Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Ποιες τροφές βλάπτουν σοβαρά τη νοημοσύνη;

teliko-TROFESVLAPTOUN
Η διατροφή είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους για την υγεία μας. Υπάρχουν τροφές που μας βοηθούν να αδυνατίσουμε, σούπερ τροφές που φροντίζουν το ανοσοποιητικό μας και την ευεξία μας, θρεπτικές τροφές που μπορούν να μας δώσουν ενέργεια και δύναμη. Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που έχουν καταστροφικές συνέπειες για τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και που οι διατροφολόγοι μας συστήνουν ή να τις αποφεύγουμε ή να τις καταναλώνουμε με μέτρο.

Αλκοόλ
Οι έρευνες έδειξαν ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό αλλά η κατάχρηση όχι μόνο καταστρέφει το συκώτι σας αλλά επηρεάζει σημαντικά και την εγκεφαλική σας λειτουργία. Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό και σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η μακροχρόνια κατάχρησή του οδηγεί σε απώλεια μνήμης, σύγχυση ακόμα και κατάθλιψη.
Πρόχειρο Φαγητό
Τα «βρώμικα» σάντουιτς, οι πίτσες, τα burger έχουν πολλές θερμίδες, λιπαρά και χοληστερίνη αλλά ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία. Οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά, επηρεάζουν την παραγωγή ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που είναι στενά συνδεμένη με την ευτυχία και γενικά την ευδιαθεσία. Επιπλέον, η ντοπαμίνη βοηθά στη μάθηση, την εγρήγορση και την μνήμη. Για αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις πολύ λιπαρές τροφές.
Ζάχαρη
Η ζάχαρη ή οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά, δεν κάνουν μόνο κακό στη σιλουέτα μας αλλά και στον εγκέφαλό μας. Γιατί η ζάχαρη προκαλεί μεγάλες αυξομειώσεις στο σάκχαρο. Μπορεί ο εγκέφαλός μας να «τρέφεται» με γλυκόζη, αλλά χρειάζεται μία σταθερή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μειώνει την παραγωγή των εγκεφαλικών στοιχείων, που ονομάζονται εγκεφαλικοί νεοτροφικοί παράγοντες (BDNF) και είναι υπεύθυνοι για τη μακροζωία των κυττάρων του εγκεφάλου. Επίσης, η κακή μνήμη, οι μαθησιακές διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί με την υπερκατανάλωση της ζάχαρης.
Άσπρο ψωμί
Το άσπρο αλεύρι είναι ουσιαστικά σιτάρι που έχει απογυμνωθεί από το φλοιό, ο οποίος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και θρεπτικές ουσίες. Απορροφάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό και για αυτό ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα όπως ακριβώς κάνει η ζάχαρη. Αυτό επηρεάζει τη μνήμη και τη διαύγεια. Καλύτερα να προτιμήσετε το ψωμί ολικής άλεσης, οι υδατάνθρακες του οποίου απορροφώνται πιο αργά και δεν επηρεάζουν το μεταβολισμό σας.
Αλμυρά
Τα αλμυρά επηρεάζουν αρνητικά την πίεση του αίματος και είναι επιβλαβή για την καρδιά. Οι έρευνες όμως δείχνουν ότι οι τροφές πλούσιες σε αλάτι επηρεάζουν και τη γνωστική λειτουργία και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά. Η κατανάλωση αλμυρών τροφών είναι ως ένα σημείο εθιστική και προκαλεί συμπτώματα στέρησης.
Τρανς Λιπαρά
Τα υδρογονωμένα λιπαρά βρίσκονται στα τηγανητά, τη μαργαρίνη, τα μπισκότα, το ψωμί, τα κράκερ, τα dressings, τα δημητριακά και τα προπαρασκευασμένα γεύματα. Αυτά τα “τεχνητά” λίπη ανεβάζουν τα τριγλυκερίδια, που με τη σειρά τους οδηγούν σε αρτηριοσκλήρωση. Αυτό εμποδίζει την κυκλοφορία τoυ αίματος με αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μην τρέφεται και να μην  οξυγονώνεται σωστά. Τα τρανσς λιπαρά μπορεί να συνδέονται επίσης με μια σειρά από άλλες νοητικές παθήσεις όπως είναι το ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), η δυσλεξία και ο αυτισμός.
Ποιες τροφές κάνουν καλό στο μυαλό;
  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
  • Χορταρικά
  • Ξηροί καρποί, ειδικά τα καρύδια
  • Ψάρια ανοιχτής θάλασσας που δεν έχουν υψηλές συγκεντρώσεις υδράργυρου
  • Αυγά
  • Κρέας και κοτόπουλο αλλά με μέτρο
  • Πράσινο και μαύρο τσάι


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα