Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Το μονοπάτι της Αλήθειας




Αλήθεια είναι, γενικά, η υπαρκτότητα μιας κατάστασης ή η πραγματικότητα ενός γεγονότος. Ως αλήθεια δεχόμαστε αυτό που αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα, με σιγουριά, οι περισσότεροι άνθρωποι. Όταν δύο ή περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν στην αντίληψη ενός φαινομένου, δημιουργούν μια κοινή σύμβαση για το φαινόμενο και την «αίσθηση» που αυτό προκαλεί. Όταν αυτή η κοινή σύμβαση αφορά ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων, όταν δηλαδή «όλοι» αντιλαμβάνονται κάτι με όμοιο τρόπο, τότε η κοινή αυτή σύμβαση γίνεται αποδεκτή ως αλήθεια..


Η αλήθεια έχει πολλές μορφές ο κάθε άνθρωπος την αντιλαμβάνεται σύμφωνα με τη δική του πραγματικότητα,υπάρχει 

  • Ολική αλήθεια (ή πλήρη αλήθεια χωρίς αποκρύψεις χωρίς μισόλογα)
  • και η Μερική αλήθεια ή Μισή αλήθεια (πολλές φορές κάποιος μπορεί να κάνει αληθείς δηλώσεις, να μη λέει δηλαδή ψέματα για όσα τον ρωτούν και παρόλα αυτά να κρύβει μέρος της αλήθειας, ηθελημένα. Αυτού του είδους η πρακτική για πολλούς είναι ομότιμη με ψέμα, με την έννοια ότι έχει την ίδια πρόθεση)
Σύμφωνα με τον ΠΛΑΤΩΝΑ  θέλοντας να δείξει τη δυσκολία του να συλλάβει κανείς την αλήθεια, χρησιμοποίησε μια αλληγορία. Είπε πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να συλλάβουν την αλήθεια, όμως εξαπατώνται από αυτές. Μοιάζουν σαν να είναι δεμένοι μέσα σε ένα σπήλαιο από το οποίο δεν μπορούν να βγουν ή να κοιτάξουν πίσω, όπου (πίσω τους) βρίσκεται αναμμένη μία φωτιά, καθώς και διάφορα αντικείμενα που περνούν από μπροστά της. Το μόνο που βλέπουν είναι οι σκιές που σχηματίζονται από τα αντικείμενα στον τοίχο του σπηλαίου καθώς αυτά φωτίζονται από τη φωτιά.

Η σκιά ενός κύβου θα μπορούσε να εμφανίζεται είτε σαν ακανόνιστο εξάγωνο, σαν παραλληλόγραμμο ή σαν τετράγωνο, αλλάζοντας συνεχώς μορφή καθώς αυτός περιστρέφεται. Οι σκιώδεις αυτές μορφές εμφανίζονται μάλιστα παραμορφωμένες από τη φωτιά που κυματίζει και από το ανάγλυφο του τοίχου του σπηλαίου. Οι άνθρωποι τελικά, εμπιστευόμενοι την εικόνα που τους δίνει η περιορισμένη όρασή τους, την οποία και συνηθίζουν, πιστεύουν πως η αλήθεια είναι οι σκιές. Ακόμη και αν κάποιος δραπετεύσει και βγει από το σπήλαιο στο φως του ήλιου, αν δεν έχει ανοικτό φιλοσοφικό πνεύμα τυφλώνεται από το φως και ξαναμπαίνει στη σιγουριά του σπηλαίου, ανίκανος να ξεφύγει από αυτό που έχει συνηθίσει ως αληθινό.

Γενικά οι άνθρωποι επιλέγουν ως αλήθεια αυτό που τους συμφέρει ή αυτό που τους ταιριάζει  περισσότερο ως αληθινό...Όλοι μιλούν και λένε πως αναζητούν την αλήθεια..στη πραγματικότητα τι είναι αυτό όμως που θέλουν να αναζητήσουν μια αλήθεια η οποία θα προσαρμόζεται στο δικός του κόσμο των ψευδαισθήσεων και των παραισθήσεων;;; Ο καθένας μας είναι υπεύθυνος για την αλήθεια την οποία επιθυμεί να ακούσει ή να δεχτεί..

Εσύ μόνος σου επιλέγεις την αλήθεια ως μονοπάτι σίγουρα δύσκολο αλλά πάντα τόσο φωτεινό όπως εσύ μόνος θα επιλέξεις  να κλείσεις τα αυτιά σου προκειμένου να μην ακούσεις την αλήθεια..τότε έχεις δημιουργήσει μία αλήθεια φτιαγμένη στα μέτρα σου και οτιδήποτε το οποίο δε ταιριάζει με τη δική σου αλήθεια το θεωρείς τρελό ή ψεύτικο..μη ρίχνεις όμως τις ευθύνες στους άλλους ότι σου απέκρυψαν την αλήθεια όταν εσύ μόνος σου επέλεξες να κλείσεις τα αυτιά σου!!! Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μας να κατηγορήσουμε κάποιον ότι ψεύδεται ανέλαβε την ευθύνη  της επιλογής σου να ζεις στο ψέμα!!!!

Είναι τόσο όμορφο να λες την ΑΛΗΘΕΙΑ καθώς επίσης να θέλεις να σου λένε την αλήθεια..
δέξου όποιον σου εκφράζει την αλήθεια ακόμα και αν δεν είναι φτιαγμένη στα μέτρα σου..μη προσπαθείς να προσαρμόσεις κανέναν στη δική σου πραγματικότητα αποδέξου τον σύμφωνα με τις αλήθειες του και μην τον προσαρμόζεις στα δικά σου μέτρα και σταθμά..Κανείς δεν είναι τρελός επειδή δεν σου αρέσει η αλήθεια του!!!


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα