Από την Ευτυχία Φράγκου
Υπάρχουν επιλογές που κάνουμε όλοι μας κάθε μέρα, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στον τρόπο που αισθανόμαστε, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά. Και σε μια εποχή απόλυτης οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης, σε ένα διάστημα που δοκιμάζονται οι ανθρώπινες σχέσεις και οι κοινωνικές αντοχές, η ερώτηση παραμένει μία: Τι χρειάζεται για να είναι κάποιος ευτυχισμένος;
Καλύτερη δουλειά; Διαφορετικό σύντροφο; Περισσότερα χρήματα; Τίποτα από αυτά, υποστηρίζουν ομόφωνα οι ειδικοί. Γιατί το να είσαι ευτυχισμένος δε σημαίνει ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια. Σημαίνει απλώς ότι αποφάσισες να δεις πέρα από τις ατέλειες. Σου αξίζει, μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Άλλωστε, ο Αριστοτέλης τα συμπύκνωσε όλα σε μία φράση: «Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς».
Καλύτερη δουλειά; Διαφορετικό σύντροφο; Περισσότερα χρήματα; Τίποτα από αυτά, υποστηρίζουν ομόφωνα οι ειδικοί. Γιατί το να είσαι ευτυχισμένος δε σημαίνει ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια. Σημαίνει απλώς ότι αποφάσισες να δεις πέρα από τις ατέλειες. Σου αξίζει, μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι. Άλλωστε, ο Αριστοτέλης τα συμπύκνωσε όλα σε μία φράση: «Η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς».
photo: loveletterstobee.com
1. Πίστεψε ότι την αξίζεις
Η Brene Brower, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και συγγραφέας του μπεστ σέλερ Daring Greatly και του The Gifts of Imperfection, έπειτα από χρόνια ερευνών διαπίστωσε ότι υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους ευτυχισμένους και στους μη ευτυχισμένους ανθρώπους. Οι πρώτοι πιστεύουν πως τους αξίζει η ευτυχία και η αγάπη, ενώ οι άλλοι υποσυνείδητα αυτοσαμποτάρονται. Έχουν τόσο χαμηλή αυτοεκτίμηση που ουσιαστικά δεν πιστεύουν ότι τους αξίζει να ευτυχήσουν και να αγαπηθούν. Αν θέλεις να ξεπεράσεις το φόβο, την κριτική και την αβεβαιότητα και να ζήσεις μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή, πρέπει πρώτα να το επιτρέψεις στον εαυτό σου. Απλά πιστεύοντας σ' εσένα. Ο ψυχολόγος Πάτροκλος Παπαδάκης σε βοηθά να βελτιώσεις την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, τονώντας την αυτοπεποίθησή σου:
- Ενίσχυσε τον εαυτό σου για την προσπάθεια που καταβάλλεις και μην κρίνεις μόνο το αποτέλεσμα.
- Μάθε να εκτιμάς τις επιτυχίες σου και μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
- Κάνοντας την αυτοκριτική σου, φρόντισε να μάθεις από τα λάθη σου και όχι να σταθείς στο πώς να κατηγορήσεις τον εαυτό σου.
2. Δημιούργησε ουσιαστικούς δεσμούς
Η ουσία της ανθρώπινης ζωής είναι οι σχέσεις μας και οι δεσμοί που μας ενώνουν με άλλους ανθρώπους. Αυτή η σύνδεση είναι που δίνει νόημα, ουσία και υπόσταση στη ζωή μας. Οι άνθρωποι με ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ πιο υγιείς, πολύ πιο ισορροπημένοι, ζουν περισσότερο και αντεπεξέρχονται στις δυσκολίες της ζωής, ακόμη και στις ανίατες ασθένειες με μεγαλύτερη επιτυχία. Σύμφωνα με έρευνες, οι μακροχρόνιες σχέσεις μειώνουν τον κίνδυνο της κατάθλιψης, της αυτοκτονίας και της χρήσης ουσιών. Η αίσθηση ότι ανήκεις κάπου, ότι δεν είσαι μόνος, ότι μπορείς να μοιραστείς τα δύσκολα και τα εύκολα της ζωής με τους ανθρώπους της ζωής σου φαίνεται ότι δίνει ένα νόημα στη ζωή και ένα λόγο για να συνεχίζεις να μάχεσαι ανεξάρτητα από όλες τις δυσκολίες.
photo: rmaefashionista.tumblr.com
3. Αγάπησε (ή αποδέξου) τη δουλειά σου
Όπως ήδη προφανώς ξέρεις, το να δουλεύεις υπερβολικά μπορεί να προξενήσει πολύ μεγάλο κακό στην ευτυχία και, κατ' επέκταση, στην υγεία σου. Μάλιστα, η κατάσταση με τις υπερωρίες έχει οξυνθεί τόσο πολύ στην Ιαπωνία, όπου έχουν εφεύρει τον όρο «karoshi» για να περιγράψουν το θάνατο από υπερβολική εργασία. Βέβαια, σε έναν ιδανικό κόσμο, όλοι μας θα εργαζόμασταν στη δουλειά των ονείρων μας, θα εξασκούσαμε το επάγγελμα που επιθυμούμε και θα δουλεύαμε με όρους που θα μας ικανοποιούσαν και θα μας έκαναν ευτυχισμένους. Σε αυτές τις εποχές όμως, με τις πρωτοφανείς συνθήκες οικονομικής ανέχειας και με την ανεργία να έχει εκτοξευτεί πάνω από το 27%, μπορεί η εναλλακτική τού να βρεις μια καλύτερη δουλειά να είναι εντελώς ανεδαφική.
Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να αλλάξεις τη στάση σου, απέναντι σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δε σε καλύπτει. «Πολλές φορές δεν μπορείς να αγαπήσεις το χώρο όπου εργάζεσαι και μπορεί να πνίγεσαι από τις συνθήκες που επικρατούν νιώθοντας εγκλωβισμένη που δεν μπορείς να το αλλάξεις. Προσπάθησε, τουλάχιστον, να αγαπήσεις τον τρόπο που εργάζεσαι και να πάρεις ικανοποίηση από τη δική σου απόδοση στην εργασία. Μην παραμελήσεις και την προσωπική σου ζωή. Σκέψου πώς είναι να τελειώνεις την εργασία σου και να έχεις κάτι να περιμένεις, είτε πρόκειται για το σύντροφό σου ή τις φίλες σου είτε για χόμπυ και δραστηριότητες που σε γεμίζουν. Μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή θα σε βοηθήσει να θεωρήσεις λιγότερο σπουδαία και καθοριστικά όσα συμβαίνουν στο εργασιακό σου περιβάλλον» εξηγεί ο ειδικός.
4. Πρόσφερε
Η συνεισφορά είναι μεγάλο κομμάτι μιας ευτυχισμένης και υγιούς προσωπικότητας. Περνάμε τη ζωή μας καταναλώνοντας τα αγαθά που μας προσφέρονται, έχοντας ελαχιστοποιήσει ή και αποκλείσει τη συνεισφορά και τη δημιουργία από τη ζωή μας.Ξεκίνα με τα απλά και τα σημαντικά. Μπορείς να ορίσεις ένα ποσό το μήνα (ακόμη και αν αυτό είναι 1 ευρώ) και να το χαρίζεις σε σκοπούς αλληλεγγύης, να προσφέρεις εθελοντικά τις υπηρεσίες σου ακόμη και για 2 ώρες την εβδομάδα, να μαγειρέψεις ένα γεύμα από το να το αγοράσεις έτοιμο. Επένδυσε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Επένδυσε στην προσφορά και τη μαγική έννοια της αλληλεγγύης. Τη χαρά που θα αποκομίσεις αφού έχεις προσφέρει ή συνεισφέρει κάπου δε θα αντλήσεις ποτέ από κανένα καταναλωτικό αγαθό, όσο και αν έχεις πασχίσει για να το αποκτήσεις.
photo: befunky.com
5. Εκφράσου δημιουργικά
«Η ενασχόληση με την τέχνη βοηθά στην προσωπική μας ανάπτυξη γιατί διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά μας και ενεργοποιεί το συναισθηματικό μας κόσμο. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την τέχνη, σε οποιαδήποτε μορφή της, ικανοποιούν βαθύτερες εσωτερικές τους ανάγκες που τους βοηθούν να νιώσουν ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι» επισημαίνει ο Πάτροκλος Παπαδάκης. Το να εκφράζεσαι δημιουργικά δρα προληπτικά στην εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και στην ευτυχία σου. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ στην οποία αποκαλύπτεται ότι η τέχνη και η δημιουργικότητα μειώνουν το άγχος, αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα και καταπραΰνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. «Έστω και στην απλούστερη μορφή της η τέχνη είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους διαχείρισης τους στρες και χρησιμοποιείται θεραπευτικά ακόμη και στην αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών (art therapy)» σημειώνει ο ειδικός.
6. Άλλαξε ό,τι σε χαλάει
«Πολύ συχνά το αυτονόητο της ανάγκης της αλλαγής είναι εκείνο που ξεχνάμε να κάνουμε πράξη για να νιώσουμε ευτυχισμένοι» υπογραμμίζει ο ειδικός. Μάθε να τολμάς. Εάν αισθάνεσαι ότι κάποιος τομέας της ζωής σου δε σε καλύπτει, είτε στον προσωπικό, είτε στον οικογενειακό, είτε στον επαγγελματικό τομέα, σκέψου τις μικρές αλλαγές ή εκείνες τις σαρωτικές που, αν τολμήσεις να τις κάνεις, μπορούν να σου ανοίξουν την πόρτα της ευτυχίας. Αν δε σε καλύπτει ο σύντροφός σου, προσπάθησε να αλλάξεις τη σχέση σας, και αν δεις ότι τίποτα δεν αλλάζει, μη φοβηθείς να μείνεις μόνη σου. Το ίδιο ισχύει και για μια φιλία που σε ταλαιπωρεί, για μια οικογενειακή σχέση ή μια επαγγελματική συνεργασία.
photo: pixiedream15.tumblr.com
7. Μην κρατάς τα πάντα μέσα σου
Όταν έχεις πρόβλημα με κάποιον, όσο και αν δυσκολεύεσαι να μιλήσεις ανοιχτά, αξίζει τον κόπο να προσπαθήσεις να βρεις τη φωνή που κρύβεις μέσα σου, να ορθώσεις το ανάστημά σου, να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη του λόγου και να μιλήσεις ανοιχτά, ευθέως και ειλικρινά. Είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσεις μία σχέση που κλυδωνίζεται και ο μόνος δρόμος για να βρεις μια ουσιαστική λύση που θα σε κάνει να νιώσει πιο ευτυχισμένη. Σύμφωνα με τον οργανισμό Youth Disability Advocacy Service (YDAS), αντί να τα κρατάς όλα μέσα σου:
- Να είσαι ανοιχτή και ειλικρινής αναφορικά με το τι θέλεις.
- Μάθε να ακούς με σεβασμό τη γνώμη του άλλου, ακόμη και αν διαφωνείς.
- Μην αναλώνεσαι στα άσχημα, πρότεινε λύσεις για το πώς θα ήθελες να διαμορφωθούν τα πράγματα.
- Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι, μη φοβάσαι να ρωτήσεις και να ζητήσεις διευκρινίσεις.
- Μη φοβάσαι να συμβιβαστείς. Ο συμβιβασμός δεν είναι ήττα, είναι η συνειδητοποίηση ότι ακόμη και οι μικρές μετατοπίσεις είναι μικρές νίκες.
photo: todevahouse.com
Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.