Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αρχαία Αίγυπτος: Οι εργάτες των πυραμίδων

Τάφοι των εργατών στις Πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου


Φεβρουάριος 10, 2014.

Μέχρι πρότινος πολλοί θεωρούσαν  ότι οι γιγάντιες πυραμίδες της αρχαίας Αιγύπτου είχαν κατασκευασθεί από εγχώριους ή αλλοδαπούς σκλάβους των Φαραώ.


Νέα δεδομένα, αυτής της  μακράς περιόδου των πυραμίδων, που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εργάστηκαν στην κατασκευή  τους ήταν εργάτες, χιλιάδες εργάτες, οι οποίοι είχαν προσληφθεί για το έργο.

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι, το 2012,  ανακάλυψαν ομαδικές ταφές εργαζομένων που εργάστηκαν για τη κατασκευή της μεγαλύτερης και πιο γνωστής σωζόμενης Πυραμίδας του Χέοπα, σύμφωνα με τον τότε υπουργό πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ηλικία των τάφων που ανακαλύφθηκαν χρονολογούνται στην εποχή των Φαραώ της IV δυναστείας (2649-2513 π.Χ.).

Ο τότε επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, με τη σειρά του, είπε ότι στο αρχαιολογικό συγκρότημα της Γκίζας, στην περιοχή της Μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπος, υπάρχου τάφοι εργαζομένων, που αποτελούν διάψευση της θεωρίας ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν από σκλάβους.

«Εάν οι πυραμίδες είχαν χτισθεί από σκλάβους, οι τάφοι τους δεν θα μπορούσαν να βρίσκονται στην περιοχή, όπου γειτνιάζουν άμεσα με τη Μεγάλη Πυραμίδα», δήλωσε ο Χαουάς.

Επί πρόσθετα, είναι γνωστό πια σήμερα, ότι επί οκτώ ημέρες το 1151 π.Χ. είχαν γίνει μαζικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο γιατί καθυστέρησαν να δοθούν οι μισθοί των εργαζομένων στους φαραωνικούς τάφους. Αυτή αποτελεί, άλλωστε, και την πρώτη στην ιστορία «απεργιακή κινητοποίηση εργαζομένων».

Ο Χαουάς είχε δηλώσει ότι σύμφωνα με τους Αιγύπτιους επιστήμονες, ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνταν στην κατασκευή της Μεγάλης Πυραμίδας, δεν υπερέβαινε τις δέκα χιλιάδες.

Επίσης, οι πλούσιες οικογένειες της Άνω Αιγύπτου και του Δέλτα, καθημερινά έσφαζαν ζώα για τροφή των εργατών της πυραμίδας. Σύμφωνα με αρχαίο πάπυρο, έσφαζαν 11 μοσχάρια και 23 πρόβατα, επίσης τους απάλλασσαν από οποιοδήποτε φόρο προς την εξουσία.

Η πρώτη σειρά αυτών των τάφων των εργαζομένων πυραμιδοποιών ανακαλύφθηκε στη Γκίζα το 1990 και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του 20ουαιώνα. Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονταν στις πυραμίδες του Χέοπα και του Χεφρίνου.

Ο Χαουάς είπε ότι τα γκράφιτι που βρέθηκαν στους τάφους των εργατών που έγραφαν «φίλοι του Χέοπα»,  υποδηλώνουν ότι δεν πρόκειται για σκλάβους αλλά εργαζόμενους που διάκεινται φιλικά στον εργοδότη τους.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα