Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Η πολυπλοκότητα της νέας εποχής

Συγγραφέας: Γιώργος Καρουζάκης
topology
Simon DeDeo, ερευνητής στο Ινστιτούτο του Santa Fe, ήρθε αντιμέτωπος με ένα νέο πρόβλημα στην προσπάθειά του να αναλύσει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων, με στοιχεία τριακοσίων και πλέον χρόνων από τα αρχεία του Κεντρικού Ποινικού Δικαστηρίου του Λονδίνου, Old Bailey. Δεν ήταν τόσο το μέγεθος του συνόλου των στοιχείων που του προκάλεσε τρόμο, όσο η πολυπλοκότητά τους και η δυσκολία να βρει έναν αξιόπιστο τρόπο να αναλύσει τις διαφορετικές πτυχές και σημασίες τους.

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν, σήμερα, ότι χρειάζονται νέα μαθηματικά εργαλεία για να μπορέσουν να αντλήσουν πληροφορίες από τις νέες πηγές δεδομένων, όπως το Twitter και το Facebook ή από τεράστια αρχεία, όπως εκείνα του Old Bailey. Ορισμένοι ερευνητές χρησιμοποιούν, ήδη, ένα ευρύ φάσμα μαθηματικών εργαλείων και νέων τεχνικών – ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και η αναγνώριση κειμένου, για να αποκωδικοποιήσουν τα στοιχεία που ερευνούν.
Ο μαθηματικός Ronald Coifman από το Πανεπιστήμιο του Yale επισημαίνει, ακόμα, ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε, τώρα, είναι μια επανάσταση, ανάλογη της Νευτώνειας, η οποία να έχει την ίδια σημασία που είχε για την επιστήμη του 17ου αιώνα η «εφεύρεση» του Λογισμού. «Μπορεί να έχεις ένα πολύ απλοϊκό μοντέλο σε μια μικροσκοπική τοπική κλίμακα, και ο Λογισμός να σου επιτρέψει να συνθέσεις από τα στοιχεία που ερευνάς μια μεγάλη εικόνα», λέει, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που επισημαίνουν ότι τα σύγχρονα μαθηματικά, κυρίως η γεωμετρία και η τοπολογία, μπορούν να συμβάλλουν στην επιτυχημένη επεξεργασία των χιλιάδων δεδομένων που ο σύγχρονος άνθρωπος συσσωρεύει.

Πηγή:Wired
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα