Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ποιες είναι οι λειτουργίες του πεπτικού συστήματος

digestive

Ο ρόλος του πεπτικού συστήματος στο σώμα μας είναι να λαμβάνει την τροφή που τρώμε και στη συνέχεια να προετοιμάζει την πέψη της, καθώς και τη διαδικασία της αποβολής των αποβλήτων.

Για να γίνουν αυτά, χρησιμοποιείται μια ποικιλία από πολύπλοκα όργανα και μέρη του σώματος που εργάζονται από κοινού, προκειμένου να μεταφέρουν την τροφή από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, αφομοιώνοντας ενδιάμεσα όσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες είναι απαραίτητα για την υγιή λειτουργία όλων των ζωτικών οργάνων του σώματος.

Η πρόσληψη τροφής
Όταν τρώμε, τα δόντια, η γλώσσα και το σάλιο εργάζονται από κοινού για να μετατρέψουν το φαγητό από την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται σε μια μαλακότερη υγρή μάζα. Τα δόντια αλέθουν και κόβουν τα τρόφιμα σε μικρότερα μέρη, ενώ το σάλιο διασπά το φαγητό. Η γλώσσα τοποθετεί την τροφή μεταξύ των δοντιών και στέλνει τα μικρά κομμάτια που έχουν μασηθεί στον οισοφάγο, μέσω του οποίου οδηγούνται στο στομάχι.
Πέψη
Όταν η τροφή εισέρχεται στο στομάχι, δέχεται αμέσως «επίθεση» από τα γαστρικά υγρά ή τα οξέα του στομάχου. Τα ισχυρά οξέα διασπούν την τροφή ακόμα περισσότερο σε μια πιο ημι-στερεά τροφή, για να τη στείλουν στο λεπτό έντερο. Το ήπαρ και το πάγκρεας απελευθερώνουν ένζυμα και χολή στο λεπτό έντερο για να μετατρέψουν την τροφή σε πιο χρησιμοποιήσιμη μορφή. Το λεπτό έντερο απορροφά τα θρεπτικά σωματίδια στην κυκλοφορία του αίματος και εξάγει κάθε ωφέλιμο μέρος της τροφής.
Διάθεση των αποβλήτων
Όταν τα αποφάγια, τα βακτήρια και τα άχρηστα υλικά περάσουν από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο, ξεκινά η διαδικασία της εξάλειψης των αποβλήτων. Τα απόβλητα υποβάλλονται σε επεξεργασία στο παχύ έντερο, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα και γρήγορα να αποβληθούν από το σώμα. Το νερό αποβάλλεται από τα κόπρανα, καθώς αυτά κινούνται στο παχύ έντερο και τα κόπρανα με τον τρόπο αυτό συμπιέζονται, κινούνται προς το ορθό και παραμένουν εκεί μέχρι να έρθει η ώρα να αποβληθούν μέσω του πρωκτού.
Η συμβολή των οργάνων
Το ήπαρ λειτουργεί ως μέρος του πεπτικού συστήματος εκκρίνοντας χολή στο λεπτό έντερο. Φιλτράρει, επίσης, τις επιβλαβείς χημικές ουσίες και τα βακτήρια. Το ήπαρ επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά από το λεπτό έντερο κατά την προετοιμασία για την παράδοσή τους σε όλο το σώμα.
Το πάγκρεας είναι ένα άλλο όργανο που δημιουργεί πεπτικά υγρά στο λεπτό έντερο. Βοηθά να διασπαστούν οι τροφές σε μια πιο εύπεπτη κατάσταση μέσω των παγκρεατικών ενζύμων που επικεντρώνονται ιδιαίτερα στα λίπη και τους υδατάνθρακες. Εκεί επίσης δημιουργείται και η ινσουλίνη, που ως γνωστόν παίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στη χρήση της ζάχαρης.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα