Τρίτη 6 Μαΐου 2014

«Σέντραλ Αμέρικα», το φορτωμένο χρυσάφι ναυάγιο του 19ου αιώνα

Ο εντοπισμός θησαυρού σε ναυάγιο φέρνει στον νου εικόνες ξαφνικού πλούτου, με ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και νυσταλέα απογεύματα σε μακρινές τροπικές παραλίες. Η επιχείρηση ανέλκυσης των χιλιάδων χρυσών νομισμάτων και ράβδων χρυσού από το ναυάγιο του ατμόπλοιου «Σέντραλ Αμέρικα», στα ανοιχτά της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, σήμανε 25 χρόνια νομικών διενέξεων και απογοήτευσης.



Το κουφάρι του πλοίου, που βυθίστηκε αύτανδρο το 1857 με 425 ψυχές, εντοπίσθηκε το 1988, σε βάθος 2,4 χλμ. Παρότι η ομάδα που εντόπισε το ναυάγιο έβγαλε από τα έγκατα του ωκεανού 1 δισ. δολάρια σε χρυσό, πλήθος ασφαλιστών και οργισμένων επενδυτών έσπευσε να καταθέσει αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια.



Η ανέλκυση του ναυαγίου έμεινε έτσι στα χαρτιά, μπλεγμένη σε μακρόσυρτους δικαστικούς αγώνες. Το 2012, ο άνθρωπος που είχε εντοπίσει το «Σέντραλ Αμέρικα» κηρύχθηκε φυγόδικος.



Σήμερα, αφού ξεπεράσθηκαν τα νομικά προσκόμματα, ιδιωτική εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα στο ναυάγιο, ύστερα από δύο δεκαετίες, για να διαπιστώσει ότι ο θησαυρός του παραμένει ασύλητος. Στις 15 Απριλίου, η Odyssey Marine Explorer πόντισε ρομποτικό βαθυσκάφος στον Ατλαντικό, φέρνοντας στην επιφάνεια πέντε ράβδους χρυσού, αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων. «Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η ανάκτηση του θησαυρού μπορεί να γίνει σωστά», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Odyssey, Γκρεγκ Στεμ.



Την ημέρα της βύθισής του, το «Σέντραλ Αμέρικα» έπλεε προς τη Νέα Υόρκη, με φορτίο που προοριζόταν για τη στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών της μεγαλούπολης. Το σκάφος των 125 μέτρων μετέφερε τόσο χρυσό (18 τόνους) από τα ορυχεία της Καλιφόρνιας, που η απώλεια του φορτίου συνέβαλε καθοριστικά στον «πανικό του 1857», την πρώτη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Την πρώτη προσπάθεια ανέλκυσης του θησαυρού καταδίκασαν οι αμφίβολης ηθικής χειρισμοί του ζεύγους Τόμας Τόμσον και Αλισον Αντκάιερ, που αφού εντόπισαν πρώτοι το ναυάγιο, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα στους τότε επενδυτές τους. Οι αλλεπάλληλες αγωγές που αντιμετώπισαν τους έπεισαν να διαφύγουν με τα πρώτα τους κέρδη. Το ζευγάρι σήμερα καταζητείται.

Η απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου τον Μάρτιο, που όριζε την ομάδα του Odyssey υπεύθυνη για την ανάκτηση του θησαυρού, με στόχο την πληρωμή των αρχικών επενδυτών, έδωσε νέα ώθηση στην υπόθεση. Στις 23 Απριλίου, το εξερευνητικό σκάφος «Odyssey Explorer» απέπλευσε από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας για να πραγματοποιήσει την αρχική επιθεώρηση του ναυαγίου, προτού προχωρήσει στην περισυλλογή του πολύτιμου φορτίου.

WILLIAM J. BROAD / THE NEW YORK TIMES-Καθημερινή

eirinika


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα