένη λόγω της βύνης, άρα και είναι απαγορευτική. Η γλουτένη στο ουίσκι έχει να κάνει με τη διαδικασία παραγωγής του ουισκιού. Η βότκα και το ρούμι παραδοσιακά δεν παράγονται από σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη, αλλά πλέον οι βιομηχανίες για οικονομικούς λόγους μπορεί να το παράγουν από αυτά, επομένως είναι καλύτερα να αποφεύγονται και αυτά τα ποτά από τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Το κρασί, η τεκίλα και το μπράντι αποτελούν τις πιο ασφαλείς επιλογές για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη.
Κίνδυνος διατροφικών ελλείψεων: Καθώς, πολλές φορές, τα προϊόντα ελεύθερης γλουτένης δεν βρίσκονται παντού (εστιατόρια, φούρνους, μικρά σουπερμάρκετ), τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη παρουσιάζουν έλλειψη σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, σίδηρο, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και ασβέστιο. Για να αποκτήσουν, λοιπόν, ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να έχουν συνεχώς στο σπίτι προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, πλούσια σε φυτικές ίνες. Το καστανό ρύζι, οι πατάτες με τη φλούδα τους, τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται στην κορυφή των επιλογών.
Και έξω.. τί μπορώ να φάω ? Το φαγητό σε εστιατόρια είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση, αφού σε πολλά φαγητά μπορεί να έχει προστεθεί αλεύρι, ψωμί ή γαλέτα. Επίσης, μπορεί να μην υπάρχει κάποιο συστατικό που περιέχει γλουτένη στο φαγητό που θα παραγγείλετε, αλλά κατά τη διάρκεια της παρασκευής του να έχει «μολυνθεί» με γλουτένη από κάποιο άλλο τρόφιμο ή από τα σκεύη που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα. Στα εστιατόρια, επιλέγετε απλά φαγητά, χωρίς σάλτσες στις οποίες μπορεί να έχει προστεθεί αλεύρι. Γενικά, πείτε «ΟΧΙ» σε κρεμώδη πιάτα, πιάτα με σάλτσες, παναρισμένα κρέατα και ψάρια. Προτιμήστε κρέας ή ψάρι στη σχάρα συνοδεία πατάτας ψητής και λαχανικών ψητών. Μια ενημέρωση του σερβιτόρου για το θέμα υγείας σας δε βλάπτει, μιας και θα είναι πιο προσεκτικός με την παραγγελία σας.
Σολωμού Ελένη
logodiatrofis

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα