Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

Ζεν Μάθημα – H Υποταγή ενός Φαντάσματος

Ζεν_μάθημα_Φάντασμα

Μια άρρωστη, νεαρή σύζυγος ήταν έτοιμη να πεθάνει. «Σε αγαπώ τόσο πολύ» είπε στον άντρα της «που δεν θέλω να σε αφήσω. Μην πας μετά από μένα σε άλλη γυναίκα. Αν το κάνεις θα γυρίσω σαν φάντασμα και θα σου προξενήσω ατέλειωτα προβλήματα.»
Σύντομα η γυναίκα πέθανε. Ο άντρας σεβάστηκε την τελευταία της επιθυμία τους τρεις πρώτους μήνες, αλλά μετά γνώρισε μια άλλη γυναίκα και την ερωτεύθηκε. Δεσμεύτηκαν να παντρευτούν.

Αμέσως μετά τον αρραβώνα τους το φάντασμα άρχισε να επισκέπτεται κάθε βράδυ τον άντρα, κατηγορώντας τον ότι είχε αθετήσει την υπόσχεσή του. Ήταν ένα έξυπνο φάντασμα. Του είπε επακριβώς ότι είχε κουβεντιάσει με την νέα αγαπημένη του. Όποτε έδινε ο άντρας ένα δώρο στην αρραβωνιαστικιά του το φάντασμα του το περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια. Μπορούσε ακόμα να επαναλάβει λέξη-λέξη τις συνομιλίες τους και ήταν τόσο ενοχλητικό που ο άντρας δεν μπορούσε πια να κοιμηθεί. Κάποιος τον συμβούλευσε να πάει να πει το πρόβλημά του σε έναν δάσκαλο Ζεν που ζούσε κοντά στο χωριό. Στο τέλος, από απελπισία πήγε στον μοναχό για βοήθεια.
Ζεν_μάθημα_φάντασμα
«Η προηγούμενη γυναίκα σου έγινε φάντασμα και γνωρίζει ο,τιδήποτε κάνεις» σχολίασε ο δάσκαλος. «Ο,τιδήποτε κάνεις ή λες, ότι δίνεις στην αγαπημένη σου, το γνωρίζει. Πρέπει να είναι ένα πολύ σοφό φάντασμα. Πραγματικά άξια του θαυμασμού σου. Την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί, διαπραγματεύσου μαζί της. Πες της πως ξέρει τόσα πολλά που δεν μπορείς να της κρύψεις τίποτα, και ότι αν απαντήσει σε μία και μοναδική ερώτησή σου, πως της υπόσχεσαι να διαλύσεις αμέσως τον αρραβώνα και να μείνεις ανύπαντρος.»
«Τι ερώτηση πρέπει να της κάνω;» ζήτησε να μάθει ο άντρας.
Ο μοναχός απάντησε: «Πάρε μια μεγάλη χούφτα από σπόρους σόγιας και ρώτα την πόσους ακριβώς σπόρους κρατάς στο χέρι σου. Αν δεν μπορεί να σου πει, τότε θα καταλάβεις πως δεν είναι παρά πλάσμα της φαντασίας σου και θα πάψει να σε ταλαιπωρεί.»
Το επόμενο βράδυ, όταν το φάντασμα εμφανίστηκε ο άντρας την καλόπιασε και την κολάκεψε πως ξέρει τα πάντα.
«Πράγματι,» απάντησε το φάντασμα, «και ξέρω ότι πήγες να δεις τον Ζεν δάσκαλο σήμερα.»
«Αφού ξέρεις τόσα πολλά», είπε ο άντρας, «πες μου πόσους σπόρους κρατάω μες το χέρι μου!» Δεν υπήρχε πια φάντασμα να απαντήσει την ερώτηση.
Ζεν_Μάθημα_Φάντασμα
Η παραπάνω ιστορία από τις διάσημες 101 Ζεν Ιστορίες της ταοϊστικής παράδοσης μιλά για τις παγίδες της σκέψης. Το Φάντασμα που πρέπει να υποταχτεί είναι οι ανθρώπινες κατασκευές του νου, τα πλάσματα της φαντασίας που μας στοιχειώνουν.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα