Πάμε να..ξαναθυμηθουμε.. τι και ποιές ορμόνες παράγει ο οργανισμός, μας απειροελάχιστες σε ποσότητα, που όμως καθορίζουν την…χημικη ύπαρξή μας..
Πρωτη κι απίστευτα σημαντικη…η υποφυση 0,50 γραμμαρίου, στη βάση του κρανίου. Με τις ορμόνες που εκκρίνει….κατευθύνει τη λειτουργία άλλων αδένων. Εκκρίνει τη μελανίνη για το χρώμα του δέρματος, την ορμόνη της αναπτύξεως (Αυξητικη ορμόνη), την ορμόνη διεγέρσεως του θυρεοειδούς TSH, διεγέρσεως των επινεφριδίων, την οξυτοκίνη για τη μυϊκή δραστηριότητα, την αντιδιουρητική (αύξηση ή μείωση της αρτηριακής πίεσης,) την προλακτίνη που ρυθμίζει τη διαμόρφωση των μαστών και του γάλακτος στις γυναίκες. Κλπ
επιφυση
Ανιχνεύει το φως και εκκρίνει την μελατονίνη, που προκαλεί ένα είδος νάρκης, φυσική αντίδραση στο κρύο του χειμώνα, την ανάγκη για περισσότερη ανάπαυση και ύπνο. Αυξάνεται περισσότερο σε συνθήκες σκότους και κατά την νύκτα, και έλλειψης υπεριώδους ακτινοβολίας. Και φυσικά περισσότερο το χειμώνα. Αν ένα άτομο κοιμάται με ανοιχτά τα φώτα, παράγει λιγότερη μελατονίνη. Επίσης όπως φαίνεται μειώνει την έκκριση ανδρογόνων ή οιστρογόνων, αναλόγως του φύλου, όταν υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες.Εάν διαταραχθεί ή έκκριση της μελατονίνης, το άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει ζαλάδες, νευρικότητα, ατονία, κατάθλιψη, μελαγχολία, άγχος, φοβίες και άλλα. Η μελατονίνη εκκρίνεται κατά τις πρώτες πρωϊνές ώρες, γι αυτό και ο καλύτερος ύπνος είναι στη διάρκεια αυτών των ωρών. Το παρατεταμένο ξενύχτι μειώνει την έκκριση της ορμόνης.
θυρεοειδης
Εκκρίνει τη θυροξίνη που αυξάνει τη μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων και την καλτσιτονίνηπου η έλλειψή της δημιουργεί βρογχοκήλη, ηλιθιότητα, νωθρότητα, ευνοεί την απόθεση ασβεστίου στα οστά.
παραθυρεοειδεις
Εκκρίνουν ορμόνη η οποία ελέγχει το ποσοστό του ασβεστίου στα οστά και τη χρήση του φωσφόρου από το κύτταρο. Η έλλειψή της προκαλεί δυσλειτουργία στο νευρικό και μυϊκό σύστημα.
θυμος
Παράγει τη θυμοσίνη, που συμβάλλει στο σχηματισμό αντισωμάτων.
επινεφριδια
Την κορτιζόνη – ορμόνη άγχους, την κορτικοστερόνη – υδροκορτιζόνη που διεγείρει το σχηματισμό υδατανθράκων, την αλδοστερόνη που ρυθμίζει τη στάθμη των αλάτων, την αδρεναλίνη που προκαλεί συναγερμό στον οργανισμό ( αύξηση πίεσης-παλμών- γλυκόζης στο αίμα, για άμυνα) και την νορεπινεφρίνη που προκαλεί τα αντίστροφα.
παγκρεας
Παράγει την ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα, και τη γλυκαγόνη.
ωοθηκες
Τις οιστρογενείς ορμόνες (διατηρούν τη νεότητα, και αναπαραγωγή στις γυναικες) και την προγεστερόνη.
ορχεις
Την τεστοστερόνη και άλλα ανδρογόνα, (που η ποσότητα τους …ρυθμιζει την ερωτική δραστηριότητα του άνδρα.)
Περα τουτων.. ο εγκέφαλος εκκρίνει και πιο ειδικές ορμόνες όπως
ενδορφινες
Σημαντικές για τη διάθεση…φυσικα οπιοειδη, που κανουν.. ανεκτό τον πόνο. …με ψυχότροπο επίδραση…βασικοί..νευροδιαβιβαστές ευχαρίστησης και ηδονής..Οι..ενδορφίνες αυξάνονται την άνοιξη και το καλοκαίρι για έναν ακόμη λόγο, Καθώς φτιάχνει ο καιρός, ο άνθρωπος έχει περισσότερη διάθεση για περπάτημα και άθληση.
Η γυμναστική ή και το απλό περπάτημα αυξάνουν την παραγωγή ενδορφινών κι ετσι νοιωθουμε ψυχολογικά καλύτερα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ακριβώςλογω του πλεονασματος των ενδορφινών. Ενδορφίνες παράγονται και στα επινεφρίδια και στους όρχεις.
ντοπαμινη
Είναι κι αυτή μια ορμόνη ευτυχίας, διέγερσης, απαραίτητη για να πολεμήσει ο ανθρώπινος οργανισμός το στρες. Οση περισσεύει από την παραγωγή, απορροφάται από τους νευρώνες. Όταν είναι υπερβολική και δεν μπορεί να απορροφηθεί, προκαλεί σχιζοφρένεια. Παράγεται όταν υπάρχει τρυπτοφάνη.
τρυπτοφανη
Η Τρυπροφάνη είναι ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ, κλειδί στην ευδιαθεσία μας. Υπάρχει στα ψάρια, στο μέλι, στη σταφίδα, στη σοκολάτα, στο ρύζι, στα ζυμαρικά και στο ψωμί. Διεγείρει τον οργανισμό να παράγει ντοπαμίνη.
χολινη
Ουσία για την καλή λειτουργία του ΚΝΣ. Την έχουν τα ψάρια, τα φρούτα, μπανάνες-σταφύλια-βερύκοκα κλπ. Η έλλειψή της προκαλεί κατάθλιψη.
σερετονινη
Ορμόνη νευροδιαβιβαστής, αγγελιαφόρος Μειώνεται το χειμώνα γιατί δεν υπάρχει ηλιοφάνεια ( να γιατι πρέπει να…κυνηγαμε τον ηλιο..) και δε γυμναζόμαστε όσο το καλοκαίρι. Η μείωσή της ανοίγει την όρεξη και τρώμε περισσότερο.
ακετυλοχολινη
Ορμόνη νευροδιαβιβαστής, αγγελιαφόρος
ισταμινη
Ορμόνη των ιστών που προκαλεί διαστολή των τριχοειδών αγγείων του αίματος, αύξηση των γαστρικών υγρών και …αναφυλακτικά φαινόμενα.Θυμηθειτε τα…αντι-ισταμινκα..
αμινες αγχους
Η δημιουργία άγχους έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία αμινών άγχους, δηλαδή χημικών ενώσεωναμμωνίας, από τις οποίες απαλλάσσεται ο οργανισμός με διούρηση.
ανδροστερονη
Ουσία στο σάλιο που απελευθερώνεται από την περιοχή των γεννητικών οργάνων, και ενεργεί για να προσελκύσει το…άλλο φύλλο κατά τη διάρκεια του…φιλιού.
Όλα Τα Συναισθήματα Εξαρτώνται από τις ποσότητες ορμονών που υπάρχουν κάθε στιγμή στον οργανισμό μας.
Όταν διψάμε αυξανεται η …ακετυλχολίνη. Κι όταν πάψουμε να πεινάμε έχει αυξηθεί η χολοκυστοκινίνη(πεπτίδιο στο έντερο).
Η νέα βιοχημεία ανακαλύπτοντας συνεχώς την ύπαρξη ορμονών που δεν προέρχονται από τους ενδοκρινείς αδένες,( Παρακρινείς, αυτοκρινείς ) αποδίδει τη δημιουργία τους στον ίδιο τον εγκέφαλο, πιστεύοντας ότι αυτός είναι το κλειδί της συμπεριφοράς μας.Εκτός από τα γνωστά οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, υπάρχουν κι άλλα.
Είναι η αγγειοπρεσίνη, η οξυτοκίνη, η σεροτονίνη.
Η οξυτοκίνη συμβάλλει στη σεξουαλική ικανοποίηση.
Ο άνθρωπος διαθέτει στο σώμα του τα καλύτερα, τα πιο φυσικά φάρμακα. Τα παράγει αδιάκοπα ο οργανισμός του αφού έχει την ικανότητα τηςαυτοεπιδιορθώσεως.
Παράγει την παυσίπονη μορφίνη, υπνωτικά, και φάρμακα για την …πρόληψη και θεραπεία συμφορήσεων και καρδιακών προσβολών, και πολλά άλλα.
Όλα είναι στη διαθεση του, υπο μιαν προυποθεση…να είναι ισορροπημενος ψυχικά..Τοτε και μονον μπορεί να λειτουργησει ομαλα το ορμονικό του συστημα και να εχει σχεδόν απολυτη υγεία..Το τι ακριβως σημαίνει αυτό , μπορείτε να το βρείτε σε άλλες αναρτησεις της ιστοσελίδας…Χαίρετε..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.