Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ένας μικροσκοπικός ήρωας πολέμου

Είναι σίγουρο πως όταν κάποιος ακούει ιστορίες για σκύλους-ήρωες πολέμου φέρνει στο μυαλό του την εικόνα ενός επιβλητικού Γερμανικού Ποιμενικού, ενός θαρραλέου Ντόμπερμαν ή ενός πρόθυμου Λαμπραντόρ. Κι όμως τελικά οι ήρωες πολέμου δεν κρίνονται από το μέγεθος.

 gal_smoky_0

Μάλλον κανείς δεν περίμενε ότι το μικροσκοπικό Γιόρκσαϊρ Τεριέ, που αγόρασε για μόλις έξι δολάρια ο δεκανέας William A. Wynne κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, θα έμενε στην ιστορία ως ένας πραγματικός ήρωας πολέμου και ως ο πρώτος καταγεγραμμένος σκύλος θεραπείας.
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πώς η μικρή Smoky βρέθηκε το 1944, να κρύβεται ταλαιπωρημένη και πεινασμένη σε ένα εγκαταλελειμμένο λαγούμι στη ζούγκλα της Νέας Γουινέας, και σώθηκε από τον Ed Downey. Ο Downey, που δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα τους σκύλους, την έδωσε στον λοχία Dare. Εκείνος, με τη σειρά του, την πούλησε στον William A. Wynne, ακριβώς την επόμενη μέρα, για μόλις έξι δολάρια, ποσό που χρησιμοποίησε για να ξαναμπεί σε έναν αγώνα πόκερ.




Smoky_Parachuting

Η στρατιωτική της θητεία & οι διακρίσεις

Για τα επόμενα δύο χρόνια η Smoky ταξίδευε στο σακίδιο του δεκανέα υπομένοντας τις δυσμενείς συνθήκες ενός πολέμου, κοιμόταν στη σκηνή μαζί του, σε ένα κουβερτάκι φτιαγμένο από πράσινη τσόχα, και μοιραζόταν τις μερίδες φαγητού του, του πρόσφερε παρηγοριά και, τέλος, του έσωσε τη ζωή. Βρίσκονταν σε ένα μεταφορικό πλοίο όταν αυτό δέχθηκε επίθεση. Η Smoky καθοδήγησε τον δεκανέα ώστε να αποφύγει τα εχθρικά αεροπορικά πυρά. Και παρά το γεγονός ότι, ως «ανεπίσημος» σκύλος πολέμου, δεν είχε πρόσβαση σε κτηνιατρική περίθαλψη ούτε ισορροπημένη διατροφή, η μικροσκοπική σκυλίτσα δεν αρρώστησε ποτέ.
H Smoky υπηρέτησε στο Νότιο Ειρηνικό, όπου συμμετείχε σε δώδεκα πολεμικές αποστολές. Επέζησε από εκατόν πενήντα αεροπορικές επιδρομές και από έναν τυφώνα στην Οκινάουα, έπεσε με ειδικά διαμορφωμένο αλεξίπτωτο από ύψος 9,1 μέτρων και έλαβε οκτώ παράσημα.
Τον Ιανουάριο του 1945 αναγνωρίσθηκε ως ήρωας πολέμου όταν βοήθησε στην κατασκευή μίας αεροπορικής βάσης στο Luzon. Για την αποκατάσταση των επικοινωνιών οι τεχνικοί έπρεπε να τραβήξουν ένα καλώδιο μέσα από έναν σωλήνα 21 μέτρων με διάμετρο μόλις 20 εκατοστών, μία εργασία τριών ημερών που θα έθετε τον αεροδιάδρομο εκτός λειτουργίας και θα άφηνε τα αεροπλάνα εκτεθειμένα σε εχθρικές επιθέσεις. Η λύση στο πρόβλημα ήρθε από τη Smoky, η οποία κατάφερε μέσα σε 20 λεπτά να περάσει μέσα από το σωλήνα με το καλώδιο δεμένο στο κολάρο της, υπό την καθοδήγηση και ενθάρρυνση του αγαπημένου της αφεντικού.



Smokytrophy-24

Σκύλος θεραπείας

Λίγο καιρό μετά το σπουδαίο της κατόρθωμα, ο Wynne νοσηλεύτηκε εξαιτίας μίας νόσου της ζούγκλας. Οι συνάδελφοί του έφεραν την μικρή του σύντροφο στο νοσοκομείο για να του φτιάξουν τη διάθεση. Η Smoky, που ήταν ιδιαίτερα ευφυής και είχε μάθει από το δεκανέα πολλά κόλπα, κατάφερε να ευθυμήσει όχι μόνο τον ίδιο αλλά και πολλούς άλλους πληγωμένους στρατιώτες. Παρατηρώντας τον θετικό αντίκτυπο που είχε η μικρή σκυλίτσα στους ασθενείς, ο διοικητής του νοσοκομείου επέτρεψε την παραμονή της, καθιστώντας την έτσι τον πρώτο καταγεγραμμένο σκύλο θεραπείας. Μαζί με τις νοσοκόμες, η Smoky υποδεχόταν, παρηγορούσε και ψυχαγωγούσε τους ασθενείς.



1

Συνταξιοδότηση

Με το τέλος του πολέμου, ο Wynne μετέφερε λαθραία τη σκυλίτσα, κατά την επιστροφή του στην πατρίδα. Σύντομα η ιστορία του δεκανέα και της Smoky έγινε ευρέως γνωστή. Ταξίδεψαν από το Cleveland στο Hollywood και από εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο επιδεικνύοντας τα απίστευτα κόλπα της, μεταξύ των οποίων ήταν να παριστάνει τη νεκρή, να τραγουδάει, να σχηματίζει το όνομά της με χαρτονένια γράμματα, ακόμα και να περπατάει σε τεντωμένο σκοινί με τα μάτια δεμένα!
Η Smoky εμφανίστηκε σε περισσότερες από 42 τηλεοπτικές εκπομπές, χωρίς ποτέ να επαναλάβει ούτε ένα κόλπο. Λέγεται μάλιστα ότι σε αυτήν οφείλεται η ανάδειξη και διάδοση της, ως τότε, άγνωστης και αφανούς φυλής των Yorkshire Terrier.

 smoky1

Ο πιο διάσημος σκύλος πολέμου

Η Smoky πέθανε απρόσμενα, σε ηλικία 14 ετών, στις 21 Φεβρουαρίου 1957. Ο Wynne και η οικογένειά του την έθαψαν στο Cleveland σε ένα κιβώτιο πυρομαχικών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κοντά 50 χρόνια αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 2005 – που εορτάζεται ως η «ημέρα των Βετεράνων» στις Η.Π.Α.- προς τιμήν αυτού του αυθεντικού μικρού ήρωα πολέμου τοποθετήθηκε στο σημείο που είναι θαμμένη ένα μνημείο δύο τόνων, από γρανίτη και μπρούτζο. Αναπαριστά τη μικρή Smoky να κάθεται μέσα σε ένα κράνος και φέρει την επιγραφή «Ο μικρότερος στρατιώτης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ο πιο διάσημος σκύλος πολέμου».

 trihes

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα