Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Η NASA μοιάζει χαμένη στο Διάστημα, λέει ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή

«Χωρίς στόχους και όραμα»
Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, η NASA δεν διαθέτει δικό της σκάφος για επανδρωμένες αποστολές (Φωτογραφία: Reuters)
Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων, η 
NASA δεν διαθέτει δικό της σκάφος για επανδρωμένες 
αποστολές (Φωτογραφία: Reuters)
Ουάσινγκτον — Κυρίως λόγω των επιλογών της κυβέρνησης Ομπάμα, η NASA δεν φαίνεται να έχει σαφές όραμα και μοιάζει σήμερα πελαγωμένη, προειδοποιεί έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η έκθεση επιρρίπτει ευθύνες κυρίως στον Ομπάμα και το Κογκρέσο, επικρίνει όμως και την ίδια τη NASA για την αδυναμία της να καθορίσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε κάποιον αστεροειδή, όπως είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση το 2010.
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποί της [της NASA] πρέπει να είναι περισσότερο εστιασμένοι και να γνωρίζουν πού πηγαίνουν» σχολίασε ο Μπομπ Κρίπεν, πιλότος της NASA στην πρώτη αποστολή του διαστημικού λεωφορείου και μέλος της επιτροπής.
Η NASA, από την πλευρά της, διαβεβαίωσε ότι δεν είναι χαμένη στο Διάστημα.
Από τη Σελήνη στους αστεροειδείς
Μετά την τραγικώ απώλεια του διαστημικού λεωφορείου Columbia το 2003, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αποφάσισε να παροπλίσει το γερασμένο στόλο της ΝASA και να θέσει ως στόχο την επιστροφή των Αμερικανών στη Σελήνη τη δεκαετία του 2020.
'Οταν ο Ομπάμα ανέλαβε πρόεδρος το 2008, ζήτησε τη γνωμοδότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποίακατέλγξε ότι η Σελήνη δεν ήταν η σωστή επιλογή. Ο Ομπάλα επέλεξε τελικά να θέσει ως στόχο μια επανδρωμένη αποστολή σε έναν αστεροειδή, ως εφαλτήριο με τελικό προορισμό τον Άρη.
Πολλοί όμως αμφισβητούν την επιλογή της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Μπομπ Κρίπεν δήλωσε ότι θεωρεί πως μια αποστολή σε αστεροειδή δεν έχει νόημα από πολιτική άποψη και ίσως αποδειχθεί υπερβολικά δύσκολη από τεχνική άποψη.
Το Κογκρέσο, εξάλλου, δεν έχει εγκρίνει χρηματοδότηση για το σχέδιο, και η NASA δεν έχει αναπτύξει νέο σκάφος για επανδρωμένες αποστολές. Ακόμα και το επίσημο στρατηγικό της σχέδιο, εξάλλου, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά για ταξίδι στους αστεροειδείς.
«Ο κόσμος αναρρωτιέται: Τι κάνουμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο;» σχολίασε ο Άλμπερτ Κάρνσεϊλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες και μέλος της επιτροπής. Την ίδια γνώμη είχε και η Μάρσια Σμιθ του Space and Technology Policy Group.
H έκθεση αναφέρει επίσης ότι η NASA δεν διαθέτει κονδύλια για την κάλυψη των πολυάριθμων προγραμμάτων της και αδυνατεί να διαχειριστεί αποτελεσματκά τα δέκα ερευνητικά κέντρα της.
Απαντώντας στις επικρίσεις της ανεξάρτητης επιτροπής, ο εκπρόσωπος της NASA Ντέιβιντ Ουίβερ διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία έχει ξεκάθαρους και ενδιαφέροντες στόχους, όπως η συνέχιση των αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb που θα διαδεχθεί το Hubble, καθώς και η ανάπτυξη ενός νέου πυραύλου για επανδρωμένες αποστολές πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα