Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ, ΕΝΑΣ ΘΡΥΛΟΣ


“Να ζεις σα να πρόκειται να πεθάνεις αύριο”. Να (συνεχίσεις να) μαθαίνεις σα να πρόκειται να ζήσεις για πάντα”.
Την κουβέντα αυτή την είπε ένας σπάνιος άνθρωπος, ένας νέος Ιησούς Χριστός, που θεωρείται ο “πατέρας του έθνους” στην Ινδία, όταν σ' αυτή την τόσο γνωστή αλλά και ακατανόητη στη Δύση χώρα δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί η εθνική συνείδηση. Ο Μαχάτμα Γκάντι, που γεννήθηκε σα σήμερα, 2 Οκτωβρίου, το 1869.
Ένας μικρόσωμος τύπος στάθηκε απέναντι στην βρετανική αυτοκρατορία με μια λευκή κελεμπία και το δόγμα της παθητικής αντίστασης. Αντιστεκόμαστε, όμως χωρίς βία, να μη δίνουμε το δικαίωμα στον άλλον να φθάσει στα άκρα. Θεοποιήθηκε στην πατρίδα του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βρήκε μιμητές. Γιατί, μήπως οι άνθρωποι που κλάνουν μαλλί σ' αυτά που λέει ο Θεός πειθαρχούν στα κηρύγματα της θρησκείας;

Μόνος του ύφαινε τα ρούχα του στον αργαλειό ο σπαρτιάτικος Γκάντι που ζούσε ασκητικά. Χορτοφάγος, ξυριζόταν χωρίς σαπούνι και καθρέπτη και ήταν υπέρμαχος της αποχής από το σεξ. Και για να το αποδείξει στην πράξη κοιμόταν γυμνός με ανήλικα κορίτσια χωρίς να τα αγγίζει. Είχε, λέει, την πνευματική δύναμη να επιβάλλεται στη σάρκα του.
Ήταν συνεπής στις ιδέες του; Αφού σπούδασε νομικά στο Λονδίνο και δεν έδειξε αυτός ο μετέπειρα ρήτορας ότι μπορούσε να κάνει καριέρα δικηγόρου στη Βομβάη βρέθηκε στη Νότια Αφρική. Σα δικηγόρος, εκπρόσωπος εταιρείας βίωσε από κοντά τις φυλετικές διακρίσεις σε βάρος των μαύρων, που δεν τους πολυγούσταρε, αλλά υπερασπιζόταν στη χώρα του άπαρτχάιντ τους Ινδούς συμπατριώτες του.
Στην Ινδία είχε εγκαταλείψει την γυναίκα του που την είχε παντρευτεί 13 χρονών και ερωτεύθηκε ένα Γερμανό αρχιτέκτονα, ήταν μια “σχέση πλατωνική” όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος. Στα 50 του καψουρεύθηκε μια ανηψιά του, παντρεμένη, ήταν μια “πνευματική σχέση” είπε ο ίδιος.
Βγαίνουν πολλά για τον άγνωστο Γκάντι, που έγινε παγκόσμια γνωστός, ένας αληθινός θρύλος, η διδασκαλία του οποίου για την παθητική αντίσταση επηρέασε προσωπικότητες όπως τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, τον Μαντέλα κι άλλους, ενώ απέκτησε θαυμαστές σ' όλον τον πλανήτη. Δολοφονήθηκε στα 79 του χρόνια από έναν μαθητή του διότι τον ήθελε περισσότερο εθνικιστή, όχι τόσο διεθνιστή και ειρηνιστή.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα